Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kuchnia jakucka (Przeczytany 4501 razy)
|
Dasna
Go
|
Kuchnia jakucka.
SUORAT (Sorat) składniki: - Mleko 1 litr, - Śmietana 100 g Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem, zagotować mleko na małym ogniu. Zdjąć z ognia i ustawić w temperaturze pokojowej. Po schłodzeniu do 35 °. C, dodać w ciepłe mleko lekko kwaśnej śmietany i ubić drewnianą ubijaczką lub wykonaną z rogu. Ubić energicznie aż do puszystej pianki i szczelnie zamknąć pokrywę, postawić w ciepłym miejscu lub dobrze owinąć grubym ręcznikiem. Kiedy po 2-3 godzinach zgęstnieje do stanu jogurtu, umieścić w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Aby poprawić smak i różnorodność można wprowadzić świeżą śmietaną. Czasami dodać płynne masło klarowane 100 g na 1 litr, ubijając znowu przed podaniem. Sorat jest zwykle podawany w szklankach lub miskach przed snem, ale można go jeść i zaraz po obiedzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Czochoоn (Чехон)
Składniki: - Masło 0.5 kg - 1 kg mleka. (Otrzymamy 1,5 kg Czochoona )
Na nadzienie: - 1,5 szklanki borówki lub inne owoce jagodowe - Cukier do smaku, lub 1,5 szklanki dżemu. Przygotowanie: Do świeżego masła o miękkiej konsystencji dodać trochę ciepłego mleka i bić energicznie trzepaczką. Stopniowo dodawać ciepłe, potem zimne mleko. Ostrożnie włożyć świeże jagody, borówki, truskawki, jagody i trochę cukru. Jeśli dodajemy dżem, cukru już nie dodajemy. Przełożyć do małych miseczek porcje, które zostaną zjedzony na raz, przykryć miskę i wystawić na mróz. Tuż przed jedzeniem włożyć w miskę z ciepłą wodą, podzielić na małe kawałki nożem i podawać z pieczywem. Czasami Czochoon rozmrażano w temperaturze pokojowej i podawano zamiast masła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
To chyba takie a'la lody owocowe są...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... i bić energicznie trzepaczką.
Jakuci potrafili nawet elementy życiodajnego ruchu, umiejętnie wpleść w przygotowania swych posiłków. Obecnie taki wysiłek, to marnotrawstwo własnej energii, której przecież jest coraz mniej i mniej i mniej i ... już.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|