MariuszM
Go
|
Dziś wciągnąłem taką dawkę wiedzy,że aż musiałem poćwiczyć (pompeczki, hantelki,rowerek), aby odnowić zapasy ATP Dziękuje Panu za podzielenie się swoją wiedzą. Nie zastanawiał się Pan nad odpłatnymi wykładami o kontrowersyjnej tematyce jak ta? he he Podejrzewam,że popyt byłby ogromny. Jak dobrze pójdzie, na forum "za miedzą", kolega będzie testował dietę wysokoweglowodanową w wydaniu klimatu umiarkowanego czyli BWT 1:3-5:0,2-0,5
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dlatego twierdzenie, że enargia do syntezy 12000tys. cząsteczek tłuszczu (...) pochodzi z glukozy można między baje włożyć lub pominąć, tak jak uczyniłem w wiadomym tekście. PS to zdanie z Pilawskiego jest dla zmyłki, aby zwolnić z myślenia i przyjąć do wiadomości, że "enargia z glukozy pochodzi" Te triki są w każdej biochemii, aby niektórzy tylko wiedzieli, o co w tym wszystkim naprawdę chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Już oczami wyobraźnie widzę wykład na AWF. Spalili by Pana na stosie za takie herezje Chyba,że prof Bryła przyszłaby z pomocą Dobra koniec tych żartów, rano trzeba wstać, zakupy przemyśleć. Na ~tydzień Ja to nawet bym i do szkoły dietetycznej poszedł (mocno się tym interesuje), ale jakbym opowiadał herezje zadawał niwygodne pytanie moja "kariera" szybko dobiegła by końca jak białko to tylko zwierzęce dlaczego zaleca się produkty niestrawne dla człowieka błonnik tabele wartości odżywczej mówią,że witaminy i minerały nie znajdują się w warzywach i owocach a wartość biologiczna białek zbóż jest niska a biodistępność minerałów z warzyw,zbóż jest na poziomie ~maks 15% a z produktów zwierzęcych do ~30-40% aktywność biologiczna w organizmie ludzkim związków zawartych w warzywach, zbożach jest znikoma wit E A sitosterole sa niestrawne przez człowieka wielonienasycone kw tłuszczowe obniżają cholesterol a co za tym idzie poziom testosteronu,generują wolne rodniki,zapotzreboawnie 1-2% tłuszcze "oszczędzają" białka a glikogen zamieniany jest na szczawiooctan na dne masło,jajka,sery,śmietana czytaj mleczne a nie ograniczanie białek tłuszcze palą się w ogniu Ww, a jak są spalane powstają ketony Jako ciekawostkę można dodać,że ciała ketonowe są syntezowane głównie w mitochondriach z acetylo-CoA, a głównym metabolitem pośrednim jest b-hydroksy-b-metyloglutarylo-CoA cykl Lynena (kofiguracja D we krwi). prof Bryła ect
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bardzo ładnie to wszystko widać na tych rysunkach, co wkleiłeś do nich linki na dobrychdzieciach! Celowo pomijają przejście pirogronianu w szczawiooctan w mitochondrium, aby tylko kto niepowołany nie wypatrzył!
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Pomijają,ale stoi jak byk na rycinach schematu cyklu kwasów trójkarboksylowych: kwas pirogronowy->kwas szczawiooctowy; kwas pirogronowy->acetylo-CoA->tłuszcze; kwas pirogronowy->acetylo-CoA.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
kwas pirogronowy->Alanina-->szczawiooctan etc
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jakiś czas temu poranek przywitał mnie przymrozkiem, było tak około -4 oC. Przypomniałem sobie, że chciałem o tym nie dużo napisać. Otóż biegnąc, nie wiedzieć dlaczego- beztrosko, pośród upraw leśnych dostrzegłem "dymki" wydobywające się z dwóch pokaźnych (jak na miejski las) mrowisk. Obłoczki były wyraziste i nasunęły mi kilka skojarzeń: - w populacji mrówek jest silna grupa palaczy, którzy nie chcą wychodzić na dwór; - gotują coś na ciepło; - albo ... wietrzą. I dzisiaj tym sposobem, zajęty rozważaniami z mroźnego dnia, szurnąłem pośród wyraźnie zieleniejących krzaczków jagód 7km. A bieganie ponoć takie nudne, monotonne i męczące jest....
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mam pytanie do "znafców" czy może się orientujecie czy naprzemienne szybkie i wolne bieganie daje większe efekty niż jednostajne? Przy stałym tempie "truchtu" na orbitreku (w plenerze biegam rzadziej i stałym tempem) prawie wcale się nie meczę, tylko wpadam w taki a'la trans. Jeśli natomiast zmieniam tempo i szybko "biegam" ze zgiętymi kolanami, to szybko dość się meczę, tzn. w mięśniach zaczynam odczuwać ból...No i nie wiem co o tym myśleć. Dobrze to czy źle... Lepsze stałe tempo czy naprzemienne?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Emil Zatopek tak biegał. A na temat treningu interwałowego, biegu interwałowego w wujku jest dużo materiałów! Ostatnio nawet się okazało w "badaniach" "naukowych", że interwał znacznie lepiej wypala tłuszcz, niż trening aerobowy. To co pisze w podręcznikach, to te osły amerykański muszą "badać" i jeszcze nie wiedzą, co im wyszło!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzięki. Nie wiedziałam, że się tak nazywa...bieg interwałowy...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Krótko i na temat... Chęci do biegania nadal brak!
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A grzywka skrócona...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Od poniedziałku mam krótkie włosy, ale jeszcze butów biegowych nie wyniosłem za próg! Jakoś tak nie chce mi się w tym sezonie!
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I to mnie właśnie niepokoi! Ale zaraz przełamię tę niemoc!
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|