|
Teresa Stachurska
Go
|
Może się przyda: "Przy wpłacie na konto koszty wysyłki pokrywa OSO"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
No wreszcie mój pomysł sprzed wielu lat doczekał się realizacji. Lepiej późno... Tylko postulowałem, aby dla prenumeratorów płytka była za darmo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Bardzo zachwalano (osoby z Pomorskiego Oddziału) "Bardzo tłusty twaróg", na który Teresa dała w tym wydaniu przepis. Ponoć rewelacyjny...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A nie zapomniałaś wspomnieć, że "Pan Tomasz" - mistrz serowarski na papierach szwajcarskich pisał na tym Forum, że "nie ma potrzeby dodawać mleka do śmietanki aby wyszło mascarpone"? I że zamiast cytryny można zakwasić w celu uzyskania skrzepu kwaskiem cytrynowym?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nieważne...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A, czyli jakby co, to jednak rozcieńczać będą mlekiem! Szkoda.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Podałeś link do swojej wypowiedzi i każdy ma teraz wybór...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie bardzo, bo ci co czytują gazetę raczej tu nie zaglądają i będą błądzić dalej. Może jakie sprostowanie do tego przepisu zaproponujesz w następnym numerze?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A może Ty?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja niestety nie mam kontaktu do redakcji gazety.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
OK, OK postaram się aby było takie sprostowanie. A kontakt do redakcji jest w tym wątku (do Biura OSO, ale to wystarczy)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Może jeszcze w lutowym wydaniu będzie sprostowanie, bo jutro wychodzi do druku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Czy jak podalm haslo "Cooler" to dostane znizke rabaatowa?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Prędzej będziej miał dopłatę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...będziesz miało być...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A nie zapomniałaś wspomnieć, że "Pan Tomasz" - mistrz serowarski na papierach szwajcarskich pisał na tym Forum, że "nie ma potrzeby dodawać mleka do śmietanki aby wyszło mascarpone"? I że zamiast cytryny można zakwasić w celu uzyskania skrzepu kwaskiem cytrynowym? Znalazłam fragment, w którym dr Kwaśniewski pisze o mleku: "Mleko można spożywać w ograniczonych ilościach. Kupowane w sklepie zawiera mało tłuszczu, nie wiele więcej niż 3,2 %, mniej więcej tyle samo białka i przeciętnie 4,7 % cukru mlecznego, tzw. laktozy. Toteż jeśli bardzo lubimy mleko, trzeba je mieszać pół na pół ze słodką 30-procentową śmietanką i mimo to nie pić go za wiele. A najlepiej napić się albo wody, albo słodkiej śmietanki, ale nie można traktować jej jako napoju gaszącego pragnienie, bo wnosi ona do organizmu dużą ilość tłuszczu - 15 g na 1 g białka Może być więc traktowana jako wysokotłuszczowa, sycąca potrawa. Jeśli pijemy kawę z mlekiem lub kakao z mlekiem w żadnym razie nie słodzimy ich, a mleko "dotłuszczamy" śmietanką". "Żywienie Optymalne" s. 49.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|