toan
Go
|
Można Twojej córce to zadanie tak wytłumaczyć: 1.Trzy kroki taty = cztery kroki Tomka Narysuj obok siebie dwa jednakowej długości prostokąty. Jeden z nich podziel na trzy mniejsze, równe prostokąty, drugi na cztery - czyli kroki taty i Tomka. 2.Wytłumacz córce, że cały odcinek 240 kroków składa się z mniejszych odcinków 3 kroków taty i 4 kroków Tomka. Tych odcinków jest 240 : 3=80. 3. Skoro Tomek też musiał zrobić 80 odcinków po 4 kroki każdy to wykonał 4x80=320 kroków. Super!!! Bardzo dobre wytłumaczenie dla dziecka!
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
Albo takie : Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku? A)20 B)24 C)15 D) 13 To też jest zadanie "magiczne" A to zadanko wytłumaczyłaś córce?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
c) 268,8 Wyjaścienie: przyjmuje się, że w normalnych warunkach mol każdego gazu ma objętość - 22,4l Przy spalaniu glukozy (np: palnikiem gazowym) powstanie para wodna... a więc: 6 moli dwutlenku węgla + 6 moli pary wodnej = 12x22.4
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
przyjmuje się...
Cwaniak
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Albo takie : Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku? A)20 B)24 C)15 D) 13 To też jest zadanie "magiczne" A to zadanko wytłumaczyłaś córce? Tego jeszcze z nią nie przerabiałam. Wiem,że 13,ale jeszcze się nie zastanawiałam jak jej logicznie wytłumaczyć,a może sama będzie wiedzieć? Nie wiem. Jak możesz,to napisz mi wytłymaczenie.Bardzo super tłumaczysz!Szkoda,ze takich nauczycieli nie ma .
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Przy spalaniu glukozy (np: palnikiem gazowym) powstanie para wodna...
Ja już sobie wyobraziłam jedno.Biorę glukozę i rozpylam ją nad palnikiem gazowym Lepiej tego nie próbować
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
Trochę nierówno wyszło z tymi "uśmieszkami". Mam nadzieję,ż e zrozumiesz o co mi chodzi
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Ja bardziej lubię np takie zadanka: ile litrów gazu powstanie z utlenienia 180g glukozy?: a) 22,4 b) 134,4 c) 268,8
Czuję, że wbijasz kij w mrowisko, więc piszę co spostrzegłem: Wersja biologiczna:Jak Toan pisze to myślę o utlenianiu w organizmie. A w organizmie to chyba ani woda ani dwutlenekwęgla nie występuje w postaci gazowej? W ostateczności mogę przyjąć objętość dwutlenku węgla wydychanego z organizmu, choć jeśli organizm coś z tej glukozy zbudował to będzie go mniej. Wersja chemicznaJeśli nie ma podanych warunków to dla pomiaru objętości produktów reakcji przyjmuje się warunki normalne, a w warunkach normalnych woda nie jest gazem, więc trudno ją wliczać jako gaz? Zwłaszcza, że by praktycznie zmierzyć objętość powstałych gazów trzeba je zebrać, co w tym wypadku pewnie zostałoby wykonane „nad” solanką. To jeszcze przewrotnie spytam jaką objętość ma mol pary wodnej w warunkach normalnych?
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Eeee.... to żeś zabił żart. Toan ma rację, nie mówi o "wodzie" a o "parze wodnej" - a to jest jak najbardziej gaz z tego co pamiętam.
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Ps. Toanowi chodziło wyraźnie o taką wersję "idealną" - gdzie przyjęto całkowite spalenie.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Wychodzi : 4 pieski i 13 kur. Tak! no pięknie!
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Albo takie : Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku? A)20 B)24 C)15 D) 13 To też jest zadanie "magiczne" Adam jak by był mały to by policzył to tak: P – piesek K – kura (p=4, k=2), Cel = 42 nogi 1p+16k=36nóg za mało16p+1k=66nóg za dużo8p+9k=50nóg za mało5p+12k=44nogi za dużo3p+14k=40nóg za mało4p+13k=42nogi OK. KONIEC Wbrew pozorom gdy liczba zwierząt jest liczona w milionach potrzeba tylko kilkanaście prób
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Ps. Toanowi chodziło wyraźnie o taką wersję "idealną" - gdzie przyjęto całkowite spalenie. Ryjku jest tak: 1 mol (18 g) wody w temperaturze 100°C i pod ciśnieniem 1 atm zajmuje objętość około 19 mL, zaś 1 mol pary wodnej zajmuje w tych samych warunkach około 30 litrów. Wynika z tego, że mol pary wodnej ma 22,4 litra tylko przy ciśnieniu mniejszym od atmosferycznego Warto jeszcze zaznaczyć, że cukier w temperaturze 100°C się jeszcze nie pali! Więc temperatura powstałej pary wodnej (jak i objętość) musi być znacznie większa
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Hmm... a te 100 C to też nie jest przypadkiem założenie? Ale oki, sporo już z chemii zapomniałem więc nie wypada mi tego komentować. ---- A co do zadania z kurami - to sądzę że wszyscy się mylicie - po podwórku nie chodzi ŻADNA kura.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) mol pary wodnej ma 22,4 litra tylko przy ciśnieniu mniejszym od atmosferycznego (...) No i niestety muszę sam się poprawić: 1 mol pary wodnej ma 22,4 litra tylko przy ciśnieniu większym od atmosferycznego Ryjku, 100°C dlatego można rozważać, że jest to najmniejsza możliwa temperatura pary wodnej przy ciśnieniu atmosferycznym
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Eeee.... jak to? Zgłupiałem. Z tego co pamiętam para wodna wcale nie musi mieć 100C. Przecież jako gaz wchodzi skład powietrza atmosferycznego a to przecież nie ma 100C. A z lodu to para nie powstanie?
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
z lodu - znaczy się to bezpośrednie przejście - sublimacja?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Toan nie żartuj sobie, tylko zechciej przypomnieć, powiedzieć gdzie błąd robię. Bo mnie ciekawią takie rzeczy
|
|
|
|
|
|
|
|