Bardzo teraz smakuje w ciepłe dni. Nadaje się jako dodatek praktycznie do każdego posiłku.
U nas "występowała" jako przystawka do obiadu.
Składniki:
Śmietana (ukwaszona) 24% - 600g
szczypiorek - 20g
Ogórek świeży - 250g
2 pomidory - 350g
sałata (mała główka) - 75g
rzodkiewki (pęczek) - 260g
przyprawy (pieprz naturalny, pieprz ziołowy i sól)
Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić (pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki). Zalać śmietaną i doprawić do smaku. To wszystko.
Najlepiej smakuje, gdy jest wykonana tuż przed posiłkiem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/024ec7883c588ed9.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7c65fbe96a2e0af.htmlW całej porcji jest 21,5g białka, 145g tłuszczu i 52,5g węglowodanów.
W 100g sałatki jest B=1,3g T=9,3g i W=3,3g
Proporcje B: T: W wynoszą 1 : 6,7 : 2,4