administ
Go
|
Akurat mam porównanie z chromką na andku 4.3 - w porównaniu z IE11 - do bani. To "sromka" się powinno nazywać, a nie chromka... Andek też jest do bani, czyli do zabawy...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
W kapitalizmie nie ma czegos takiego jak "za darmo"
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
MS poszedł po rozum do głowy i na patentach zarabia na "konkurencji" teraz... I to głównie od googla. A o taką "konkurencję" to trzeba dbać...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
W moich empikach nie ma jeszcze optymalnych majowych A wy macie?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Pewnie już wykupiony!
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
No nie... chodzę tam od 4 maja co kilka dni... to już pielgrzymki. Prenumeraty nie wezmę bo u nas listonosz ma problemy z rozróżnianiem ulic i numerów....
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...trzecia opcja to wersja elektroniczna...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
...trzecia opcja to wersja elektroniczna... Przez jakiś czas była niedostępna znów działa ta opcja? Choć przyznam ze lubię pomiętolić gazetkę.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
MIĘDZY NAMI – Wspomnienia ze Szwajcarii
Szanowni Czytelnicy. Czas biegnie nieubłaganie, ale miłe wspomnienia pozostają. Mam nadzieję, że dzielni uczestnicy kwietniowej wycieczki do Helvetii już wypoczęli i mają się dobrze. Pragnę podziękować wszystkim Państwu za udział w tym pionierskim integracyjnym spotkaniu w naszej alpejskiej krainie. Spisaliście się znakomicie, choć było to niełatwe zadanie, aby zwiedzić niemal cały kraj w tak krótkim czasie. Powiedziałabym w skrócie, że była to Szwajcaria 'w pigułce" i właśnie o taki zachęcający rekonesans chodziło. Cieszę się bardzo, że mimo skromnych warunków wszystkim się podobało. Na przyszły raz skorzystamy ze zdobytych doświadczeń i będziemy mogli w przyszłości usprawnić nasze działania. Weźmiemy pod uwagę wszystkie cenne rady, jakimi zechcieliście Państwo łaskawie nas obdarzyć. Cieszę się, że udał nam się spacer po Lucernie przy pięknej pogodzie i smakowała Wam kawa w wytwornym hotelu 'National Palace" nad brzegiem jeziora. Personel był zdumiony tak dużą ilością zamówionej przez nas bitej śmietanki. Warto wiedzieć, że w tym kraju można taką śmietankę otrzymać za darmo, zamawiając kawę. (...) Zofia Kuzioła Zurych Więcej – w numerze lipcowym miesięcznika „Optymalni”
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
A ja sokończyłam już zeszłomiesięczny miesięcznik czytać - nowego jeszcze wczoraj nie było - ale ten ostatni bardzo mi się podobał.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sporo się dzieje w ruchu Optymalnych. Aż wrze...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
ŻYWIENIE OPTYMALNE -Miażdżyca i cukrzyca - każdy skutek ma przyczynę
Obszerny fragment wystąpienia lek. Agaty Płoweckiej, przewodniczącej Komisji Zdrowia OSO, z konferencji w Ciechocinku
Obecnie w Polsce obserwujemy coraz większą zachorowalność i umieralność z powodu chorób cywilizacyjnych. Według ostatnich statystyk 65. roku życia dożywa 87% kobiet i 69% mężczyzn, a 80. roku życia dożyje już tylko 54% kobiet i 29% mężczyzn. Przyczyną zaistniałej sytuacji są na pierwszym miejscu schorzenia układu krążenia, które wyprzedziły schorzenia onkologiczne będące dawniej wiodące pod tym względem. Są jednak obszary świata, gdzie ludzie dożywają ponad 100 lat w zdrowiu i sprawności fizycznej i nie jest to nic nadzwyczajnego. Są to rejony Gruzji, Abchazji, Jakucji, Azerbejdżanu - kraje, w których od wieków spożywano głównie produkty pasterskie pochodzące z hodowli kóz i owiec, bo za bardzo nie ma tam warunków na uprawy zbóż. Pasterskie jest też długowieczne plemię Hunzów zamieszkujące rejon Himalajów, u których przeciętna długość życia wynosi 114 lat. Na jednego Hunzę przypada 16 kóz. Żywią się oni głównie tłustym serem kozim, masłem i mlekiem, mięso spożywają od święta - rzadko. O ile różni się żywienie Polaków, którzy ledwo dożywają 65 lat… Powszechne jest spożycie produktów zbożowych - chleba, kasz, makaronów, jeśli nabiał to przeważnie przetworzony w postaci pudełkowych jogurtów i serków homogenizowanych, dużo wędlin i mięsa naszprycowanego chemią i oczywiście wielka medialna kampania: jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce. Na pierwszy rzut oka widać, że błądzimy, a żniwem tego wszystkiego jest prawdziwa epidemia chorób cywilizacyjnych. O społecznej skali miażdżycy i jej powikłań świadczy jeszcze jedna liczba pochodząca ze statystyki: w Polsce wykonano w ubiegłym roku (2013 r.) 9 tys. amputacji kończyn dolnych. To znaczy, że w szpitalach w kraju co godzinę wykonuje się amputację kończyny, której przyczyną jest niedokrwienie kończyn dolnych lub stopa cukrzycowa. Zabiegi te wykonywane są, ponieważ nie znana jest wiedza o żywieniu optymalnym, które pozwala chorą kończynę uratować, co znane mi jest z mojej praktyki. (...) lek. Agata Płowecka przewodnicząca Komisji Zdrowia OSO Więcej – w numerze lipcowym miesięcznika „Optymalni”
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Sporo się dzieje w ruchu Optymalnych. Aż wrze... Bez przerwy jakieś spotkania ...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba będzie teraz przerwa wakacyjna...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, jest zaplanowanych kilka spotkań w wakacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|