Dasna
Go
|
|
Odp: GMO!
« Odpowiedz #200 : 2012-12-18, 10:38:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
« Odpowiedz #201 : 2012-12-18, 10:40:31 » |
|
Nasza Babcia. W każdym razie samica, jak to określili.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #202 : 2012-12-18, 12:10:49 » |
|
Niezła... Ale jakie to jest ogniwo? Do małpy podobieństwa nie ma żadnego...
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
« Odpowiedz #204 : 2012-12-18, 14:03:14 » |
|
Dziękuję. Aleś milutka Moja czacha ma szlachetniejsze rysy. Może tchnie dekadencją , ale szlachetną.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #206 : 2012-12-18, 14:14:26 » |
|
...palenie...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #207 : 2013-01-02, 19:24:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
« Odpowiedz #209 : 2013-01-02, 19:42:17 » |
|
...Z jednej strony chcemy, aby Polska - ze względu na grożące kary - implementowała przepisy europejskie, dotyczy to także tej kwestii. Z drugiej strony nie ma wśród nas nikogo, kto byłby entuzjastą GMO... Tak to bywa, kiedy sługa ma lokaja.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
« Odpowiedz #210 : 2013-01-02, 19:44:01 » |
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
« Odpowiedz #211 : 2013-01-02, 19:45:12 » |
|
kukurydzy MON 810, a co z innymi odmianami GMO. ALE GLUPI LUD TO KUPI.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
« Odpowiedz #212 : 2013-01-02, 19:56:55 » |
|
kukurydzy MON 810, a co z innymi odmianami GMO. ALE GLUPI LUD TO KUPI. Mądry też.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
« Odpowiedz #213 : 2013-01-02, 20:30:21 » |
|
Dla mądrych furtka, ale czy na pewno? I nie furtkę mam na myśli. Nawet furteczka na myśl mi nie przychodzi. "...Pomimo zatwierdzenia przez Komisję Europejską upraw GMO, kraj członkowski ma możliwość czasowego ograniczenia lub zakazania ich uprawy na swoim terytorium, ale musi uzasadnić to względami bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi i środowiska. Z takiej możliwości skorzystały m.in. Austria, Francja, Grecja, Niemcy i Węgry."
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #214 : 2013-01-02, 21:10:36 » |
|
kukurydzy MON 810, a co z innymi odmianami GMO. ALE GLUPI LUD TO KUPI. Tego nie da się już powstrzymać i żadne zakazy administracyjne nie pomogą. Się rozlało.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
« Odpowiedz #215 : 2013-01-03, 12:13:24 » |
|
Mam pytanie macie dostęp do badań i wyników o GMO o których pisano np. w grudniowym miesięczniku "Optymalni" (str26) Mówi się tu i nie tylko tu o szokujących wynikach wysokiej toksyczności GMO. Lecz biedne chorujące szczurki poza roślinami GMO były traktowane również Roundupem - to dopiero trucizna zawierająca węglowodory aromatyczne. Nie widzę tu grupy kontrolnej dla szczurów karmionych GMO ale bez Roundapu lub jakiejkolwiek innej tak toksycznej substancji . Bo co mamy: 1. szczury karmione czym w grupie kontrolnej (nie jest to ujęte w artykule ale weźmy tu za przykład mogła to być np ekologiczna marchewką niemodyfikowana (?) a przynajmniej nie napisano że było to cos nie GMO bez czy z Roundupem) 2. szczury nakarmione GMO+Roundup.
czyli brak szczurów karmionych GMO bez toksyn dodatkowych. raz szczury karmione bez GMO ale z takim samym dodatkiem Rundupu.
[Zupełnie oddzielną sprawą jest to że rolnicy mogliby go mniej (Roundupu) stosować. No i w odpowiednim momencie. - Niestety u nas i nie tylko u na - stosuje się tą truciznę w duo za dużych dawkach i w złych stadiach rozwoju roślin - tak po staremu - tak jak stosowało się inne środki chwastobójcze - więc taka "tradycja"...]
Nie jestem za / czy przeciw GMO - za mało przeczytałam źródłowych danych by móc powiedzieć jednoznacznie że GMO jest szkodliwe. Jednak czy wiemy jak były dotychczasowe odmiany roślin wytwarzane? Co z tymi którym "wrzucano atomówkę" na poletko doświadczalne i następnie wybierano te roślinki które zmutowały w kierunku który wydawał się być tym właściwym?
Wydaje się ta metoda wysoce ryzykowną - gdy nie wiemy nawet co dokładnie zmutowało w przeciwieństwie do tych mutacji w których osobiście wymieniamy/ dostawiamy kawałek genu.
Czy obie metody zaliczamy do GMO? Bo ta druga metoda od lat stosowana jest w Polsce i od lat jemy tak zmodyfikowane jabłuszka i inne takie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
« Odpowiedz #216 : 2013-01-03, 12:14:29 » |
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
« Odpowiedz #217 : 2013-01-03, 12:35:36 » |
|
och widzisz wpisałam w wyszukiwarkę GMO i jakoś nie wypatrzyłam "O GMO - dzieki już się tam przenoszę!
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
« Odpowiedz #218 : 2013-01-03, 12:36:47 » |
|
i nie wiem jak mi się udało go pominąć.... t w takim razie może ten wątek kykasujmy!!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #219 : 2013-01-03, 12:55:11 » |
|
Dawniej ludzie też prowadzili i nadal prowadzą sztuczną selekcję roślin i zwierząt hodowlanych przez krzyżowanie osobników o pożądanych cechach - czyli "naturalnie" tworzyli GMO. Teraz jest to samo, tylko trochę szybciej, bez należytej analizy sutków w przyszłości. Bo nie da się przewidzieć nienaturalnych krzyżówek międzygatunkowych. Nie ma jednak też zbytnich powodów do paniki, bo Natura zawsze znajdzie wyjście...
|
|
|
|
|
|
|
|