Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Powiedzcie, czy to jest normalne, że krowy stoją cały rok na okrągło w oborach, zamiast - od wiosny do jesieni - paść się na łąkach?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak najbardziej normalne! Wysokowydajne krowy nie mogą się szwędać po łąkach!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Powiedzcie, czy to jest normalne, że krowy stoją cały rok na okrągło w oborach, zamiast - od wiosny do jesieni - paść się na łąkach?
Jak to drzewiej bywało... A takie wspominki i tęsknota za dawnym, dobrym to objaw...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem. Masaż, zimny browar, orzeszki...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak to drzewiej bywało... A takie wspominki i tęsknota za dawnym, dobrym to objaw... Zdrowego rozsądku...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem. Full wypas to jest na łące. Mleko jest wtedy lepsze - więc i masło i śmietanka...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Masaż, zimny browar, orzeszki...
E to tylko dla byków zarezerwowane na Kobe beef, a krówki to ciąża, poród, ciąża, poród, a w międzyczas 305 dni laktacji.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem. Nawet myjnie automatyczne mają... Normalnie SPA...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem. Full wypas to jest na łące. Mleko jest wtedy lepsze - więc i masło i śmietanka... Głupstwa wypisujesz, bo w "ekologię" najwidoczniej popadłaś.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tego nie wiem, ale magisterium pisałem z produktywności bydła i dość dobrze się na tym jeszcze znam.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Full wypas to jest na łące. Mleko jest wtedy lepsze - więc i masło i śmietanka... I dzwonkowanie. Np. w Szwajcarii już dzwonkują, podsłuchałem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tego nie wiem, ale magisterium pisałem z produktywności bydła i dość dobrze się na tym jeszcze znam. I co? Poważnie uważasz, że masło robione z mleka krów stojących cały czas w oborze, nie jest gorsze od tego, które jest robione z mleka krów jedzących świeżą trawę?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Full wypas to jest na łące. Mleko jest wtedy lepsze - więc i masło i śmietanka... I dzwonkowanie. Np. w Szwajcarii już dzwonkują, podsłuchałem. Piękny widok i dźwięk...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I dzwonkowanie. Np. w Szwajcarii już dzwonkują, podsłuchałem. Tylko w chowie ekstensywnym.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I co? Poważnie uważasz, że masło robione z mleka krów stojących cały czas w oborze, nie jest gorsze od tego, które jest robione z mleka krów jedzących świeżą trawę?
Naturalnie, ponieważ krowy nie tracą energii na dojście na pastwisko, bo świeżą zielonkę pastwiskową dostają prosto do korytka. Przywożą pokos, aby krówki się nie męczyły
|
|
|
|
|
|
|
|
|