Autor
|
Wtek: Tylko dobre rolnictwo może zapewnić dobrobyt i zdrowie współczesnemu (Przeczytany 81634 razy)
|
administ
Go
|
Normy unijne nie wystarczą? Podgladajac male beef farmy u nas ,nie jest tak zle ,krowki sie karmia na pastwisku prawie 10 miesiecy .Przez 2 miesiace podkarmiaja sianem .Nie moga rywalizowac z duzymi farmami z Alberty.Ale maja zbyt na swoje mieso .Bo jednak ludzie zaczynaja doceniac wartosc krow pasionych na pastwiskach . Ja sam tylko takie mieso kupuje . Na mięso karmi się najtańszym, naturalnym szajsem, a mięśnie muszą być w ruchu. Bydło mięsne nie musi mieć też komfortu cieplnego, które dla dużej rogacizny wynosi około +5 oC Na mleko jest to dziś nie do przyjęcia, jak się chce osiągnąć przyzwoitą wydajność mleczną. PS W hameryce tak zgłupieli, że krowy zaczęli karmić tanią glukozą kukurydzianą zamiast żywym błonnikiem, ale szybko się z tego wycofali z powodów ekonomicznych i teraz skarmiają glukozą własnych "obywateli", bo zdrowie bydła ważniejsze!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Normy unijne nie wystarczą? Podgladajac male beef farmy u nas ,nie jest tak zle ,krowki sie karmia na pastwisku prawie 10 miesiecy .Przez 2 miesiace podkarmiaja sianem .Nie moga rywalizowac z duzymi farmami z Alberty.Ale maja zbyt na swoje mieso .Bo jednak ludzie zaczynaja doceniac wartosc krow pasionych na pastwiskach . Ja sam tylko takie mieso kupuje . Na mięso karmi się najtańszym, naturalnym szajsem, a mięśnie muszą być w ruchu. Bydło mięsne nie musi mieć też komfortu cieplnego, które dla dużej rogacizny wynosi około +5 oC Na mleko jest to dziś nie do przyjęcia, jak się chce osiągnąć przyzwoitą wydajność mleczną. PS W hameryce tak zgłupieli, że krowy zaczęli karmić tanią glukozą kukurydzianą zamiast żywym błonnikiem, ale szybko się z tego wycofali z powodów ekonomicznych i teraz skarmiają glukozą własnych "obywateli", bo zdrowie bydła ważniejsze! Bo wysokokulturalne odmiany muszą mieć samo najlepsze!
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
, bo zdrowie bydła ważniejsze! Cóż kiedyś plemiona w dżungli uważały, ze świnia jest ważniejsza od człowieka. Kobiety karmiły świnie piersią. Do naszych czasów zachowała się chyba jedna pani w dżungli, karmicielka świń. Może to taki powrót do korzeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
, bo zdrowie bydła ważniejsze! Cóż kiedyś plemiona w dżungli uważały, ze świnia jest ważniejsza od człowieka. Kobiety karmiły świnie piersią. Do naszych czasów zachowała się chyba jedna pani w dżungli, karmicielka świń. Może to taki powrót do korzeni. Nam na studiach o tym mówili i zdjęcia pokazywali. Dla mnie to było chore. W życiu bym świni nie karmiła piersią, nawet, gdyby ona miała zdechnąć...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
, bo zdrowie bydła ważniejsze! Cóż kiedyś plemiona w dżungli uważały, ze świnia jest ważniejsza od człowieka. Kobiety karmiły świnie piersią. Do naszych czasów zachowała się chyba jedna pani w dżungli, karmicielka świń. Może to taki powrót do korzeni. Bo piersi są do karmienia i pieszczena, a nie dla raka...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nam na studiach o tym mówili i zdjęcia pokazywali. Dla mnie to było chore. W życiu bym świni nie karmiła piersią, nawet, gdyby ona miała zdechnąć... Bo mieszkasz nie wśród "karmicielek", a wśród Europejczyków.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Cejrowski w swojej ksiazce "Gringo.." pisal, ze jak indianie zabija malpe, ktora wychowuje mlode to adoptuja wszystkie male malpy i potem jak dorosna to je wypuszczaja na wolnosc.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Bo o jedzenie trzeba dbać, jak się nie chce głodować.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Cejrowski w swojej ksiazce "Gringo.." pisal, ze jak indianie zabija malpe, ktora wychowuje mlode to adoptuja wszystkie male malpy i potem jak dorosna to je wypuszczaja na wolnosc.
I co? Też je kobiety piersią karmiły?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tego nie wiem, ale pisal o "adopcji" a nie o "hodowli".
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
renia
|
Tego nie wiem, ale pisal o "adopcji" a nie o "hodowli".
Kiedyś chciałam mieć małą małpkę w domu... na szczęście mi przeszło...
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Na koncu ksiazki sa zdjecia malp pieczonych, autor napisale, ze malpa to przysmak dla dzikich ale on mial problem z tym, bo upieczona malpa ma raczlki jak ...male dziecko
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
renia
|
Na koncu ksiazki sa zdjecia malp pieczonych, autor napisale, ze malpa to przysmak dla dzikich ale on mial problem z tym, bo upieczona malpa ma raczlki jak ...male dziecko
...rączki? Słyszałam, że są tacy, którzy jedzą mózg jeszcze żyjącej małpy... To powinno być karalne...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Najwyraźniej skażony kulturą chrześcijańską, "miłości bliźniego zarodka..."
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
...rączki? Słyszałam, że są tacy, którzy jedzą mózg jeszcze żyjącej małpy... To powinno być karalne... Tak , raczki jak u malego dziecka. Oczywiscie on jest swiadom, ze to raczej uwarunkowanie kulturowo-cywilizacyjne ale wszystko w koncu siedzi w glowie. Co do jedzenia mozgu zywej malpy to na poczatku lat 90 w wypozyczalniach video byla taka seria "Oblicza smierci" gdzie byla pokazana taka scena z "ekskluzywnej" restauracji. Stol mial na srodku otwor, gdzie sie zakuwalo malpe, tak ze tylko glowa jej wystawala ponad blat, mistrz ceremonii nozem odkrajal jej gorna czesc czaszki jak sie odkraja wierzch ananasa i ci "smakosze" jedli lyzeczkami jak lody a malpa wrzeszczala. Paru tam wymiotowalo od tego "przysmaku"
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Najwyraźniej skażony kulturą chrześcijańską, "miłości bliźniego zarodka..." No na pewno
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|