forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 10:15:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669760 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chipsy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chipsy  (Przeczytany 39144 razy)
grenis
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #40 : 2013-01-07, 10:52:22 »

Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą

Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa.  Wink
a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ?
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #41 : 2013-01-07, 11:11:39 »

Mniej albo więcej o to chodzi.  Very Happy

Kiedys na dd dyskutowalem o tym z miloszem1984 tlumaczac, ze pozywienie to nie suplement. Niestety to milosnik mikstur, blonnik w mozgu skutecznie utrudnia myslenie  Laughing

Ja zamiast wyciagac zoltko z jajka ugotowanego na twardo i rozcierac z maslem wole sobie wziac do pracy usmazone zoltko na masle Very Happy Tyle, ze trzeba w folie zawinac aluminiowa albo woreczek jakis.
Zapisane

Work Buy Consume Die
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #42 : 2013-01-07, 11:25:30 »

Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu Smile

Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W.

Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.
Zapisane
grenis
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #43 : 2013-01-07, 11:37:20 »

Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu Smile

Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W.

Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.

I nie czujesz (za)pelny po takiej biesiadzie ?
BTW takiej przekaski = 68:262:19 (2700kcal)
Rosolu i ziemniakow/piwa nie liczylem  Very Happy
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #44 : 2013-01-07, 11:42:00 »

Ziemniaki, boczek i sernik wymiennie, nigdy nie razem.

U mnie to wychodzi B44:T162:W30, razem ok. 500g i 1700kcal.
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #45 : 2013-01-07, 11:51:54 »

Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu Smile

Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W.

Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.
Ulala, sroga porcja  Shocked Ja rosol lubie z lyzka masla, jest taki wtedy pyszny i pachnacy
Zapisane

Work Buy Consume Die
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #46 : 2013-01-07, 11:57:32 »

Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem. Zaraz po przyjściu do domu (ok. 17:00) wypijam a właściwie jem łyżką małą szklaneczkę rosołu z 50g smalcu a kolację jem dopiero o 19. Muszę napisać, że po tej porcji rosołu ze smalcem wcale nie jestem głodny o 19 i jem w zasadzie z rozsądku Smile
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #47 : 2013-01-07, 12:00:11 »

Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem
Kurcze no  Shocked Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol Very Happy Ale pszyne to jest Very Happy
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #48 : 2013-01-07, 12:06:29 »

Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą

Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa.  Wink
a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ?

Olej kokosowy też, jeśli komu pasuje.  Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #49 : 2013-01-07, 12:12:38 »

Ja wolę pachnieć "maślan(i)e" jak mawiała "była"...
Zapewne to od "kokosowego" Masła Twisted Evil  Laughing
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #50 : 2013-01-07, 12:17:11 »

Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem
Kurcze no  Shocked Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol Very Happy Ale pszyne to jest Very Happy

Ja musiałbym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy śmietana i masło by mi smakowała, w czystym rosole tylko smalec Smile
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #51 : 2013-01-07, 12:23:53 »


Ja musiałbym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy śmietana i masło by mi smakowała, w czystym rosole tylko smalec Smile
W samym rosole jest chyba dość smalcu?
Bigos 3 dniowy z masłem pychotka  Smile
Kapustę zasmażana najlepsza na smalcu-dla mnie rzecz jasna Smile
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #52 : 2013-01-07, 12:30:50 »

Ja nie liczę 150-180ml rosołu z tłuszczem w ogóle, liczę tylko te dodatkowe 50g tłuszczu czyli smalcu.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #53 : 2013-01-07, 15:11:03 »

Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.

Ja nie lubię dusić na maśle (chociaż czasami duszę) bo trzeba przy tym stać i uważać na temperaturę bo moment nieuwagi i jest brązowe (nieprawda, że dziewczyny lubią brąz  Laughing). Jajecznicę robię na maśle (lub na boczku) bo to krótko... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #54 : 2013-01-07, 15:23:34 »

Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin.  Wink
To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle?  Shocked Confused

Jajecznica to są rozbełtane całe jajka. Jajecznica optymalna (tzw. żółtkownica) to jest rozbełtane jedno białko z żółtkami (skolko ugodno) no i oczywiście masło, czy boczek albo smalec albo coś tam innego byle nie olej...( z tym trzeba zrobić to co sama nazwa mówi Cool)
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #55 : 2013-01-07, 15:32:28 »

O właśnie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, więc ja nie jadam, bo wolę żółtka sadzone z masłem i papryczką.
Ale jak komuś smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna.  Wink Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #56 : 2013-01-07, 15:34:18 »

Sadzone to gotowane na twardo?
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #57 : 2013-01-07, 15:39:52 »

Gotowane na twardo, to gotowane na twardo, a sadzone, to sadzone!  Very Happy
Ożeń się, to nie będziesz się musiał martwić o takie ważne rzeczy...  Wink  Laughing
To nie boli, a nawet jest fajne, bo mówisz rano "jaja na twardo" albo "żółtka sadzone", a już się zrobią...  Very Happy
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #58 : 2013-01-07, 15:40:08 »

Żółtkownica więcej przyjmuje masła, 50g masła już dobrze się zmiesza z jednym jajkiem i 3 żółtkami. Więc przy większej ilości żółtek można namieszać więcej masła Smile

Ja też lubie sadzone ale perspektywa dojadania masła jakoś mnie powstrzymuje Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #59 : 2013-01-07, 15:48:33 »

O właśnie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, więc ja nie jadam, bo wolę żółtka sadzone z masłem i papryczką.
Ale jak komuś smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna.  Wink Very Happy

Teraz jest jasne jak słońce...i to wcale nie przez te pogrubienia... Very Happy
Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 20 zapytaniami.