Składniki:
2,2 kg karkówki wieprzowej, 1 cebula, 100g smalcu, sól.
Marynata:
sok z 1 cytryny, po 15 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 20 jagód jałowca, 5 liści laurowych, 3 goździki, 3 cebule (średnie), 150 ml białego (ewentualnie czerwonego) wytrawnego wina.
Sos:
1 łyżka mąki, 500 ml wywaru (z mięsa i/lub kości), 1 łyżka powideł śliwkowych
Sposób wykonania:
Marynata - wykonanie:
Rozgnieść jagody jałowca, cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią wieprzowinę ułożoną w kamiennym lub szklanym naczyniu. Wino, sok z cytryny, przyprawy - zagotować i wrzącą marynatą zalać wieprzowinę. Następnie marynować mięso w chłodnym miejscu przez 4 dni (może być w lodówce), co 12 godzin obracając je na drugą stronę. Po upływie 4 dni wyjąć mięso, natrzeć je solą i po godzinie obsmażyć na rozgrzanym smalcu z wszystkich stron.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d2029204fe94cec.html Przełożyć mięso do brytfanki, zalać smalcem i piec w nagrzanym do 160°C piekarniku, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Po 1,5 godz. dodać obraną i pokrojoną cebulę i piec dalej, zmniejszając temperaturę do 140
oC.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3bb86f1ac5e4dea.html Gdy mięso będzie miękkie przyrządzić sos:
Dodać do brytfanki łyżkę mąki roztartej z małą ilością wody lub śmietanki, przecedzoną marynatę z mięsa, a na koniec łyżkę powideł i wywar. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 10 min. Mięso podawać najlepiej z ziemniakami lub z kaszą gryczaną i buraczkami - pokrojone w plastry i polane sosem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80d514653fb34977.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e295027330ec9c4.htmlW 100g samej pieczeni (bez sosu) jest 26,2 g białka i 37,1 g tłuszczu (bez węglowodanów).
Pieczeń ta jest soczysta i aromatyczna.