Autor
|
Wtek: BIEGANIE (Przeczytany 3908372 razy)
|
Blackend
|
I jeszcze koniecznie głowę pod kran, stosowałem nie raz
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jestem cienki w tych tematach i stąpam mocno po omacku, ale na zdrowy chłopski rozum pomijając już tambylców mój komfort termiczny jeszcze bardziej wzrasta, gdy biegam bez koszulki niż w koszulce "oddychającej", którą ubieram przy niższych temperaturach. Jeżeli zalecenia są aby koszulki nie ściągać, to z pełną świadomością do nich się nie zastosuje "Oddychającą" to ściągać, jak najszybciej! Zwykły biały podkoszul. A tambylcy mają słońce pod innym kątem i suche powietrze.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A co wy tam wiecie! Koszulkę sie moczy pod kranem. Po czym bez wykręcania zakłada się na się i gotowe, można paradować. Jasne, ale pot słony, szybciej paruje i ochładza
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
"Oddychającą" to ściągać, jak najszybciej! Zwykły biały podkoszul. A tambylcy mają słońce pod innym kątem i suche powietrze.
Nigdy nie zamienię się na zwykłą np. bawełnianą zamiast oddychającej od kiedy zakosztowałem tej drugiej. Dotąd wiedziałem, że termoregulacja odbywa się też poprzez pocenie, czyli czym organizm ma łatwiej (nic go nie ogranicza) tym lepiej, a jeżeli jest inaczej, to wymiękam i wiem, że nic nie wiem, ale koszulki nie założę A tambylcy też są w lasach deszczowych amazonii, tam to wilgotność chyba przekracza 100% o ile to możliwe
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
"Oddychającą" to ściągać, jak najszybciej! Zwykły biały podkoszul. A tambylcy mają słońce pod innym kątem i suche powietrze.
Nigdy nie zamienię się na zwykłą np. bawełnianą zamiast oddychającej od kiedy zakosztowałem tej drugiej. Dotąd wiedziałem, że termoregulacja odbywa się też poprzez pocenie, czyli czym organizm ma łatwiej (nic go nie ogranicza) tym lepiej, a jeżeli jest inaczej, to wymiękam i wiem, że nic nie wiem, ale koszulki nie założę A tambylcy też są w lasach deszczowych amazonii, tam to wilgotność chyba przekracza 100% o ile to możliwe Przy takiej wilgotności, jak i przy mrozach, są inne mechanizmy chłodzenia. Eskimosom nie wolno się spocić na przykład. W Amazonii nie ma też wysokich temperatur.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Jasne, ale pot słony, szybciej paruje i ochładza A jaką ty masz wodę w kranie, słodką? Z resztą nie problem się posolić trochę jak ktoś lubi. A tak w ogóle to nawet jeśli szybciej paruje to też więcej wody idzie.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W niskich temperaturach będąc na nartach z powodzeniem korzystam z bielizny termoaktywnej. Mamy tu do czynienia z dużym wysiłkiem, a w ślad za tym z poceniem się organizmu, oraz niską temperaturą sprzyjającą przęziebieniom, gdy po wysiłku jesteśmy mokrzy i spoceni. Odnośnie wysiłku fizycznego w wysokich temperaturach, aby utrzymać komfort termiczny i nie dopuścić do przegrzania organizmu zaczynamy się pocić dzięki czemu pot parując ze skóry odbiera z niej ciepło. Ubytki wody uzupełniamy dostarczając odpowiednia ilość do picia. To tak w skrócie co wyczytałem z fizjologii człowieka i coś tam pamietam szczątkowo ze szkoły Bielizna termoaktywna chroni w pełnym słońcu przed poparzeniem umożliwiając jednocześnie pocenie się i odprowadzenie wilgoci na zewnątrz. Zdjęcie bielizny w ocienionym miejscu (biegam po lesie) w żadnym razie nie przeszkadza, a pomaga w utrzymaniu stałej wymiany cieplnej z otoczeniem przy duzym wysiłku w wysokich temperaturach. W ten sposób każdy z nas zachowuje sie instynktownie - chowamy sie przed słońcem szukając cienia, zdejmujemy ubranie, unikamy nadmiernego wysiłku, gasimy pragnienie pijac wodę, którą tracimy pocąc się itd. Kolarze bardzo często rozpinają koszulki aby jeszcze lepiej i szybciej się wychłodzić. Dlaczego tak postępujemy? Ponieważ działamy jak silnik, który podczas pracy wydziela ciepło i aby sie nie przegrzał musi być schłodzony.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Procesor, ten to dopiero potrzebuje porządnego radiatora
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Oczywiście, najlepiej miedziany, może być z kręciołem lub przepływem cieczy jeszcze . Właśnie sobie przypomniałem! Gdzieś mam takiego radiatora, położę sobie na czoło, będzie ładnie przylegał do skóry i to myślenie...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale jeszcze trzeba odpowiednie programy wgrać, bo samo tylko myślenie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Nie na darmo kapłani egipscy golili głowy
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
W Amazonii nie ma też wysokich temperatur.
Tak, tak poczytaj, sa i to bardzo wysokie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RafałS
|
Nie na darmo kapłani egipscy golili głowy Też na to wpadłem. Wczoraj ogoliłem całą głowę. Z góry, z dołu, z boków, z tyłu i z przodu.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A to juz teraz nie musisz moczyć koszulki
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W Amazonii nie ma też wysokich temperatur.
Tak, tak poczytaj, sa i to bardzo wysokie Nie muszę, byłem w Brazylii, 24-26 to maks.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie na darmo kapłani egipscy golili głowy Też na to wpadłem. Wczoraj ogoliłem całą głowę. Z góry, z dołu, z boków, z tyłu i z przodu. Ja też Tyle, że na ogolonej się nie pocisz, na wyłysiałej, tak
|
|
|
|
|
|
|
|
|