forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 20:52:31

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
660526 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kuchnia jakucka
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kuchnia jakucka  (Przeczytany 4184 razy)
Dasna
Go


Email
Kuchnia jakucka
« : 2013-02-01, 21:56:21 »

Kuchnia jakucka.

SUORAT (Sorat)
składniki:
- Mleko 1 litr,
- Śmietana 100 g
         Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem, zagotować mleko na małym ogniu. Zdjąć z ognia i ustawić w temperaturze pokojowej. Po schłodzeniu do 35 °. C, dodać w ciepłe mleko lekko kwaśnej śmietany i ubić drewnianą ubijaczką lub wykonaną z rogu. Ubić energicznie aż do puszystej pianki i szczelnie zamknąć pokrywę, postawić w ciepłym miejscu lub dobrze owinąć grubym ręcznikiem.
Kiedy po 2-3 godzinach zgęstnieje do stanu jogurtu, umieścić w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Aby poprawić smak i różnorodność można wprowadzić świeżą śmietaną. Czasami dodać płynne masło klarowane 100 g na 1 litr, ubijając znowu przed podaniem.
Sorat jest zwykle podawany w szklankach lub miskach przed snem, ale można go jeść i zaraz po obiedzie.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Kuchnia jakucka
« Odpowiedz #1 : 2013-02-01, 22:18:21 »

Czochoоn (Чехон)

Składniki:
- Masło 0.5 kg
- 1 kg mleka.
(Otrzymamy 1,5 kg Czochoona )

Na nadzienie:
- 1,5 szklanki borówki lub inne owoce jagodowe
- Cukier do smaku, lub 1,5 szklanki dżemu.
         Przygotowanie:
Do świeżego masła o miękkiej konsystencji dodać trochę ciepłego mleka i bić energicznie trzepaczką. Stopniowo dodawać ciepłe, potem zimne mleko. Ostrożnie włożyć świeże jagody, borówki, truskawki, jagody i trochę cukru. Jeśli dodajemy dżem, cukru już nie dodajemy.
Przełożyć do małych miseczek porcje,  które zostaną  zjedzony na raz, przykryć miskę i wystawić na mróz.
Tuż przed jedzeniem włożyć w miskę z ciepłą wodą, podzielić na małe kawałki nożem i podawać z pieczywem.
Czasami Czochoon rozmrażano w temperaturze pokojowej i podawano zamiast masła.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70529


Odp: Kuchnia jakucka
« Odpowiedz #2 : 2013-02-01, 22:30:59 »

To chyba takie a'la lody owocowe są... Rolling Eyes
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Kuchnia jakucka
« Odpowiedz #3 : 2013-02-02, 14:10:21 »

... i bić energicznie trzepaczką.

Jakuci potrafili nawet elementy życiodajnego ruchu, umiejętnie wpleść w przygotowania swych posiłków. Very Happy
Obecnie taki wysiłek, to marnotrawstwo własnej energii, której przecież jest coraz mniej i mniej i mniej i ... już. Smile
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 19 zapytaniami.