forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 17:06:13

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669712 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna  (Przeczytany 9507 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« : 2013-01-13, 14:24:54 »

Składniki:

2,2 kg karkówki wieprzowej, 1 cebula, 100g smalcu, sól.

Marynata:
sok z 1 cytryny, po 15 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 20 jagód jałowca, 5 liści laurowych, 3 goździki, 3 cebule (średnie), 150 ml białego (ewentualnie czerwonego) wytrawnego wina.

Sos:
1 łyżka mąki, 500 ml wywaru (z mięsa i/lub kości), 1 łyżka powideł śliwkowych
Sposób wykonania:

 Marynata - wykonanie:
Rozgnieść jagody jałowca, cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią wieprzowinę ułożoną w kamiennym lub szklanym naczyniu. Wino, sok z cytryny, przyprawy - zagotować i wrzącą marynatą zalać wieprzowinę. Następnie marynować mięso w chłodnym miejscu przez 4 dni (może być w lodówce), co 12 godzin obracając je na drugą stronę. Po upływie 4 dni wyjąć mięso, natrzeć je solą i po godzinie obsmażyć na rozgrzanym smalcu z wszystkich stron.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d2029204fe94cec.html

    Przełożyć mięso do brytfanki, zalać smalcem i piec w nagrzanym do 160°C piekarniku, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Po 1,5 godz. dodać obraną i pokrojoną cebulę i piec dalej, zmniejszając temperaturę do 140oC.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3bb86f1ac5e4dea.html

 Gdy mięso będzie miękkie przyrządzić sos:
Dodać do brytfanki łyżkę mąki roztartej z małą ilością wody lub śmietanki, przecedzoną marynatę z mięsa, a na koniec łyżkę powideł i wywar. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 10 min. Mięso podawać najlepiej z ziemniakami lub z kaszą gryczaną i buraczkami - pokrojone w plastry i polane sosem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80d514653fb34977.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e295027330ec9c4.html

W 100g samej pieczeni (bez sosu) jest 26,2 g białka i 37,1 g tłuszczu (bez węglowodanów).

Pieczeń ta jest soczysta i aromatyczna.  Very Happy
Zapisane

MariuszM
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #1 : 2013-01-13, 14:27:41 »

apetito, to znak,że trzeba iść na obiad Smile  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #2 : 2013-01-13, 14:28:10 »

Smacznego... Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #3 : 2013-01-13, 14:35:00 »

Ile to się trzeba nakombinować, aby kawałek mięsa zjeść!  Shocked  Wink  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #4 : 2013-01-13, 14:41:06 »

A można tylko wrzucić na grilla... Very Happy Mój syn dzisiaj grilluje... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #5 : 2013-01-13, 14:42:02 »

Szkoda takiego mięsa na ruszt!   Confused
I pięknie Ci wyszła glazura.  Very Happy
Przynajmniej na zdjęciu.  Wink Rolling Eyes
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #6 : 2013-01-13, 14:42:59 »

Ba! Cool
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #7 : 2013-01-13, 17:06:46 »

Pieczeń z karkówki, to jedno z moich ulubionych dań - bardzo ładnie i smakowicie to wyszło  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #8 : 2013-01-13, 17:08:18 »

Dzięki... Very Happy
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #9 : 2013-01-13, 19:55:05 »

Reniu, karkówka była bez kości?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #10 : 2013-01-13, 20:00:27 »

Oczywiście... Very Happy
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #11 : 2013-01-13, 22:13:36 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #12 : 2013-01-13, 22:22:54 »

Ale już zimną... Confused
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #13 : 2013-01-13, 23:05:30 »

Ale już zimną... Confused


Fakt, trochę czasu zeszło Smile 
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #14 : 2013-02-04, 12:16:28 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Pieczeń z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
« Odpowiedz #15 : 2013-02-04, 20:23:47 »

Masz na myśli to, że ten przepis ściągnęłam od Ciebie?
Mam go stąd - podawałam to na KOCS-u...

http://kuchnia-polska.net/pieczen-wieprzowa-224-la-dziczyzna,139
Zapisane

Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 19 zapytaniami.