Teresa Stachurska
Go
|
A może raczej x + y = 6 y - x = 1 4 - 2 nie wyniesie 1
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
cyt: Oto treść zadania "Zapisz dowolny układ równań, który spełnia para liczb x=2 i y=4 oraz para x=-1 i y=0."
x=2 i y=4 tj. x+y = 6 x=-1 i y=0 tj. y (0)- x(-1) = 1
Dopiero z układu dwóch równań ustala się x i y. W tym zadaniu jest to zbędne.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
ja przyjęłam, że jedna para liczb jest dla jednego układu równań. Czy może być w jednym układzie równań x = 2 i x = 1 ?
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Teresa - jeszcze raz przeczytaj: x=2 i y=4 oraz para x=-1 i y=0." Gdybyś rozumowala poprawnie to drugie x też powinno pasować do x+y=6 ,a tak przecież nie jest. To są wartości podane do dwóch równań, z których w dalszych obliczeniach ustala się jedno, wspólne x i y, które pasuje do obu równań, spełnia oba kryteria. ufff
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
No dobrze, podam dla ułatwienia:
dla równania spełniającego podane warunki :
x + y = 6 y - x = 1
X = 2,5 y= 3,5
sprawdzenie:
2,5 + 3,5 = 6 3,5 - 2,5 = 1
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Proste jak świński ogon
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
No, ciężko, więc ufff jest na rzeczy To spróbujmy innego układu dla pierwszej pary: 5x + 2y = 18 y - x = 2 a dla drugiej pary (x = -1; y = 0) : 5x + 2y = - 5 x 2+ y = 1
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Opal, wartości dla x i y masz podane. W oparciu o te dane trzeba ułożyć układy równań. Ukłądów równań może być nieskończenie wiele i z każego masz otrzymać że x = 2, a y = 4 (pierwsza para) . W przypadku drugiej pary: x=-1, y = 0.
Tak rozumiem to zadanie.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Miałam Ci wkleić odpowiedź na pierwsze zadanie, ale wczoraj serwer nie działałał. Teraz w biegu....kopiuję. Tereska, fajna zabawa tylko szkoda mi czasu na wszystkie obliczenia. Podaje do Twojego piewszego, podwójnego układu równań. Oczywiście nie wpisuję całego matematycznego rozpisu, bo mi się nie chce, ale skrót - rozwiązanie. 5x + 2y = 18 y - x = 2 rozwiązanie: x = 2, y = 4 sprawdzenie: 5*2 + 2*4 = 18 4 - 2 = 2 Analogicznie wróć do tego pierwszego - Blackenda.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Drogie Panie wielkie dzięki Wiem już o co chodzi. Wziąłem w końcu podręcznik do reki i poczytałem No ale ja jestem typowy facet - nigdy nie czytam najpierw instrukcji Rozwiązanie jest faktycznie proste - byle lewa strona była równa prawej czyli dokłdnie tak jak pisałyście zaraz na samym początku a więc aby sie nie powtarzać może być np. 3x+y=10 -2x+3y=2 Zmyliły mnie te "pary liczb" - dla mnie to było rozwiązanie, dla którego należało ułożyć układ równań.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To jest konkurs dla szkół ponadgimnazjalnych, a trzecie miejsce zajął gimnazjalista..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dobrze temu gimnazjaliście będzie miał łatwiej dostać się do dobrej szkoły.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Od dziś mam w domu Mistrza Włocławka w Konkursie Ekologicznym 2010r. dla klas trzecich! Konkurs był dwuetapowy - test i rozmowa ustna. PS z "Kangura" - nici w tym roku, bo jest jeden błąd w zadaniu za 5pkt.!, czyli jak w zeszłym Kangurku, tylko wyróżnienie, za wynik bardzo dobry... Choć zadania były ciężkie, więc może lepiej czkać do ogłoszenia oficjalnych wyników?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Przybij mu piątkę ode mnie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mój syn ma dwa zadania wyliczone źle ,a dwóch w ogóle nie wyliczył. Twierdzi, że w tym roku zadanie były dużo trudniejsze niż w ubiegłym roku i ja to potwierdzam. Córa spodziewa się dobrego wyniku, ale poczekamy zobaczymy..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sprawdzałam sama zadania (dostali je do domu) trzecioklasistów z "Kangura" i z niektórymi miałam kłopot..tak, że dzieciaki podziwiam..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Moje gratulacje
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Moje nie są na tym poziomie co Krzysio, ale i tak mnie przerosły i cieszę się z ich osiągnięć. Ja też brałam udział w olimpiadach, ale nigdy nie byłam najlepsza, nawet na poziomie szkoły - jedynie klasy..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A Ty, Teresa brałaś udział w olimpiadach?
|
|
|
|
|
|
|
|