Autor
|
Wtek: Typy metaboliczne. (Przeczytany 99757 razy)
|
Zyon
|
Czytalerm keidys ksiazke na tem temat, no wlasnie tam podzielili te typy jakos na "wolnych spalaczy" i "szybkich utleniaczy" i byla tez grupa pomiedzy. Spora czesc ksiazki byla napisana dosc biochemicznym jezykiem, jednak najdziwniejsza byla sama ankieta, ktora miala pomagac okreslenie swojego typu.
Ogolnie mowiac to typy nieistnieja? Czy to sa po prostu okreslone syndromy?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Każdy pojedynczy genotyp jest niepowtarzalny, ale jednocześnie biochemicznie podobny. Wszystko zależy od tego jak potrafi się zaspokoić potrzeby organizmu. Im gorzej, tym gorsze skutki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czyli skad te "roznice" i "typy " metaboliczne?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Myślę, że są "wyuczone", są narody, gdzie jeden w drugiego jest identyczny, chociażby korea polnocna... wszyscy żywią się jednakowo i wszyscy są jednakowi, nawet z twarzy ciężko ich odróznić
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Każdy pojedynczy genotyp jest niepowtarzalny, ale jednocześnie biochemicznie podobny. Wszystko zależy od tego jak potrafi się zaspokoić potrzeby organizmu. Im gorzej, tym gorsze skutki. Tu jest odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Zamknij "Zyon" wszystkie "typy" metaboliczne do jednej klatki, karm dokładnie tak samo i badaj biochemicznie. Zamknij dwóch bliźniaków jednojajowych do klatek i karm jednego wegetariańsko, drugiego korytkowo i badaj biochemicznie. W pierwszym przypadku otrzymasz to samo po upływie około 2-3 tygodni, w drugim zupełnie coś innego. Wnioski: bliźniaki jednojajowe są innymi "typami" metabolicznymi. Kapujesz?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Bo różne typy chcą na tych podziałach zarobić...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zamknij "Zyon" wszystkie "typy" metaboliczne do jednej klatki, karm dokładnie tak samo i badaj biochemicznie. Zamknij dwóch bliźniaków jednojajowych do klatek i karm jednego wegetariańsko, drugiego korytkowo i badaj biochemicznie. W pierwszym przypadku otrzymasz to samo po upływie około 2-3 tygodni, w drugim zupełnie coś innego. Wnioski: bliźniaki jednojajowe są innymi "typami" metabolicznymi. Kapujesz? No jasne, ze kapuje A te "typy budowy" czyli endomorfik, ekto- i mezo to tez wymysl dietetyki? Gadalismy kiedys z Mariuszem o tych "typach budowy" co dietetyka dzieli na endomorfik, ekto, mezo, ja w to nie wierze, i mowilem, ze przy zadaniu takiego samego syngalu wejsciowego (czyli taka sama miska) wszystko sie wyreguluje do jednego poziomu i sygnal na wyjsciu bedzie taki sam w efekcie. Dobrze kombinuje?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Bardzo łatwo można zamienić mezomorfika w ekto (karmić np.: wegetariańsko z ograniczeniem kalorii i pogonić do łopaty) lub endomorfika (wystarczy karmić korytkowo, zakazać aktywności fizycznej, dać w łapę pilota TV, a w drugą piwko). Odwrotnie - wymaga dużo pracy i zbilansowanej diety, ale jest możliwe w każdym przypadku.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
a tak to komplikują... różne typy...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Bardzo łatwo można zamienić mezomorfika w ekto (karmić np.: wegetariańsko z ograniczeniem kalorii i pogonić do łopaty) lub endomorfika (wystarczy karmić korytkowo, zakazać aktywności fizycznej, dać w łapę pilota TV, a w drugą piwko). Odwrotnie - wymaga dużo pracy i zbilansowanej diety, ale jest możliwe w każdym przypadku.
Czyli mialem dobre przeczucie, o tu nawet z gavro gadalem spory czas temu http://dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=217489#217489
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
ja byłem suchy jak najmniejszy palec, nawet na zdjęciach nie wychodziłem ... mama mnie wysłała do sanatorium jak miałem 8 lat (nie znam powodu) i od tamtej pory nie mogłem sobie dać rady z wagą aż do przejścia na DO... coś w tym jest na 100%
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W stosunku do tkanek dynamicznych ok, ale co z kośćmi, proporcjami tułowia, kończyn, szrokości miednicy, głowy. Te cechy też się zaliczają do typów. Temperament też. Konie jedzą to samo, a są i ciężkie, limfatyczne, pobłażliwe i powolne oraz lekkie, suche, ostre i narowiste. Z clydesdale'a nie zrobisz araba i odwrotnie, przynajmniej masztalerz nie da się nabrać
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
W stosunku do tkanek dynamicznych ok, ale co z kośćmi, proporcjami tułowia, kończyn, szrokości miednicy, głowy. Te cechy też się zaliczają do typów. Temperament też. Konie jedzą to samo, a są i ciężkie, limfatyczne, pobłażliwe i powolne oraz lekkie, suche, ostre i narowiste. Z clydesdale'a nie zrobisz araba i odwrotnie, przynajmniej masztalerz nie da się nabrać Ser żółty od czekolady podobno różni się tylko jednym genem czy coś w tym stylu (coś słyszałem)... ale sie nie znam
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Konie jedzą to samo, a są i ciężkie, limfatyczne, pobłażliwe i powolne oraz lekkie, suche, ostre i narowiste. Zwierzęta hodowlane są bardziej zróżnicowane genetycznie niż...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Konie jedzą to samo, a są i ciężkie, limfatyczne, pobłażliwe i powolne oraz lekkie, suche, ostre i narowiste. Zwierzęta hodowlane są bardziej zróżnicowane genetycznie niż... Oczywiście. Przykład powinien być przejaskrawiony Drobne różnice to też różnice.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Zwierzęta hodowlane są bardziej zróżnicowane genetycznie niż...
Niektóre nawet jakby spartolone przez swoich stwórców.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Konie jedzą to samo, a są i ciężkie, limfatyczne, pobłażliwe i powolne oraz lekkie, suche, ostre i narowiste. Z clydesdale'a nie zrobisz araba i odwrotnie, przynajmniej masztalerz nie da się nabrać Mowimy o budowie ciala a nie cechach charakteru
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Obu panom powyżej: nie ma róży bez kolców
|