renia
|
On nie robi sobie przerw na odpoczynek...
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Radzio masz jakis dobry program biegowy dla poczatkujacych? Czytam rozne gazety sportowe z programami biegowymi dla poczatkujasych ale to tak jak w sejmie, kazda ma swoja opinie i program.
W chwili obecnej biegne na zmiane ze szybkim chodzeniem 4 km co zajmuje mi okolo 20-25 min. Zgodnie z zalozeniem programu tak powinienem robic przez pierwszy miesiac. Co drugi dzien. W pozostale plywanie.
Co Ty / Wy / (ludzie biegu) na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
No co Renia, smiejesz sie ze mnie?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Ajerkoniak?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"adampio" za kogo Ty mnie uwaĹźasz? Â Jakbym ĹmiaĹa... MilczÄ bo nie mam w tym temacie duĹźo do powiedzenia i dlatego mi gĹupio... Â
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
Ajerkoniak? Czyli jaja z alkoholem  Nie o to idzie, nie o to biega... Â
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
Nie, bo juĹź mi siÄ oczy klejÄ
ze zmÄczenia... IdÄ spaÄ. Dobranoc...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Nie, bo juĹź mi siÄ oczy klejÄ
ze zmÄczenia... IdÄ spaÄ. Dobranoc... Odpowiednie dla wieku zmÄczenie to leknasen. SzczÄĹciarz
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Radzio masz jakis dobry program biegowy dla poczatkujacych? Czytam rozne gazety sportowe z programami biegowymi dla poczatkujasych ale to tak jak w sejmie, kazda ma swoja opinie i program. ...
I doigraĹem siÄ... Adamie zaraz po pytaniu udzielasz sam odpowiedzi. PrzecieĹź doskonale wiesz, Ĺźe kaĹźdy jest inny. ... W chwili obecnej biegne na zmiane ze szybkim chodzeniem 4 km co zajmuje mi okolo 20-25 min. ...
Co powoduje, Ĺźe przechodzisz do marszu? Program tak sugeruje? Z tych 4km jaki procent jest biegu? Zgodnie z zalozeniem programu tak powinienem robic przez pierwszy miesiac. Co drugi dzien. W pozostale plywanie. ...
Czy program "wie", Ĺźe uprawiasz dosyÄ intensywnie (tak sugerujesz) innÄ
formÄ aktywnoĹci ruchowej? Szybki marsz to dla mnie okoĹo 7km/h. Czy o taki szybki marsz "chodzi" programowi? ... Co Ty ... na to?
A co Ty na to? ha,ha,ha, ja juz zaczalem biegac 2 km w 20 min. Czy to dobry wynik dla poczatkujacego?
20min .... to chyba z nienawiĹci do biegania tak siÄ wytÄĹźasz. W organizmie tylko rzÄ
d w peĹni funkcjonuje pod przymusem. Â Bieganie to naturalna frajda. Â Odczuwasz frajdÄ
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Szczerze ciÄ podziwiam i zazdroszczÄ Ci, bo ja nie potrafiÄ siÄ tak zmobilizowac, chyba, Ĺźe znowu tak siÄ zawezmÄ jak w zeszĹym roku... PrzydaĹo mi by siÄ trochÄ ruchu...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Adamie zaraz po pytaniu udzielasz sam odpowiedzi. PrzecieĹź doskonale wiesz, Ĺźe kaĹźdy jest inny Zgadza sie ale chyba nikt nie powinien od razu zaczynac biec 5-ciu km bez przygotowania. Tu chyba sie ze mna zgodzisz? Co powoduje, Ĺźe przechodzisz do marszu? Program tak sugeruje? Z tych 4km jaki procent jest biegu? Tak przewiduje program dla poczatkujacych biegaczy. Ide 2 km i biegne 2 km albo ide 500 m i biegne 500 m czyli 50/50% Czy program "wie", Ĺźe uprawiasz dosyÄ intensywnie (tak sugerujesz) innÄ
formÄ aktywnoĹci ruchowej? Szybki marsz to dla mnie okoĹo 7km/h. Czy o taki szybki marsz "chodzi" programowi? Program nie wie, natomiast ja tak.Problem polega na tym, ze to zupelnie inna forma sportu, tu prawo Archimedesa ni jest aktualne i obciazenie stawow albo konkretnych miesni jest inne jak podczas plywania. Kondycja to jedna sprawa a praca i obciazenie miesni to druga. Szybki marsz to dla mnie tez 7 km na godz. Tzw Power walking. Odczuwasz frajdÄ Jasne, ze tak. Tylko mi nie mow " no to biegaj" Chodzi mi o to aby sie dowiedziec jak inni zaczynali. Milego dnia
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Szczerze ciÄ podziwiam i zazdroszczÄ Ci, bo ja nie potrafiÄ siÄ tak zmobilizowac, chyba, Ĺźe znowu tak siÄ zawezmÄ jak w zeszĹym roku... PrzydaĹo mi by siÄ trochÄ ruchu... Ja jak zawsze mowilem, nie lubie biegac. Z kolei moja zona nie umie plywac i tak nasze popoludnia czy wieczory rozchodzily sie po kosciach, ze tak powiem. Pomyslalem, ze kiedy zaczne biegac to wciagne tez w to moja zone i bedziemy woecej razem. Zona sie oczywiscie ucieszyla. Teraz chodzi mnie tylko o to aby nie zrobic ani z niej ani z siebie kaleki i dlatego pytam jak jest bezpiecznie zaczynac bieganie. Rozne gazety rozne rzeczy wypisuja a biorac to wszystko na logike to uwazam, ze spokojny sposob rozpoczecia i sukcesywne poprawianie jest lepsze od 5 km biegu bez przygotowania i teoretycznego i fizycznego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja tylko raz biegaĹam z moim mÄĹźem i wiÄcej tego bĹÄdu nie popeĹniÄ... On ma kilkakrotnie lepszÄ
kondycjÄ ode mnie i mnie "wykoĹczyĹ" i jeszcze chciaĹ biegaÄ...nie nie, nie ze mnÄ
te numery...
|
|
|
|
|
|
|
|