RafałS
|
... PS. Po mimo wspaniałego wyniku wielkości cholesterolu dostałem pozwolenie na pracę na kolejne 3 lata No ale lekarz postraszył chyba?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Nie mogę zrozumieć, czy mam liczyć w kcal, czy wystarczy w gramach ogólnego stosunku tłuszczu, białka i węglowodanów, czy też energia jest liczona na podstawie 100% w węglowodanach i tłuszczu z pominięciem białek, czy jak inaczej to będzie?
Polecam "Jak nie chorować". Prosto i zrozumiale dla każdego pierwsza część i druga dla bardziej zaawansowanych. To obowiązkowa (nawiasem mówiąc świetna) pozycja. Załapiesz wszystko bez problemu. Podpowiedź: w duzym uproszczeniu przyjmij - 1g białka 4,0 kcal, 1g tłuszczu 9,0 kcal, 1g węglowodanów 4,0 kcal
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyli przykładowo: gdyby ktoś zjadał 50g białka, 150g tłuszczu i 50g węglowodanów, to wychodzi 20% energii z białka, 20% energii z węglowodanów i 60% energii z tłuszczów?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...chyba kokićkałam coś... już wiem co...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Z tłuszczu wychodzi ~77% a z białka razem z węglowodanami ~23%. Tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
... PS. Po mimo wspaniałego wyniku wielkości cholesterolu dostałem pozwolenie na pracę na kolejne 3 lata No ale lekarz postraszył chyba? Na tej grze się znam już dobrze Posłuchałem, posłuchałem, pokiwałem rozumiejąco głową i odpowiedziałem kilkoma słowami w których było zawarte "miokardia, impotencja, ból mięsni, ból stawów, odstawienie na próbę" później obiecałem, że to tylko w celach kontrolnych i jak tylko wszystkie objawy uboczne ustąpią to wrócę do statyn bo bardzo lubie łykać proszeczki Tak mniej więcej w skócie... ważne, że skutecznie, teraz mam 3 lata spokoju
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
Właśnie o to mi chodziło, bo nie wiedziałem czy białko zaliczać do energii czy energie w pożywieniu stanowią tylko tłuszcz lub węglowodany Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu nurtującego problemu PS. "Jak nie chorować" to moja ostatnia książka i jeszcze się nie wdrożyłęm
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce.
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce. Dlatego mało się udzielam, raczej czytam a tylko czasami coś strzelę nie chcąco Lepiej pytać niż błądzić W związku z tym, że mam moją miażdżycę to chciałem sobie dokładnie wyliczyć moje życiowe błędy w żywieniu... teraz muszę sobie poprzypominać co to ja w tym korycie miałem
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce. Ja czytalem
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RafałS
|
...chciałem sobie dokładnie wyliczyć moje życiowe błędy w żywieniu... teraz muszę sobie poprzypominać co to ja w tym korycie miałem Szkoda czasu na stare i niedobre, lepiej myśleć o nowym i układać po nowemu.
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
...chciałem sobie dokładnie wyliczyć moje życiowe błędy w żywieniu... teraz muszę sobie poprzypominać co to ja w tym korycie miałem Szkoda czasu na stare i niedobre, lepiej myśleć o nowym i układać po nowemu. Też prawda
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce. Ja nie czytałem, bo nigdy nie chorowałem. A teraz jak tu jestem, nic mi nie grozi,nie
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce. Ja czytalem Ale to jest dopiero połowa sukcesu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Wystarczy spojrzeć w lustro... Ale należy to zrobić z otwartymi oczami. Nie muszą być otwarte szeroko, ale... mogą.
|
|
|
|
|
|
|
|