Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Skutki zaniżonego białka w diecie. (Przeczytany 67279 razy)
|
Halina Ch.
Go
|
W żywieniu człowieka najwyższą wartość ma białko pochodzenia zwierzęcego. Białka, to główny składnik naszych komórek i tkanek. Określa się je też mianem protein, wywodzącym się od słowa "proteios" czyli pierwszy, najważniejszy. Białka pełnią w naszym organizmie zadziwiająco wiele różnorodnych funkcji. Białkami są: enzymy, przeciwciała, hormony, cząsteczki transportujące, wchodzą też one w skład naszego szkieletu. Objawy braku białka są odczuwalne dopiero w późniejszym okresie, 2-4 lat, a wtedy niektóre zaniedbania mogą być nieodwracalne. Czy 1,5-2,0 lata zaniżanie spożycia białka to już mogą dyć zmiany nieodwracalne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Bialka (proteiny)-to organiczne zwiazki wieloczasteczkowe zbudowane z aminokwasow t.j.takich zwiazkow,ktore maja jednoczesnie wlasciwosci kwasowe i zasadowe. W organizmie czlowieka okolo 70kg.wystepuje srednio10kg.bialek--ok.14%. Poczatkujacy optymalny zjada bialka wiecej poniewaz potrzebuje budulca do przebudowania calego organizmu. Dla ludzi dostosowanych juz do zywienia optymalnego ,ktorzy odnowili i przebudowali swoj organizm,bialko z bialka jaj powinno byc ograniczone. Zrodlem szczegolnie wartosciowego bialka sa podroby,ich wartosc biologiczna jest wyzszaod wartosci poledwicy,schabu cz chudej szynki. Wiec,nie powinnismy sie obawiac objawow braku bialka i nieodwracalnych zmian. Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
a co jest skutkiem nadmiaru spozycia białka u bedacych na zo długo i u tych ktorzy dopiero zaczynają?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
DIETA OPTYMALNA dra JANA KWASNIEWSKIEGO
KSIAZKA KUCHARSKA
"Bialka nalezy spozywac malo.Organizm czlowieka nie magazynuje go na zapas.Przy zbyt duzym spozyciu bialka caly jego nadmiar jest szybko rozkladany, przy czym w tym procesie ze 100g. bialka organizm wytwarza 56g.weglowodanow, ktore organizmowi nie sa potrzebne i na ich dalszy przerob zuzywa niepotrzebnie energie. Ile czlowiek powinien zjadac bialka?Mozna to dokladnie okreslic dla kazdego indywidualnego czlowieka, badajac u niego poziom wolnych aminokwasow we krwi i poziom tak zwanego "azotu polipeptydowego".Mozna ,tylko jest to niepraktyczne, bo zapotrzebowanie na bialko zmienia sie w zaleznosci od rodzaju skladnikow energetycznych ("paliw") dostarczanych w pozywieniu wraz z tymi bialkami.Rodzaj "paliwa" i jego jakosc wplywaja na zapotrzebowanie organizmu na bialko;im dostarczane "paliwo"jest lepsze tym bialka potrzeba mniej." Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
to co w ksiazce jest napisane to juz tez wiem... ale nie mowi mi nic cos takiego jak badanie aminokwasów we krii,musi byc przeciez jakas granica? jesli to sprawa indywidualna to znaczy ze jak mam to ustalic? zrobic badania krwi??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Wg. moich informacji zaslyszanych u zywieniowcow srednio przypada 1g. bialka na 1kg. wagi naleznej, ale pod uwage bierzemy charakter wykonywanej pracy, wiek, choroby itd., itp., musisz obserwowac swoj organizm --na tym miedzy innymi polega ten sposob odzywiania, ze jest indywidualny . Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
1g na kg wagi naleznej, po przebudowie 0,8g bialka nizszej wartosci i 0,5g wyzszej (zoltka). Nie badzmy nadwrazliwi... Jedzmy, przestrzegajac proporcje a wszystko bedzie ok
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Objawy braku białka są odczuwalne dopiero w późniejszym okresie, 2-4 lat To dla tego, ze glodny organizm, zaczyna powoli zjadac sam siebie. Czy 1,5-2,0 lata zaniżanie spożycia białka to już mogą dyć zmiany nieodwracalne? NIE! Ale na odbudowe trzeba troche poczekac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Jeśli chodzi o białko, to ja osobiscie myśle, iz trzeba obserwować swoj organizm, przebialczenie daje pewne objawy np swad skóry, bóle stawów, wątroby, ja miałam takie objawy po 3 miesiącach diety, gdy zmniejszylam ilość bialka do ok 30- 40 g objawy ustąpiły i wnioskuje iz tyle białka mojemu organizmowi wystarcza. mam 172 cm wzrostu, waże 60 kg.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
JESLI BĘDZIECIE JADAC OK 6 ŻÓŁTEK DZIENNIE, NIEDOBORY BIAŁKA NIGDY WAM NIE BĘDĄ GROZIC, CO NAJWYZEJ TRZEBA KONTROLOWAC ICH NADMIAR PODCZAS DOJADANIA ICH WIECZOREM. ZÓŁTKA TO NAJLEPSZE BIALKO POD SŁONCEM.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wg. moich informacji zaslyszanych u zywieniowcow srednio przypada 1g. bialka na 1kg. wagi naleznej, ale pod uwage bierzemy charakter wykonywanej pracy, wiek, choroby itd., itp., musisz obserwowac swoj organizm --na tym miedzy innymi polega ten sposob odzywiania, ze jest indywidualny . Hana
Tak Hana masz racje, sposob odzywiania jest indywidualny. Jednak jakis punkt wyjscia trzeba miec. Sama mowisz o 1gramie bialka na 1 kg wagi. Osobiscie stosuje teorie biochemii, czyli waga x 0,8= minimum bialka ( czesci zamiennych) dziennie. Niemniej jednak czasami mam nizsze zapotrzebowanie, ktore nie jest spowodowane swadem skory i bolami watraby a po prostu brakiem checi na bialko. To samo jest z weglowodanami itd. Staram sie jesc wg zalecanego BTW i widze, ze kiedy mam ochote na B to spada ochota na W co w sumie jest chyba reakcja pozytywna, wiedzac, ze organizm przerabia nadmiar B na W. To taka krotka refleksja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
Go
|
Objawy nadmiaru białka w organiźmie:(objawy te mogą mieć również inną przyczynę) -swędzenie i pękanie skóry -nawrót chorób (łuszczyca, cukrzyca) -cuchnący mocz -bóle nerek i (lub) stawów -przyśpieszone tętno , arytmia -wzrost ciśnienia tętniczego -nadmierna nerwowość, potliwość -szum w uszach -zaparcia -przykry zapach z ust -wzrost wagi ciała -osłabienie ogólne -uczucie zimna -mrowienie i drętwienie kończyn -plamy na paznokciach, kruchość ich i rozdwajanie -wypadanie włosów
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Czy 1,5-2,0 lata zaniżanie spożycia białka to już mogą dyć zmiany nieodwracalne?
Nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
Renia, piszesz ze jednym z objawow nadmiaru bialka jest wzrost wagi ciala. Dr Kwasniewski tez o tym pisze w kontekscie ilosci bialka 150g i dluzszego spozywania (1 rok). Moje pytanie (pewnie bez odpowiedz, ale kto wie ): czy ten wzrost wagi bedzie spowodowany tkanka tluszczowa czy tez masa miesniowa ? A moze tym i tym ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Renia, piszesz ze jednym z objawow nadmiaru bialka jest wzrost wagi ciala. Dr Kwasniewski tez o tym pisze w kontekscie ilosci bialka 150g i dluzszego spozywania (1 rok). Moje pytanie (pewnie bez odpowiedz, ale kto wie ): czy ten wzrost wagi bedzie spowodowany tkanka tluszczowa czy tez masa miesniowa ? A moze tym i tym ? A sprobuj odpowiedziec sobie sam na to pytanie analizujac taka kwestie: nadmiar bialka zostaje przerobione na co ? co sie dzieje z tym co zostanie przerobione z bialka? i moze ostatnie pytanie: dlaczego ludzie jedzacy weglowodany w nadmiarze ( prawie cala ludzka populacja ) nie znajaca zasad diet, tyja ? I juz pewnie masz odpowiedz, tak ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
W żywieniu człowieka najwyższą wartość ma białko pochodzenia zwierzęcego. Białka, to główny składnik naszych komórek i tkanek. Określa się je też mianem protein, wywodzącym się od słowa "proteios" czyli pierwszy, najważniejszy. Białka pełnią w naszym organizmie zadziwiająco wiele różnorodnych funkcji. Białkami są: enzymy, przeciwciała, hormony, cząsteczki transportujące, wchodzą też one w skład naszego szkieletu. Objawy braku białka są odczuwalne dopiero w późniejszym okresie, 2-4 lat, a wtedy niektóre zaniedbania mogą być nieodwracalne. Czy 1,5-2,0 lata zaniżanie spożycia białka to już mogą dyć zmiany nieodwracalne?
Biorac pod uwage wiezniow obozow koncentracyjnych nalezaloby stwierdzic, ze tak, zmiany sa nieodwracalne. Wystarczy wrocic do zrodel i poczytac o chorobach tych ludzi w pozniejszym czasie, to znaczy nibypo odbudowaniu organizmu. Samochod przystosowany do jazdy na bezynie 95 oktanowej tez pojezdzi na 92, i nawet po jakims czasie jak juz przejdziemy ponownie na 95 tez pojezdzi...tylko, ze juz nie tak dlugo jak gdyby jezdzil non-stop na 95 oktan. Wg. mnie zmiany sa nieowracalne. Nie sa widoczne dzis, ale beda widoczne pozniej. To tak z technicznego punktu widzenia.....biochemii nie znam....i nie chce. Toan zna !!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
A sprobuj odpowiedziec sobie sam na to pytanie analizujac taka kwestie:
nadmiar bialka zostaje przerobione na co ? co sie dzieje z tym co zostanie przerobione z bialka? i moze ostatnie pytanie: dlaczego ludzie jedzacy weglowodany w nadmiarze ( prawie cala ludzka populacja ) nie znajaca zasad diet, tyja ?
I juz pewnie masz odpowiedz, tak ? Hmm, myslisz ze to takie proste geniuszu ? Policzmy łopatologicznie. Tycie wedlug dr. Kwasniewskiego zaczyna sie od ok. 150g bialka. Dla goscia powiedzmy 75kg oznacza to, ze 50-70g bialka przyjmie dla siebie, pozostale ok 80g przerobi na weglowodany, czyli z 80g ok 30 g ww. Myslisz ze te "extra" 30 g wegla sa przyczyna tycia, nawet przyjmowane przez rok ? Mimo ze to duze uproszczenie to szczerze watpie. Nadmiar bialka podkreca metabolizm, zwieksza na plus bilans azotowy (co wedlug admina jest przyczyna przyspieszonego starzenia), byc moze wiec tycie przy jego nadmiarze nie jest tylko i wylacznie z zwiazane z nadmiarem tkanki tluszczowej, ale tez i miesniowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Słuchajcie, zeby zjesc 150g białka na dobe to strasznie duzo tego mięsiwa trzeba by było zjesc. Kto tyle je? Jakies to nierealne mi sie wydaje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Słuchajcie, zeby zjesc 150g białka na dobe to strasznie duzo tego mięsiwa trzeba by było zjesc. Kto tyle je? Jakies to nierealne mi sie wydaje.
Wyznawcy diety Atkinsa tyle jedza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
a takze, czasami wyznawcy Lutza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
|