Autor
|
Wtek: Sport (Przeczytany 5338960 razy)
|
_flo
Go
|
|
Odp: Sport
« Odpowiedz #120 : 2008-11-14, 12:03:56 » |
|
Krzysztof Michalak, jest lekarzem neurologiem i jak wynika z uczelnianych dyplomów biochemikiem oraz informatykiem.
to jakis gjeniusz sorry, nie doczytalam (btw, wszyscy informatycy to rowne chlopaki)
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #121 : 2008-11-14, 14:18:23 » |
|
Raz mi smakuje po wysiłku ser ,a innym razem mam ochote na czekolade ,to pewnie potrzeba węglowodanów ,o których wspomniałaś (po wysiłku) yyy? no nie bawmy sie juz w kotka i myszka, napisz co masz na mysli, wierze w twoja wiedze w temacie ŻO ja wiem tylko tyle, ze dobrze jest po cwiczeniach wypic izo-toanik, a osobiscie w 1-2h po zjadam glowny posilek dnia - i tak jakos to mniej wiecej funkcjonuje Mnie sie po wysilku nie chce jesc, dlatego glowny posilek zjadam na 2 h przed treningiem. Zawsze duzo tluszczu i malo wegla.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #122 : 2008-11-14, 14:31:29 » |
|
Raz mi smakuje po wysiłku ser ,a innym razem mam ochote na czekolade ,to pewnie potrzeba węglowodanów ,o których wspomniałaś (po wysiłku) yyy? no nie bawmy sie juz w kotka i myszka, napisz co masz na mysli, wierze w twoja wiedze w temacie ŻO ja wiem tylko tyle, ze dobrze jest po cwiczeniach wypic izo-toanik, a osobiscie w 1-2h po zjadam glowny posilek dnia - i tak jakos to mniej wiecej funkcjonuje Mnie sie po wysilku nie chce jesc, dlatego glowny posilek zjadam na 2 h przed treningiem. Zawsze duzo tluszczu i malo wegla. Czasem po basenie chce mi sie pić
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #123 : 2008-11-14, 18:50:00 » |
|
No więc tak Rozpiera mnie niesamowicie energia,bo pewne rzeczy poszły po mojej mysli i jestem szcześliwa jak nie wiem co! To wszystko ma niesamowity wpływ na moje wyczyny na basenie! Dziś mianowicie przepłynęłam prawie (moze bez 2m) całą długość basenu ,z czym wczesniej miałam problem
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #124 : 2008-11-14, 19:45:17 » |
|
procentowy podział rozpadu pirogronianu pomiędzy acetylo-CoA i szczawiooctan. O tym, która z tych dwóch reakcji przeważa, decyduje szereg czynników Przemiana pirogronianu w szczawiooctan to nic innego jak "pierwszy krok" do glukoneogenezy. Im więcej insuliny tym mniej pirogronianu zamienia się w szczawiooctan, a im więcej glukagonu i adrenaliny, tym więcej pirogronianu zamienia się w acetylo-CoA. PS Zapytaj, jeśli możesz, tego Michalaka o te wiele czynników - ciekawe co jeszcze w/g niego...?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #125 : 2008-11-14, 20:15:05 » |
|
... istotna jest tak na prawdę suma białek i węglowodanów, która zależy od szybkości uciekania jabłczanu z mitochondrium Ponieważ szczawiooctan nie może przenikać przez błonę mitochondrialną musi być zamieniony w jabłczan, który z kolei może przejść do cytozolu i przez cytozolową dehydrogenazę jabłczanową staje się znów szczawiooctanem. O tym decyduje potencjał cytozolu, regulowany pośrednio humoralnie: poziomem insuliny, glukagonu i adrenaliny i bezpośrednio niehumoralnie, przez stężrnie jonów wodorowęglanowych, więc co do tego ma jakaś suma i jakich "białek" i "węglowodanów".?
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
« Odpowiedz #126 : 2008-11-14, 21:07:34 » |
|
Zapytaj, jeśli możesz, tego Michalaka o te wiele czynników - ciekawe co jeszcze w/g niego...?
Czy znaczy to, że ‘Biochemia w pigułce’ straciła na wiarygodności? Szkoda bo w Poznaniu o tym jeszcze nie wiedzą. http://www.optymalni.poznan.pl/artykuly-18-p.html
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
« Odpowiedz #127 : 2008-11-14, 22:45:16 » |
|
(...) Ponieważ szczawiooctan nie może przenikać przez błonę mitochondrialną musi być zamieniony w jabłczan, który z kolei może przejść do cytozolu i przez cytozolową dehydrogenazę jabłczanową staje się znów szczawiooctanem. O tym decyduje potencjał cytozolu, regulowany pośrednio humoralnie: poziomem insuliny, glukagonu i adrenaliny i bezpośrednio niehumoralnie, przez stężrnie jonów wodorowęglanowych, więc co do tego ma jakaś suma i jakich "białek" i "węglowodanów".? (...) Zawsze jak czytam taki biochemiczny wywód to się martwię, żeby nam to wspominane „CUŚ” nie umknęło, które stanowi na przykład przewagę słoniny nad smalcem. Żeby być lepiej zrozumianym:Dmuchana bułka b.grubo posmarowana masłem z plaserkiem białego sera spełnia proporcje ŻO, ale nie polecam takiego zestawu jako podstawę diety. Raczej polegam na bogatym w „CUŚ” żółtku i mięsie wieprzowym. Jan Kwaśniewski podkreśla proporcję jako główną zasadę, ale także podkreśla najlepsze źródła BT, co jest nieraz omijane przez zestawianie Diety głównie z sera i Optymalnych wypieków, czy serników. Chyba bym się skłaniał do określenia minimalne ilości żółtek i porcji kolagenu dla zwolenników Diety niskomięsnej/niskożółtkowej by nie było nieporozumień.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #128 : 2008-11-15, 08:01:31 » |
|
Jaka dmuchana bułka? Nie wyjaśniam podstaw DO - od tego są inni Mogę wyjaśnić chętnie w jakich warunkach większość pirogronianu jest zamieniana na acetylo-CoA, który nie wchodzi na cykl cytrynowy, a jest zamianiany na tłuszcz w większości zapasowy, a nie energetyczny lub (i) cholesterol i przy jakiej proporcji GSO się to dzieje, a kiedy jest inaczej, ale to nie jest miejsce, ani czas na takie wywody. To pisze w "Jak nie chorować?" - każdy może sobie przeczytać.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #129 : 2008-11-15, 08:31:39 » |
|
Zapytaj, jeśli możesz, tego Michalaka o te wiele czynników - ciekawe co jeszcze w/g niego...?
Czy znaczy to, że ‘Biochemia w pigułce’ straciła na wiarygodności? Szkoda bo w Poznaniu o tym jeszcze nie wiedzą. http://www.optymalni.poznan.pl/artykuly-18-p.htmlzbynku! piszesz tak zawile, że nie wiem o co ci chodzi?. W cytowanym artykule przez ciebie jakiś Michalak (którego nie znam) stara się wyjaśnić przystępnie podstawy przemian biochemicznych białek, tłuszczy i weglowodanów. Co ma wspólnego z Dietą Optymalną?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
« Odpowiedz #130 : 2008-11-15, 08:56:54 » |
|
... jakiś Michalak (którego nie znam) stara się wyjaśnić przystępnie podstawy przemian biochemicznych białek, tłuszczy i weglowodanów. Co ma wspólnego z Dietą Optymalną? Ten "jakiś Michalak" jest lekarzem. Za czasów J.Turostowskiego przyjmował w Arkadii w Poznaniu. Był moim pierwszym lekarzem opty. Jest neurologiem dlatego myślałam, że mi bardzo pomoże. Przy każdej wizycie zapisywał prądy selektywne, a potem zaproponował mi preparat ANRY za 50 zł. Straciłam zaufanie do niego i przeszłam do 'samonaucznia' i zrozumienia jaki ma wpływ odżywianie namój organizm.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #131 : 2008-11-15, 09:03:26 » |
|
A, to bardzo dużo mi wyjaśniło, jak mówisz "Turostowski". Szkoda słów!.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
« Odpowiedz #132 : 2008-11-15, 10:25:49 » |
|
Zapytaj, je¶li możesz, tego Michalaka o te wiele czynników - ciekawe co jeszcze w/g niego...?
Czy znaczy to, że ‘Biochemia w pigułce’ straciła na wiarygodno¶ci? Szkoda bo w Poznaniu o tym jeszcze nie wiedz±. http://www.optymalni.poznan.pl/artykuly-18-p.htmlzbynku! piszesz tak zawile, że nie wiem o co ci chodzi?. W cytowanym artykule przez ciebie jaki¶ Michalak (którego nie znam) stara się wyja¶nić przystępnie podstawy przemian biochemicznych białek, tłuszczy i weglowodanów. Co ma wspólnego z Diet± Optymaln±? Przecież w Twojej pierwszej wersji odpowiedzi, tej potem edytowanej pisało że : „głupstwa pisze”. A skoro głupoty pisze, to wprowadza w błąd czytających i naraża zarazem na śmieszność Bractwo Optymalnych w Poznaniu z logo Optymalni .
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #133 : 2008-11-15, 10:28:45 » |
|
A co to ma wspólnego ze mną, czy moim Tatą, czy tym Forum?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #134 : 2008-11-15, 10:31:12 » |
|
Szkoda słów!. Chociaż nie!. To dzięki Turostowskiemu poznałem wspaniałych ludzi - Reginę i Dariusza Janickich .
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
« Odpowiedz #135 : 2008-11-15, 10:34:04 » |
|
A co to ma wspólnego ze mną, czy moim Tatą, czy tym Forum? No tak racja. Wspólnego... nic ponadto, o czym napisałem.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #136 : 2008-11-15, 10:37:54 » |
|
Czyli - nic.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #137 : 2008-11-15, 12:28:59 » |
|
wprowadza w błąd czytających... Wprowadza, ale to nie moja sprawa!. Dla zaintersowanych podaję, że obecnie przyjmuje się w biochemii (dane z 2002r.), że ze jednego mola glukozy (180g) w glkolizie beztlenowej powstają 2 mole ATP, a w glikolizie tlenowej od 6-8 moli ATP - czyli "śmieszne" ilości - dla "sportu" nieistotne. Jeśli nawet roztranowany sportowiec ma pół kg cukru do dyspozycji (a nie ma) w organizmie, to co może sobie wyczynić na 6 molach ATP z mleczanu?, czy 24 molach ATP z utlenienia?. PS według najnowszych danych - w dalszym ciącu utlenienie mola palmitynianu (255g) daje 106 moli ATP - nettoA więc z grama mieszanki węgla i wody można uzyskać 0,04 mola ATP, a z grama mieszanki węgla i wodoru 0,42 mola ATP ( 10,5 x więcej!) Jak to mówią gram gramowi nie równy, a może z kcal "pomyliłem"? Wyliczanki "na szybko" w pamięci i bez sprawdzenia!. Jeśli coś nie tak - można samodzielnie sobie wyliczyć.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
« Odpowiedz #138 : 2008-11-15, 13:07:08 » |
|
Zapytaj, je¶li możesz, tego Michalaka o te wiele czynników - ciekawe co jeszcze w/g niego...?
Czy znaczy to, że ‘Biochemia w pigułce’ straciła na wiarygodno¶ci? Szkoda bo w Poznaniu o tym jeszcze nie wiedz±. http://www.optymalni.poznan.pl/artykuly-18-p.htmlzbynku! piszesz tak zawile, że nie wiem o co ci chodzi?. W cytowanym artykule przez ciebie jaki¶ Michalak (którego nie znam) stara się wyja¶nić przystępnie podstawy przemian biochemicznych białek, tłuszczy i weglowodanów. Co ma wspólnego z Diet± Optymaln±? Przecież w Twojej pierwszej wersji odpowiedzi, tej potem edytowanej pisało że : „głupstwa pisze”. A skoro głupoty pisze, to wprowadza w błąd czytających i naraża zarazem na śmieszność Bractwo Optymalnych w Poznaniu z logo Optymalni . Czyli wynikaloby z tego,że lekarze posiadający certyfikat uprawniający ich do udzielania porad w zakresie Diety Optymalnej wcale nie muszą radzić zgodnie z zasadami DO/ŻO ? Dobrze toto rozumuje?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
« Odpowiedz #139 : 2008-11-15, 13:08:36 » |
|
Bardzo dobrze!. Aktualną listę ma Pan Prezes OSBO - Adam Jany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|