Dasna
Go
|
Albo przysiad ze sztanga z wyciskaniem nad glowe podczas wstawania. Tylko te 2 cwiczenia mozna nazwac prawdziwa tabata. http://tabatatraining.org/Zyon a w takim razie co to jest? Podróba? ? Izumi Tabata.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Albo przysiad ze sztanga z wyciskaniem nad glowe podczas wstawania. Tylko te 2 cwiczenia mozna nazwac prawdziwa tabata. http://tabatatraining.org/Zyon a w takim razie co to jest? Jakas strona, a co?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Albo przysiad ze sztanga z wyciskaniem nad glowe podczas wstawania. Tylko te 2 cwiczenia mozna nazwac prawdziwa tabata. http://tabatatraining.org/Zyon a w takim razie co to jest? Jakas strona, a co? Zyon, proszę . Ta strona nie opisuje prawdziwej tabaty?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No 20 sekund intensywnego treningu i 10 sekund wypoczynku powtorzone 8 razy to sie zgadza. Ale jakies zabki i inne wygibasy to aerobik a nie tabata. Cwiczenie ma angazowac jak najwieksza ilosc miesni i byc relatywnie ciezkie ale z umiarkowanymi ciezarami. Thruster (czyli siad z hantlami i wyciskanie ich podczas wstawania) i to samo ze sztanga to sa cwiczenia, ktore realizuja te zalozenia. Po prawdziwej tabacie chce sie rzygac i ma sie ochote umrzec. Sorry ale po zabkach czy krokodylkach czy jak tam to zwa te aerobiki to mozna dopiero isc na wlasciwy trening
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Dasna
Go
|
No 20 sekund intensywnego treningu i 10 sekund wypoczynku powtorzone 8 razy to sie zgadza. Ale jakies zabki i inne wygibasy to aerobik a nie tabata. Cwiczenie ma angazowac jak najwieksza ilosc miesni i byc relatywnie ciezkie ale z umiarkowanymi ciezarami. Thruster (czyli siad z hantlami i wyciskanie ich podczas wstawania) i to samo ze sztanga to sa cwiczenia, ktore realizuja te zalozenia. Po prawdziwej tabacie chce sie rzygac i ma sie ochote umrzec. Sorry ale po zabkach czy krokodylkach czy jak tam to zwa te aerobiki to mozna dopiero isc na wlasciwy trening Aha. To skąd ten Izumi? Kto zacz?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No 20 sekund intensywnego treningu i 10 sekund wypoczynku powtorzone 8 razy to sie zgadza. Ale jakies zabki i inne wygibasy to aerobik a nie tabata. Cwiczenie ma angazowac jak najwieksza ilosc miesni i byc relatywnie ciezkie ale z umiarkowanymi ciezarami. Thruster (czyli siad z hantlami i wyciskanie ich podczas wstawania) i to samo ze sztanga to sa cwiczenia, ktore realizuja te zalozenia. Po prawdziwej tabacie chce sie rzygac i ma sie ochote umrzec. Sorry ale po zabkach czy krokodylkach czy jak tam to zwa te aerobiki to mozna dopiero isc na wlasciwy trening Piona No bo to ma byc ciezki trening metaboliczny a nie jakies pajacyki Ale dzisiaj byle interwaly to nazywaja Tabata Tabate sie czuje pare dni, dlatego, jak ktos chce robic 2 albo wiecej tabaty tygodniowo to musi byc niewaskim kozakiem
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Podoba mi się koncepcja szybkiej wypałki fosfokreatyny powtarzana krótko i intensywnie. Daje zdrowie, bez długotrwałych mąk, ale wytrzymałości raczej z tego nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No bo nie jest ona celem, chodzi raczej o podkrecenie metabolizmu
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Podoba mi się koncepcja szybkiej wypałki fosfokreatyny powtarzana krótko i intensywnie. Daje zdrowie, bez długotrwałych mąk, ale wytrzymałości raczej z tego nie będzie. Dokładnie. Dlatego zachwyt HIITem już powoli mija Bieganie na niskim tętnie to najlepsza wytrzymałoścówka.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Podoba mi się koncepcja szybkiej wypałki fosfokreatyny powtarzana krótko i intensywnie. Daje zdrowie, bez długotrwałych mąk, ale wytrzymałości raczej z tego nie będzie. Dokładnie. Dlatego zachwyt HIITem już powoli mija Bieganie na niskim tętnie to najlepsza wytrzymałoścówka. Zaraz męki. Gnuśność, to dopiero jest męka! Mało kto wytrzyma długo taką "wypałkę".
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Podoba mi się koncepcja szybkiej wypałki fosfokreatyny powtarzana krótko i intensywnie. Daje zdrowie, bez długotrwałych mąk, ale wytrzymałości raczej z tego nie będzie. Dokładnie. Dlatego zachwyt HIITem już powoli mija Bieganie na niskim tętnie to najlepsza wytrzymałoścówka. Zaraz męki. Gnuśność, to dopiero jest męka! Mało kto wytrzyma długo taką "wypałkę". O, mój drogi! Wytrenowane ciało spokojnie znosi gnuśnienie! Godzinami Odpoczynek bierny to się zwie...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Zapomniałem. Sportowcy to dopiero "tytani" pracy. Dwa razy dziennie po godzince+rozruch porządnego wysiłku, a tłumy potem wiwatują, że hej. Starszy jestem, to sobie nocą gnuśnieję, znaczy po cichu. W dzień kobiety nie dadzą gnuśnieć, 82-letnie też.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zapomniałem. Sportowcy to dopiero "tytani" pracy. Dwa razy dziennie po godzince+rozruch porządnego wysiłku, a tłumy potem wiwatują, że hej. Starszy jestem, to sobie nocą gnuśnieję, znaczy po cichu. W dzień kobiety nie dadzą gnuśnieć, 82-letnie też. 2 godziny dziennie plus normalne życie to mało? A zawodowcy to raczej 2-3 godzinki, 2-3 razy dziennie, koluniu
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
No widzisz, że bilans roczny może być na poziomie 4h na dobę dla wszystkich rozumnych. Każdy tyra jak umie, jak nie umie to dopiero tyra.
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
Porobię ten thruster z hantelkami , one jeszcze mi wejdą pod sufit A jak tu dobrac obciążenie ?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Porobię ten thruster z hantelkami , one jeszcze mi wejdą pod sufit A jak tu dobrac obciążenie ? Ja bym dał ~30% wagi ciała.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Takie, zeby nie bylo zbyt duze i abys mogl cwiczenie wykonywac bardzo szybko, bo w koncu o to chodzi, zeby jak najwiecej powtorzen upchnac w 20 sekundach a wiecej niz 10 nie upchniesz raczej. Ja probowalem roznych obciazen, tak zeby sie zmiescic i wyszlo mi ze najlepiej mi sie sprawdzal ciezar hantla 10-12 kg co i tak jest tak dobijajace, ze potem przez pol godziny jeszcze serducho tlucze Ogolnie to 20% maxa w wyciskaniu stojac a jak w ostatniej serii zrobisz 8 powtorzen to mozna zwiekszac. No i 2 krzesla sobie wez albo taborety, stan miedzy nimi, bo jak robisz interwal z odpoczynkiem to najlepiej hantle odlozyc zeby sie nie meczyc trzymaniem. Odkladasz je na krzesla ale trzymasz caly czas rece na gryfach i czekasz w gotowosci. Tutaj najlepszy opis tabaty jaki widzialem w sieci, zreszta na DD juz podrzucalem te linke. Admin tej stronki ma bardzo ciekawa wiedze na te tematy i fajnie tlumaczy. http://super-sylwetka.pl/trening/41-hiit-interwaly/104-tabata-czterominutowy-trening-metabolicznyBardzo istotny w "Tabacie" jest dobór ćwiczeń. Muszą one bowiem : - angażować jak najwięcej mięśni (odpadają izolowane) - angażować mięśnie w sposób w miarę równomierny, tak aby np. jedne nie poddały sie wcześniej niż inne (odpadają wyciskania stojąc ze względu na barki) - umożliwiać bardzo szybkie odłożenie ciężaru w pierwszej sekundzie odpoczynku i szybkie podniesienie go z powrotem w dziesiątej sekundzie (odpadają klasyczne przysiady ze sztangą) - umożliwiać bezpieczne odłożenie ciężaru w każdym momencie ćwiczenia w przypadku niemożności jego kontynuowania bez ryzyka kontuzji (odpadają martwe ciągi) Zdecydowanie najlepszym ćwiczeniem do "Tabaty" jest przysiad ze sztangą trzymaną z przodu.
Jak łatwo zauważyć ćwiczenie to spełnia wszystkie powyżej wymienione wymogi. Jeżeli chodzi o ciężar uzyty w tym ćwiczeniu zaleciłbym zaczynać od 20% maksymalnego ciężaru. Ciężar można zwiększyć wtedy gdy w ostatniej, ósmej serii przysiadów jest się w stanie wykonać więcej niż 8 powtórzeń.
Domową wersję "Tabaty" można zrealizować wykonując ćwiczenie zwane po angielsku "Thruster" . Wygląda ono tak : - stajemy w rozkroku na szerokość ramion trzymając w dłoniach na wysokości barków sztangielki lub hantle odpowiednich rozmiarów (około 20% maksymalnego ciężaru w wyciskaniu stojąc) - wykonujemy głęboki przysiad (dupsko niemal do ziemi) utrzymując sztangielki w tej samej pozycji - podczas wstawania z przysiadu wyciskamy sztangielki nad głowę do pełnego wyprostu rąk - powrót sztangielek do poziomu barków kończy jedno powtórzenie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|