Witaj, polecam konserwy ZM Krotoszyn, link na stronie głównej. No i spotkałem kiedyś fajny przepis, pozwolę sobie go wkleić:
"Witam, opracowalem przepis na baton energetyczny, przydatny wszystkim optymalnym ktorzy aktwynie wypoczywaja w plenerze.
Sprawdzilem go podczas 10 godzinnej karkołomnej wycieczki w Babiogórskim Parku Narodowym
Oto przepis na jedna porcje (jakies 70g )
2 jajka
21 gram czekolady "Dark" ( 3 kostki, tabliczka ma 14) *
1 lyzeczka masla (jakies 5 gram)
30 gram łoju wołowego okołonerkowego **
Jaka gotujemy na twardo, wyrzucamy białka, ugotowane żółtka rozcieramy z maslem w "kąpieli parowej" *** , gdy powstanie jednolita masa
dodajemy drobno pokruszoną czekolade, wszystko mieszmy az do calkowitego polaczenia w jednolita mase. W rondelku topimy łój i dodajemy
go do utworzonej masy ciągle mieszając. Wylewamy do czegos na krztalt plaskiej slaterki i pozostawiamy do wystygniecia, przechowujemy
w lodowce.
Proporcje BTW
1 : 7,3 : 1,1
* - Chodzi o czekolade o wysokiej zawartosci kakao (~90%), u mnie dostępna jest czekolada Dark, produkowana przez Krakowski WAWEL
** - Łój mozna sobie przetopic samemu, aczkolwiek u mnie dostępny jest juz gotowy, przetopiony w sloiczkach,
producent Kapecki&Syn Kozy.
** - Kapiel parowa zorganizowalem tak, ze na rondelku z gotujaca sie woda polozylem metalowa miseczke, jest ona ogrzewana od spodu
parą wodna
P.S.
Zastosowalem Łój, gdyż nie dosc ze jest bardzo wartosciowym tluszczem zwierzecym, to jeszcze jego konsystencja w temperaturze pokojowej
zblizona jest do parafiny , wiec idealnie nadaje sie do tego celu
--
pozdrawiam pvg
"