Autor
|
Wtek: Miesięcznik "Optymalni" (Przeczytany 676155 razy)
|
Radzio
Go
|
Twój wybór i Twój wyścig o "zdrowsze". Mógłbyś jedynak chociaż nie przeszkadzać, to o wiele zdrowsze, choć z pewnością nie dla Ciebie. A tego akurat obiecać nie mogę To honorowo postępujesz- bez przymusu. Nie możesz, to nie możesz. Niemoc jest uzasadniona.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
MIĘDZY NAMI – „Jajczarnia" W latach 1970-1990, działały w Szprotawie Zakłady Jajczarsko-Drobiarskie, popularnie nazywane 'Jajczarnią". W tych zakładach magazynierem była Pani Anna H., która opowiedziała mi, jak ten zakład był zorganizowany i na jakich zasadach działał. W tym zakładzie pracowała też moja mama. Dyrekcja zakładu podpisywała umowę z rolnikami na odbiór jaj, kur, kaczek i gęsi. Skupem od rolnika zajmowały się sklepy Gminnej Spółdzielni. Sklepy te znajdowały się w każdej wsi. Moje koleżanki, pochodzące z okolicznych wiosek, pamiętają, że z samej produkcji jajek żyło im się dobrze i zawsze coś dla siebie zostawało. Bezrobocia na wsiach nie było. Z tych kilkudziesięciu wsi (położonych od 1 km do 15 km wokół miasta), skupione jajka zwożono do 'Jajczarni", celem prześwietlenia, posegregowania i spakowania. Potem towar ładowano na samochody i wieziono do Międzylesia (koło Jeleniej Góry). Tam przekładano skrzynki do wagonów towarowych. Tą drogą, bardzo dobre jajka z okolic Szprotawy, sprzedawano do Austrii, Niemiec, Danii i Szwajcarii. Ten fakt najlepiej świadczy o wysokiej jakości polskiego produktu. Dzisiaj, kiedy w Szprotawie jest pas startowy (wojska radzieckie opuściły lotnisko), to transport na cały świat jest ułatwiony. (…)
Mieczysława Grygorczyk
więcej – w listopadowym numerze miesięcznika „Optymalni”
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dopóki nie zmienią się odgórne zalecenia żywieniowe, dopóty rozsądne i dochodowe rolnictwo się nie wskrzesi...Duża produkcja przy słabym zbycie nie ma sensu. Musi być zapotrzebowanie na zdrowe, wartościowe produkty rolne, a nie na margarynki i jogurciki light z Biedronki.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
No ale ono (rolnictwo) teraz tez jest dochodowe, a nawet bardziej jak nic robią, niż robią, to po co zmieniać?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A jak "Łuni" przestaną nam te dotacje dawać to co będzie? Ponoć i tak wszystko co dostajemy idzie na poczet naszego zadłużenia...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Będą jeszcze długo dawać, bo to bardzo wygodny system socjalistycznego rządzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dobry wieczór przewodniczący Rady Nadzorczej! Na wstępie mojego listu proszę o wyrozumiałość, choć wiem, że pora roku temu zbytnio nie służy, ale wierny zobowiązaniu danemu Młodzieży w dalszej części listu zapytam. Powziąłem samodzielną decyzję o uczestnictwie w wypełnianiu treścią- być może choć w minimalnym stopniu na "+" wartościową- jak dotychczas robią to inni Optymalni, Państwa Miesięcznika. Nie mam najmniejszego pojęcia, czy uda mi się poprawić pozycję pisma w "świecie nauki", ale chciałbym podjąć próbę przyciągnięcia DO Was szerszego grona czytelników, choć nie walory budowy ciała, w tym przypadku, mam na myśli. Moja wątpliwość, to postać, charakter i zawartość przekazywanych przeze mnie informacji. Znając pana, jako osobę o bogactwie doświadczeń pytam wobec powyższego, czy poniżej przedstawione spostrzeżenie licować będzie z etyką i głównym celem pisma?
{...W artykule pt. "Od Redakcji" przeczytałem, że optymalni plasują się w dolnych, najbardziej odległych od "neurotyczności" partiach koła, obrazującego ludzką osobowość. Być może wypełnienie koła jest dla mnie mało czytelne i stąd moje wątpliwości, ale uważam, że centrum koła, jego środek to najwłaściwszy punkt równowagi i tam upatrywałbym miejsce dla optymalnych, gdzie... więcej, być może w Miesięczniku. Ukłony Radzio...}
Prócz powyższego chętnie wspomnę o spacerach, chociażby po plaży. W taki jednak sposób, aby osobie optymalnej, wydawać by się mogło sędziwej, udało się przebyć znacznie dłuższy dystans niż wynikałoby to z racji posiadanego wieku.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu, pisz do Rady Redakcyjnej, bo Rada Nadzorcza ma już za dużo roboty...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A kto redaguje "od Redakcji"? Nie chciałbym przepłynąć morza i utonąć u brzegu. Poza tym ja z lasu jestem. Napisałem do "Pierwszego Lepszego". O ocenę, a nie "wpust".
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie bardzo wiem, bo ja z tej Nadzorczej jestem...
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Zgoda! Załatwią. I tak jestem u celu. Ale to nie znaczy w celu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A ustoją?
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Mam mocne atuty- panią Reginę mam "za sobą". Na pewnej Konferencji, a raczej na ognisku po niej zorganizowanym trzymaliśmy się za ręce na pożegnanie, wiem co nie tylko do mnie, ale z pewnością o mnie powiedziała. Kto wie, gdzie pajączek zaczepi początek nici.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W styczniowym numerze: Wycieczki do Szwajcarii Drodzy Państwo, cieszymy się zainteresowaniem wycieczkami do pięknej Helvetii. Jest duża nadzieja na to, że zbudujemy w Polsce drugą Szwajcarię, za radą Pana Doktora Jana Kwaśniewskiego, biorąc przykłady z życia tutejszego społeczeństwa. Doprawdy można wiele w tym kraju się nauczyć i odnieść wszelkiego rodzaju korzyści, dlatego cieszę się, że będę pomocna, służąc doświadczeniem. Mam miłą niespodziankę dla uczestników wycieczek w kwietniu i czerwcu. Udało mi się znaleźć stosowne, relaksujące miejsce zakwaterowania ( http://www.hostelrotschuo.ch/de.html) w samym sercu Szwajcarii nad Jeziorem Czterech Kantonów w miejscowości Gersau z bezpośrednim wejściem do wody, położenie doprawdy baśniowe, otoczone górami z bogatą zielenią, zachwycające swą urodą. Budynek główny ma czterysta lat i stanowi prawdziwą atrakcję dla turystów. Widoki zapierające dech w piersiach. Urocza właścicielka hotelu i miłośniczka natury, pani Elisabeth Angst, zainteresowała się Wiedzą Wielkiego Polaka i chętnie przeczytała książkę o żywieniu optymalnym. Pani ta zawsze zamawia dla swoich gości na śniadanie jajka od szczęśliwych kur. To szczególne miejsce będzie nam służyło na przyszłość jako miejsce spotkań dla Optymalnych przez wiele lat. Pragnę państwa powiadomić, że organizujemy drugą wycieczkę do Szwajcarii w dniach 26-30 czerwca. Program będzie podobny do wycieczki kwietniowej. Wyjazd 26 czerwca o godz. 20.00 z Dworca Głównego PKP w Poznaniu autobusem marki EOS z napisem za szybą 'MADOR -ZURYCH". Przybycie do Szwajcarii w południe, 27 czerwca, zwiedzanie po drodze pięknego kościoła w Einsiedeln, zakwaterowanie i odpoczynek nad jeziorem, grillowanie kiełbasek i pogawędki. 28 czerwca, po śniadaniu, wycieczka pociągiem Glacier Express z Chur do Zermatt i powrót do hotelu. 29 czerwca obejrzymy w Gruyeres fabrykę serów, gdzie można zakupić wspaniałe sery oraz zwiedzimy zamek w Gruyeres, po czym nastąpi eskapada do Montreux i Genewy. 30 czerwca zwiedzanie Luzerny oraz Zurychu, gdzie będziemy przebywać dziewięć godzin, zwiedzając miasto i relaksując się. Kto ma ochotę, może również kąpać się w Jeziorze Zurychskim. Późnym popołudniem zapraszamy na grillowane kiełbaski i tańce nad wodą przy akompaniamencie świetnej orkiestry, z pięknym widokiem na miasto i jezioro. Wyjazd do Polski o godzinie 22.00 w atmosferze zachwytu i optymizmu. Otrzymacie państwo na drogę koszyczek z optymalnym prowiantem. Opłatę za wycieczkę, w wysokości 1 200 złotych, proszę wpłacać, możliwie najwcześniej, na powyższe konto: Bank Zachodni WBK 22-100 Chełm ul. Lwowska 8/10 Nr konta: 19 1500 1373 1113 7005 3670 0000 Maria Wróblewska Ruda-Kolonia 22, 22-110 Ruda-Huta. Naszymi zaproszonymi gośćmi będą tym razem reprezentanci OSO: Pan Prezes Bogdan Tkocz z małżonką i Małgorzata Jany oraz laureatka konkursu Optymalnych Serc, pani Maria Wojtylak z Łodzi oraz dwóch dzielnych uczestników forum.dr-kwasniewski.pl Prawdopodobnie zorganizujemy również dla Państwa jeszcze jedną, czterodniową wycieczkę tylko do centralnej Szwajcarii w okolice Jeziora Czterech Kantonów z eskapadą do Lugano i Ascony, we włoskiej części kraju, za sumę 700 zł w sierpniu lub wrześniu. Prosimy o zgłoszenia do pani Reginy Janickiej na adres: janicka.regina@gmail.com lub telefonicznie 61 - 66 37 049. Uwaga! Dla własnego bezpieczeństwa prosimy załatwić w Narodowym Funduszu Zdrowia swojego rejonu bezpłatną Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego o symbolu EKUZ lub wykupić w firmie ubezpieczeniowej polisę na wyjazd zagraniczny. Informacja dla uczestników wycieczki kwietniowej: Autobus marki EOS z napisem za szybą 'MADOR - ZURYCH" zostanie podstawiony przed godziną 20-tą w dniu 24.04.2014 roku na parkingu przy Dworcu Głównym PKP w Poznaniu. Telefony przewoźnika: 602 488 486 lub 789 421 794. Służę radami oraz pomocą i do miłego zobaczenia w Szwajcarii! Zofia Kuzioła
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ech Szwajcaria- Alpy. Ale jest równie interesujący, też styczniowy artykuł. http://optymalni.org.pl/index.php?dzial=gazeta&idart=1001Długo by pisać, ale musiałbym się zmierzyć z pytaniem typu- "Radziu, cały artykuł ze zrozumieniem przeczytałeś?" A to jest kolejna, jeszcze dłuższa opowieść.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu przeczytałeś...
|