Dziś dobiegłem tuż po zmroku. To też ciekawe doświadczenie.
A pro po nocnych ekspedycji, czy pamięta ktoś "Bieg Biszkoptów".
Mnie się przypomniał...
Ale sam wczorajszy nocny bieg przywołał z pamięci inne skojarzenie....
Mając 10/11 lat, na zimowym obozie kondycyjnym w Węgierskiej Górce- prócz innych zajęć
- biegałem na nartach. ...
Sport młodzieżowy w Polsce był wtedy w opłakanym stanie.
Narty na trening należało sobie smarować samemu(nikt nie podpowiadał jaka będzie pogoda następnego dnia- co użyć: smary na odwilż-
parafina, czy na mróz-
parafina ), jak się nie biegło w minimalnym, zaplanowanym tempie to TRENERUNIO nie niósł spóźnionego zawodniunia z górki- należało wrócić samemu.
... Pewnego razu, na skutek niewłaściwego doboru smaru, mimo że częstotliwość odbić nartami(narciarstwo biegowe klasyczne-jedyne słuszne
) była całkiem niezła, to tempo biegu było grubo poniżej jakiegokolwiek planu.Goniąc tą techniką grupę, nie zwracałem uwagi na takie drobiazgi jak przybywające na niebie chmury, które w końcu przysłoniły słońce- biegłem w mocno
przyciemnianychgoglach POLSPORTU, prezencie od Rodziców. Ponieważ- wspominałem- trening odbywał się w górach, prócz biegu, były też podbiegi- tu bez niespodzianek
narty na plecy i pieszo, były i zjazdy...
Tu smar spisywał się znakomicie,
"wiatr we włosach", ale ... ale zapomniałem zsunąć gogle. Informację o tym, że pojawiły się muldy, odebrałem z trudem ratując zęby przed wybiciem kolanami. Tzw. pług nie działał, a poza tym skórzane buty i tak z łatwością wypięłyby się z wiązań podczas prób hamowania dowolną techniką.
Mniejsze choinki brałem... 8)okrakiem, większych nie było
.
Zajęcia ukończyłem przed zmrokiem, a mój TRENERUNIO powiedział, że trening odbyłem porządnie, choć nieco forsownie.
Uważny czytelnik może zapytać, co trening przed zmrokiem ma wspólnego z bieganiem w nocy?
Czynniki, które przywołały wspomnienia, to były kolana, zęby i .....
gogle.
W nocy kompletnie nie wiedziałem/widziałem, czy tam gdzie zamierzam postawić stopę będzie dołek, górka, a może korzeń.
Dobrej nocy życzę