forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 16:08:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669711 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Żywienie optymalne a warunki polowe
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Żywienie optymalne a warunki polowe  (Przeczytany 7192 razy)
krzykoz
Go


Email
Żywienie optymalne a warunki polowe
« : 2006-04-27, 23:14:50 »

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem na forum, ale jego wątki śledzę już od pewnego czasu. Do rejestracji skłonił mnie pewien problem.
Mam 23 lata i od 1,5 roku choruję na cukrzycę I. Od kilku miesięcy stosuję DO i jak dotąd świetnie sobie radzę bez insuliny.
Problem polega na tym, że uwielbiam góry, a wyjazd w nie wiąże się oczywiście z przygotowaniem sobie wcześniej jedzenia.
Mam zatem ogromną prośbę, żebyście doradzili mi, które z produktów nadają się do zabrania jako prowiant. Być może macie podobne doświadczenia, z których myslę że nie tylko ja z miłą chęcią skorzystam.
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Żywienie optymalne a warunki polowe
« Odpowiedz #1 : 2006-04-28, 09:49:57 »

Witaj, polecam konserwy ZM Krotoszyn, link na stronie głównej. No i spotkałem kiedyś fajny przepis, pozwolę sobie go wkleić:

"Witam, opracowalem przepis na baton energetyczny, przydatny wszystkim optymalnym ktorzy aktwynie wypoczywaja w plenerze.
Sprawdzilem go podczas 10 godzinnej karkołomnej wycieczki w Babiogórskim Parku Narodowym Smile

Oto przepis na jedna porcje (jakies 70g )

2 jajka
21 gram czekolady "Dark" ( 3 kostki, tabliczka ma 14) *
1 lyzeczka masla (jakies 5 gram)
30 gram łoju wołowego okołonerkowego **

Jaka gotujemy na twardo, wyrzucamy białka, ugotowane żółtka rozcieramy z maslem w "kąpieli parowej" *** , gdy powstanie jednolita masa
dodajemy drobno pokruszoną czekolade, wszystko mieszmy az do calkowitego polaczenia w jednolita mase. W rondelku topimy łój i dodajemy
go do utworzonej masy ciągle mieszając. Wylewamy do czegos na krztalt plaskiej slaterki i pozostawiamy do wystygniecia, przechowujemy
w lodowce.

Proporcje BTW
1 : 7,3 : 1,1

*   -  Chodzi o czekolade o wysokiej zawartosci kakao (~90%), u mnie dostępna jest czekolada Dark, produkowana przez Krakowski WAWEL
**  -  Łój mozna sobie przetopic samemu, aczkolwiek u mnie dostępny jest juz gotowy, przetopiony w sloiczkach,
       producent Kapecki&Syn Kozy.
     
**  -  Kapiel parowa zorganizowalem tak, ze na rondelku z gotujaca sie woda polozylem metalowa miseczke, jest ona ogrzewana od spodu
       parą wodna Smile

P.S.

Zastosowalem Łój, gdyż nie dosc ze jest bardzo wartosciowym tluszczem zwierzecym, to jeszcze jego konsystencja w temperaturze pokojowej
zblizona jest do parafiny , wiec idealnie nadaje sie do tego celu Smile
--

pozdrawiam pvg
"
Zapisane
Mike
Go


Email
Odp: Żywienie optymalne a warunki polowe
« Odpowiedz #2 : 2006-04-28, 09:54:30 »

ciasta optymalne tez beda si Cool

chcialem tez zalozyc podobny temat, wiec korzystajac ze juz jest zadam swoje pytanie :] co bierzecie ze soba do pracy do jedzenia?
Zapisane
krzykoz
Go


Email
Odp: Żywienie optymalne a warunki polowe
« Odpowiedz #3 : 2006-04-28, 16:09:58 »

Wielkie dzięki Sławek, oczywiście przetestuję Twój przepis w weekend w Beskidach  Very Happy
Chciałbym żebyście nadal proponowali swoje pomysły, z których być może skorzystam w przyszłości... i nie tylko ja.
Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: Żywienie optymalne a warunki polowe
« Odpowiedz #4 : 2006-04-30, 09:29:26 »

Obecnie można kupić pojemniki próżniowe z pompką na baterie. W taki sposób można ponić długo przechowywać żywność bez warunków chłodniczych i obawy o zepsucie produktów, które szybko "śluzowacieją". Osobiście nie miałam okazji tego sprawdzić, ale może ktoś z Was przetestował te pojemniki na bezludziu?. W reklamę nie wierzę.
Jeśli są skuteczne, to możliwości aprowizacyjne stają się nieograniczone Shocked Laughing Laughing szczególnie dla stosujących ŻO.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 18 zapytaniami.