Strony: [1]
|
![Drukuj](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Themes/default/images/polish/print.gif) |
|
Autor
|
Wtek: uproszczony sernik wiedenski (Przeczytany 23590 razy)
|
baska
Go
|
Jestem strasznym leniuchem. Wymyśliłam cos takiego: Ser miele w maszynce do miesa. Rozpuszczam 2 i ½ kostki masla, odstawiam do ostygniecia. Do sera dodaje pol szklanki cukru i po kilka CALYCH jajek, mieszam trzepaczka do jajek, wlewam maslo. Potem make ziemniaczana, platki migdalowe, rodzynki. Dodaje aromat waniliowy albo pomarańczowy. Sernik jest tak samo smaczny i puszysty jak robiony scisle wg przepisu z Ksiazki Kucharskiej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Jak cos mnie na leci na chleb, to robie go w podobny sposob. Rowniez nie zauwazylam zadnej roznicy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Hej "baska" a gdzie waga i proporcje?????????????? Wiesz ,ze w zywieniu optymalnym najwazniejsze sa proporcje!!!!!!,a Ty piszesz o "kilku calych jajkach"!!!! Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Skladniki wg ksiazki kucharskiej: 1 kg bialego sera 50 dag masla 1/2 szkl cukru 20 jajek + 5 zoltek 3 lyzki maki ziemniaczanej 10 dag migdalow 5 dag rodzynek aromat
BTW: 1:2,2:0,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zilony
Go
|
próbowałem ostatnio upiec ten sernik, owszem wyszedł smaczny ale opadł i był taki bardzo niski ![Smile](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_smile.gif) jakieś rady? dodam że piekłem go 40min i zostawiłem w piekarniku do ostygnięcia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
próbowałem ostatnio upiec ten sernik, owszem wyszedł smaczny ale opadł i był taki bardzo niski ![Smile](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_smile.gif) jakieś rady? dodam że piekłem go 40min i zostawiłem w piekarniku do ostygnięcia wina tylko i wylacznie sera( moze nalezaloby sprawdzic zawartosc sera w serze) jak rowniez zmienic wielkosc foremki uzytej do pieczenia Jezeli poprzednie odpada,to jeszcze trzecia mozliwosc--- ubite na sztywno bialka b.lekko wymieszac z masa zoltkowoserowa ![Razz](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_razz.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
temida 135
Go
|
Podaję przepis na Sernik Błyskawiczny Pani Ani Kwaśniewskiej, który zawsze się udaje. 50 dkg pełnotłustego sera 25 dkg masła 12 żółtek 8 białek 10 dkg cukru pudru (daje mniej bo dla mnie to już za słodkie) 1 łyżkę budyniu (daje 1 łyżkę krupczatki jest bardziej puszysty) 5 dkg rodzynek 5dkg suszonych moreli + aromat waniliowy w 100 g produktu B- 11,9 T - 12,3 W - 12,4 B:T:W = 1:2,1:1 Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg włożyć do miski i rozgnieść go palcami,dodać masło,żółtka,cukier,budyń, namoczone i osączone rodzynki, pokrojone morele, aromat i całość wymieszać.Następnie ubić na sztywno białka i wymieszać z masą serową, przełożyć na formę piec około półtora godziny w temp.180 C. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Nie trzeba mielić twarogu ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
temida 135
Go
|
Można kupić ser już zmielony, lub nie mielić. Dla mnie osobiście liczy się wartość tego sernika.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mabu
Go
|
"piec około półtora godziny" ??? Temida, no chyba że podałas przepis na "błyskawiczną" grzankę serową, a nie na sernik.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
.... w 100 g produktu B- 11,9 T - 12,3 W - 12,4 B:T:W = 1:2,1:1
Tutaj chyba BTW się nie zgadza. Może tłuszczu jest 25g w 100g sernika?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"piec około półtora godziny" ??? Temida, no chyba że podałas przepis na "błyskawiczną" grzankę serową, a nie na sernik.
Ja piekę godzinę i 15 minut, ale w piekarniku o temp. 160 oC. Chyba, że mój piekarnik pokazuje złą temperaturę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tym razem piekłam ten sernik godzinę w temp. 180oC i jest dobry. Może to półtora godziny, to jest pomyłka autorki postu..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ładny triceps, ale łapy to Ty zawsze miałeś dobre. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie ma lipy, dobre Optymalne Geny ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif) Rod Krasnoludow. ![Laughing](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_lol.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
|
Musze was "pilnowac", abyscie nie zdziadzieli do reszty ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif) ... ![Laughing](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_lol.gif) Jest szansa że już nie jeste najmłodszy na forumie, ale pewności nie ma. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Otworzyła się koło mnie mała piekarnia, tzn. dawniej były piekarnie, to jest Pracownia Wypieków. ![Laughing](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_lol.gif) No to kupiłem kawał sernika na kolację, przecież nie będę piekł, jak jest 30 stopni. No i ohyda, zjadłem, bo ze śmietanką to wszystko wejdzie, ale nijak to się ma do mojego serniczka, albo mamusi. ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
![](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Themes/default/images/blank.gif) |