forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-01, 09:30:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
668983 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  Miesięcznik "Optymalni"
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 66 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Miesięcznik "Optymalni"  (Przeczytany 676184 razy)
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25615

pindżar ryskow wyszy

Odp: Miesięcznik "Optymalni"
« Odpowiedz #320 : 2013-10-09, 21:05:44 »

Laughing Laughing
cos w tym jest

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41574

« Odpowiedz #321 : 2013-10-09, 21:08:11 »

Adaś się spasł na szpinaku i nie chce dalej TKwić na jądrach moreli widocznie!  Confused

No i wszystko jasne!  Shocked
Cebulak się spasł, bo salceson zamiast śmietanką, zapijał sokiem!  Cool
Biedny Adaś!  Confused
A teraz trzeba jakies daremne plany, ktore i tak nie dzialaja na zrzucenie bebzuna stosowac  Confused
Taka jest cena innowacyjnosci?  Very Happy
Może to hobby takie.
Nic nie jeść dla przyjemności, skoro się już tyle pości...
anakin
Go

Email
« Odpowiedz #322 : 2013-10-09, 21:15:29 »

Hmmm. W życiu nie miałem miesięcznika "Optymalni" w rękach. Bywa w empiku albo innym kolporterze?

Albo można gdzieś on-line przejrzeć zawartość?
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #323 : 2013-10-09, 21:21:26 »

Laughing Laughing
cos w tym jest
Bez wątpienia.
Teraz Adaś sika na wagę Laughing
Niebywałe!
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107

« Odpowiedz #324 : 2013-10-09, 21:24:19 »

Hmmm. W życiu nie miałem miesięcznika "Optymalni" w rękach. Bywa w empiku albo innym kolporterze?

Albo można gdzieś on-line przejrzeć zawartość?

Są w Empikach. Ale najlepiej to sobie zaprenumerować w wersji elektronicznej lub papierowej. Tutaj są namiary...

http://www.optymalni.org.pl/

administ
Go

Email
« Odpowiedz #325 : 2013-10-27, 09:10:00 »

Otrzymałem mailem i zamieszczam:

Spotkanie integracyjno - poznawcze w Szwajcarii.

Zawsze liczyłam na Optymalnych i nie zawiodłam się. Miło mi bardzo donieść państwu, że bardzo liczne grono sympatycznych i mądrych osób zgłosiło się na wycieczkę do Szwajcarii, z którego to powodu jesteśmy niezmiernie wzruszeni. Postaram się nie zawieść państwa zaufania i zadbać o jak najprzyjemniejszy przebieg spotkania. Mamy już na liście oczekujących około stu osób, dlatego też postanowiliśmy zorganizować następną wycieczkę o podobnym programie w dniach 26 - 30 czerwca 2014, oraz w perspektywie dalsze podróże o charakterze "Tour de la Suisse". Czuję się w obowiązku, by spełnić marzenia wszystkich zasłużonych Optymalnych pragnących poznać ten piękny kraj i jego dobre obyczaje, o których tak często wspomina Pan Doktor Jan Kwaśniewski.
    Pragnę więc zaprezentować nasz program z małymi zmianami, po rozmowie z osobą odpowiedzialną za transport, gdyż musimy się dostosować do regulaminu dotyczącego jazdą autobusami. Wybraliśmy najdoskonalsze i najmniej męczące dla państwa rozwiązanie. Wyjazd odbędzie się o godzinie 20 w dniu 24 kwietnia z Centralnego Dworca PKP w Poznaniu, gdzie oczekiwał będzie na państwa autobus z szyldem"MARDOR". Powita państwa czarujący akordeonista Jan Kuzioła, który będzie nam towarzyszył w czasie całej podróży, która odbędzie się autostradą niemiecką. Nazajutrz w południe będzie już można podziwiać otoczoną górami piękną Lucernę z okwieconym mostem na lśniącej rzece Reuss oraz orzeźwić się zapachem Jeziora Czterech Kantonów. O godzinie 17 zakwaterowanie w sympatycznym niedaleko położonym ośrodku "Youth Hostel Zug", gdzie oczekuje na nas uczta z pieczonych na grillu cielęcych kiełbasek: "St.Galler Bratwurst" oraz kieliszek wina lub szklaneczka piwa przy dźwiękach akordeonu.
    26 kwietnia o 7.15 będzie przygotowane w hotelu śniadanie złożone z gotowanych jajek, wędlin, serów, pieczywa i dużej ilości masła. Tuż po śniadaniu w ciągu 10 minut spacerem wybierzemy się do pociągu o godzinie 7.58 z Zug do Chur, gdzie znajdziemy się na miejscu o godz 9.43. Mając wystarczająco dużo czasu proponuję promenadę po tym najstarszym mieście Szwajcarii o specyficznej architekturze, pamiętającym czasy z przed pięciu tysięcy lat. O godz. 11.27 oczekuje na nas panoramiczny pociąg Express Glacier, gdzie mamy już zakupiony ekskluzywnie na ten dzień cały wagon, czyli 48 miejsc. Pięć godzin upłyną jak mała chwila, podczas gdy bezustannie towarzyszyć nam będą zapierające dech pejzaże. W wagonie są serwowane dania na zimno i na gorąco. Każdy może zamówić sobie "Talerz tutejszych specjalności" na zimno w cenie 30 franków, lub skorzystać z zabranych ze sobą optymalnych posiłków. Można również zamówić całe menu za 45 franków. Cena za kawę wynosi pięć franków.
    O godz 17.00 znajdziemy się w baśniowym miasteczku Zermatt, pełnym drewnianych okwieconych domków, położonym na wysokości 1610 m n.p.m. gdzie indywidualnie podczas dwóch godzin w otoczeniu turystów z całego świata możemy delektować się najczyściejszym, wolnym od spalin alpejskim powietrzem, podziwiając strzelisty Matterhorn i piękno wąskich uliczek pełnych sklepików z pamiątkami. O godz 19.13 mamy pociąg powrotny do miasta Zug, gdzie przybędziemy o 23.28 na zasłużony wypoczynek.
    W niedzielę 27 kwietnia po śniadaniu, około 9.00 wyruszymy autokarem w dwugodzinną podróż do ślicznego miasteczka Gruyères, gdzie obejrzymy fabrykację sławnych serów, prezentowaną przez krówkę Wisienkę. Można tam również nabyć pyszne miejscowe produkty i wszelkie delicje. W dalszej kolejności zwiedzimy wspaniały Zamek Gruyères z XIII wieku, po czym możemy odpocząć na tarasach romantycznych restauracji aby wypić kawę lub uraczyć się smacznymi potrawami z sera: "raclette" lub "fondus" - specjalnościami tego regionu. Dania kosztują około 30 franków. Później skierujemy się w stronę Jeziora Leman do miasta Montreux, które zachwyca pięknem alei kwiatowych nad brzegiem błękitnego jeziora. Zdięcia pamiątkowe z tej okolicy są zachwycające. Późnym popołudniem wyruszymy do Genewy. Po drodze możemy podziwiać wyjątkowo piękne winnicowe tarasy na zboczach gór. Spacer po Genewie zajmie około trzech godzin, po czym wrócimy wieczorem do hotelu w Zug.
    W ostatnim dniu pobytu w poniedziałek po śniadaniu wyruszymy na spacer nad Jezioro Czterech Kantonów do miasteczka Weggis, aby podziwiać palmowe aleje i piękne wzgórza na horyzoncie, po czym zapraszam wszystkich państwa na pyszną kawę i miłą pogawędkę w wytwornym "Park Hotelu" w miejscowości Vitznau, skąd rozpościera się widok niezapomniany. Miejsce to ma duże znaczenie historyczne, ponieważ w maju 2005 roku odbyło się tam spotkanie z Panem Doktorem Janem Kwaśniewskim i prezydentem Lechem Wałęsą filmowane przez TV Lublin, którego fragmenty można obejrzeć na You tube http://www.youtube.com/watch?v=h8QGraZLcO8. Następnie odwiedzimy zabytkowy, pięknie położony kościół w Einsideln, po czym około godz 13 przybędziemy do Zurichu, gdzie spędzimy 9 niezapomnianych godzin na naszym najokazalszym święcie "Powitania Wiosny", gdzie czekają na nas niespodzianki jak w baśni z "Tysiąca i jednej nocy". Planowany powrót do Polski o godz 22.00. Otrzymacie państwo na drogę koszyczki z żywnością i wodą - wędlina, sery, czekolada. Służę cały czas radą i pomocą. Prosimy o kontakt w Polsce z uprzejmą panią Reginą Janicką, tel 061 66 37 049, e-mail: janicka.regina@gmail.com
    Prosimy o wpłacanie należności w wysokości 1000 złotych, pokrywającej koszt podróży, hotelu ze śniadaniami oraz biletów na pociągi i bilety wstępów do muzeum na powyższe konto: Bank Zachodni WBK  22-100 Chełm ul. Lwowska 8/10.
Nr konta: 19 1500 1373 1113 7005 3670 0000.
Maria Wróblewska
Ruda-Kolonia 22
22-110 Ruda-Huta
    Naszymi zaproszonymi specjalnymi gośćmi będą: pani docent doktor Ewelina Małanicz, sympatyczna zasłużona lekarka optymalna ze Lwowa oraz pan Marek Konopka, laureat "Konkursu Optymalnych Serc".
Łączę pozdrowienia, pozostaję do usług i do miłego spotkania w Szwajcarii.
Zofia Kuzioła.
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #326 : 2013-10-27, 16:07:17 »

To siem mogę pochwalić,że za swoją radosną "twórczość" dostałem w nagrodę od "rady starszych" nagrodę w postaci wycieczki do Swissserolandii Very Happy  Laughing Laughing
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #327 : 2013-10-27, 16:09:29 »

Aaa zapomniałem dodać
Dziękuję Very Happy

Mam nadzieję,że integracja z młodzieżą młodszą płci przeciwnej obojga narodów Poland ans Swiss przebiegnie owocnie. Jak wiadomo nie od dziś: "Po owocach ich poznacie". Uwaga nadciągam i będę napierał Wink Very Happy Laughing
administ
Go

Email
« Odpowiedz #328 : 2013-10-27, 16:13:37 »

A to GRATULACJE!  Very Happy
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25615

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #329 : 2013-10-27, 16:22:18 »

To siem mogę pochwalić,że za swoją radosną "twórczość" dostałem w nagrodę od "rady starszych" nagrodę w postaci wycieczki do Swissserolandii Very Happy  Laughing Laughing
Ulala, gratulejszyn. To za tego "Kulturyste Optymalnego" ?

Work Buy Consume Die
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #330 : 2013-10-27, 16:29:27 »

Nie mam pojęcia. Może dlatego,że wyjściowy jestem,reprezentatywny?Wink  Twisted Evil  Very Happy  Laughing Laughing
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #331 : 2013-10-27, 16:36:00 »

I dziękuję Very Happy
RafałS
Sr. Member
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18043

« Odpowiedz #332 : 2013-10-27, 16:41:09 »

Tylko z gołymi plecami nie jedź bo może być jeszcze chłodno wiosną.  Smile
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #333 : 2013-10-27, 16:48:30 »

Będę w wersji "slim", xs Wink Smile
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #334 : 2013-10-27, 16:48:54 »

Nie mam pojęcia. Może dlatego,że wyjściowy jestem,reprezentatywny?Wink  Twisted Evil  Very Happy  Laughing Laughing
A w Lucernie będziesz?
Tam jest podobno najwierniejsza rzeźba lwa perskiego...
Gratulacje!
RafałS
Sr. Member

« Odpowiedz #335 : 2013-10-27, 17:03:11 »

Tego co go Samson porachował?  Wink
Mam gdzieś chyba na zdjęciu.  Rolling Eyes
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #336 : 2013-10-27, 17:06:49 »

A w Lucernie będziesz?
Tam jest podobno najwierniejsza rzeźba lwa perskiego...
Gratulacje!
A nie wiem. Plan wycieczki jest w miesięczniku -admin umieścił Very Happy
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #337 : 2013-10-27, 17:08:17 »

Tego co go Samson porachował?  Wink
Mam gdzieś chyba na zdjęciu.  Rolling Eyes
Umierający lew na tarczy i mieczu.
Nie wiedziałem, że Samson.
Też mam Very Happy
RafałS
Sr. Member

« Odpowiedz #338 : 2013-10-27, 17:13:31 »

...Nie wiedziałem, że Samson...
Znaczy się, nie wiem kto tego tak urządził. A z Samsonem tak mnie się tylko skojarzyło luźno bo możliwe że w biblii było o tych perskich lwach. Nie pamiętam za dokładnie. Smile
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #339 : 2013-10-27, 17:18:37 »

...Nie wiedziałem, że Samson...
Znaczy się, nie wiem kto tego tak urządził. A z Samsonem tak mnie się tylko skojarzyło luźno bo możliwe że w biblii było o tych perskich lwach. Nie pamiętam za dokładnie. Smile
W Biblii nie ma obrazków tych lwów, przepiękne, olbrzymie istoty podobno.
A w Lucernie jest już kopia, częściowo tylko z rycin, a częściowo z lwa berberyjskiego niestety.
Ale i tak najlepsza.
A ten lew to na cześć szwajcarskich gwardzistów czy coś...
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 66 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 20 zapytaniami.