Dasna
Go
|
http://www.talerka.ru/recept/ukraine/kulesh/ Wczoraj na rynku w Lwowie stali Kozacy i sprzedawali KULISZ (Kulesz, ros.). Taki nasz krupnik. Tłusta , gęsta zupa z kawałami słoniny. Robi się jako obiad lub kolację jednodaniową. Za 15 UAH ( 6 PLN ) dostałam 250 gr pożywnego jedzenia i w pole... Inna jego nazwa Polowa kasza. a jak smakuje na świeżym powietrzu. Pan obok, którego przysiadłam na ławeczce radził jeszcze 50 gr.,... ale nie czułam takiej potrzeby. A Rosjanie mówią 100 грамм и пончик.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo na świeżym powietrzu jedzenie zawsze lepiej smakuje...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Racja. jak dzisiaj będą Kozacy, bo wczoraj to jeszcze byli kowale, i różne inne ciekawe profesje , których nazwy nie znam (mieli młoty, różne bębny) to jeszcze sobie posmakuję rożnych straw i to mięsno-tłustych.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oni nie boją się cholesterolu? Czyżby amerykańska propaganda tam nie dotarła?...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Oni nie boją się cholesterolu? Czyżby amerykańska propaganda tam nie dotarła?... Dotarła , ale może nie do Kozaków i do mnie. Wczoraj pilnowałam , żeby mi tłuste kawałki dali.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to z nich prawdziwi Kozacy...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
A jak. Byli w szarawarach, jeden na głowie miał osieledz, takie podwójne wąsy i tylko bandury brakowało. Bardzo ciekawie to wyglądało. Inni prezentowali proces wytwarzania biżuterii, monet. Były bębny, młoty. Kowal wykuwał świeczniki. Bardzo ciekawa biżuteria z pradawnych wzorów. Wszędzie wyszywanki , w których często chodzą zwykli ludzie po ulicach. Ogólnie fajnie.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A kozaki - buty, pewnie od nich się wywodzą...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Mam Google rosyjskie i tam nie mogę znaleźć etymologii. Może Ty coś wyszperasz?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Bardzo modnym dodatkiem do kobiecego ubioru jest gawroszka czyli ręcznie malowana jedwabna apaszka, której historia zaczęła się w Paryżu. Nazwa pochodzi od postaci ulicznika z „Nędzników” Victora Hugo – Gavroche'a. To wiemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Bardzo modnym dodatkiem do kobiecego ubioru jest gawroszka czyli ręcznie malowana jedwabna apaszka, której historia zaczęła się w Paryżu. Nazwa pochodzi od postaci ulicznika z „Nędzników” Victora Hugo – Gavroche'a. To wiemy. Moja siostra kiedy miała takie hobby - malowanie wzorów (takich jakby lanych, cieniowanych) na jedwabnych apaszkach, krawatach... nawet ładnie jej to wychodziło...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
To fajne. Takie rękodzieło a wzory autorskie? Jeszcze karierę by zrobiła.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Autorskie, taka raczej zabawa...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ona jest samotną wdową, z domu prawie wcale nie wychodzi, tylko zajmuje się ręcznymi robótkami...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Co komu pasuje. Ja do ręcznych robótek to jestem noga. W szkole na zajęciach z robót ręcznych spódnicę szyłam rok.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To się nazywa szydełkowanie na klawiaturze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|