Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Musi być dobre... nigdy nie wiem czy można smażyć cebulę razem z wątróbką czy trzeba osobno...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Musi być dobre... nigdy nie wiem czy można smażyć cebulę razem z wątróbką czy trzeba osobno... Ja zawsze oddzielnie, potem łączę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ja z kolei dusze w cebuli, czyli niby smaze ale w glebszym rondlu, wychodzi fajna wtedy, nie taka twarda jak samzona. No i oczywiscie wczesniej mocze w mleku pare godzin, bez tego to nie ten smak.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ja z kolei dusze w cebuli, czyli niby smaze ale w glebszym rondlu, wychodzi fajna wtedy, nie taka twarda jak samzona. No i oczywiscie wczesniej mocze w mleku pare godzin, bez tego to nie ten smak.
Mi to się nie chce tak bawić z jedzeniem. Więc muszę mówić, że lubię twardą i gorzkawą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czyli od smażenia z cebulą wątróbka robi się twardsza i gorzka? Ja często kropię wątróbkę sokiem z cytryny i daję szczyptę cukru - ma ona wtedy taki trochę winny smak i traci gorycz. Zyon, a dlaczego moczysz wątróbkę w mleku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
ja to sobie robie gulasz watrobiany ze szparagami + ziemniak do tego :, watrobka drobiowa albo najlepiej z indyka poktojona na male kawalki gotowana we wodzie ,wtedy caly syf z watroby wyplynie do wody , ktora pozniej wylewam po 15 minutach, zostaje wtedy czyste wysokowartosciowe bialko + witaminy, pozniej lekko przysmarzana z maselkiem i szparagami,doprawiana, do tego dziemniak i girara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Zyon, a dlaczego moczysz wątróbkę w mleku? Jest bardziej krucha i fajniejsza w smaku, mam mnie nauczyla a mame babcia Tez pytalem po co, to powiedziala mi zebym sprobowal to sie przekonam, no i jest roznica. Najlepiej wieczorem polozyc w talerzyk i zalac mlekiem alebo z rana i na pore popludniowa jak znalazl.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Ja spróbuję. Moja Mama obtaczała wątróbkę w mące...Jak się pytałam - po co? To powiedziała, że tak się robi i chyba bez mąki by się przyklejała do patelni. Mi się nic nie przykleja, ale może dlatego, że teraz są inne patelnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A jeszcze dodam, że moja Teściowa pokrojone plastry wątróbki wieprzowej tłukła tłuczkiem. Trochę to nabrudziło... ale można by to zrobić wkładając najpierw wątrobkę do woreczka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grenis
Go
|
Ja obrabiam na sucho watrobke indycza na patelni grillowej. Jest zawsze mieka z niezauwazalna nutka goryczki Smazona na smalcu byla lekko twardawa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
optymalna2008
Go
|
Wpróbowałam tą wątróbke i przyznam, że zdzwiło mnie to, że odrobina musztardy może nadac ciekawszy smak wątróbce, jest o wiele smaczniejsza. To mała odskocznia od zwykłej wątróbki. Od kiedy wypróbowałam ten przepis wątróbke robie tylko pod taką postacią, dodaje więcej śmietanki dzięki czemu wychodzi pyszny sos.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dzięki. Wątróbkę można zrobić na b. wiele sposobów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jako ten... no... budyń czekoladowy. Na przykład.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ja obrabiam na sucho watrobke indycza na patelni grillowej. Jest zawsze mieka z niezauwazalna nutka goryczki Smazona na smalcu byla lekko twardawa. Cot o jest ta patelnia grillowa?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Nie ważne, ale jak piecze na sucho - to strasznie rakotwórcza. Bo na zdrowej patelni, bez tłuszczu białko zwierzęce przywiera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Jako ten... no... budyń czekoladowy. Na przykład. Radzio w formie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jako ten... no... budyń czekoladowy. Na przykład. Radzio w formie Dzielę tym, co mam najlepszego- przecież to widać, a dla niektórych nawet ... czuć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|