toan
Go
|
Zakładam ten wątek dla tych, co biegają dla zdrowia, a nie "za pieniądzem". Danielu, czy mógłbyś napisać choć trochę jak zaczynałeś, aby w końcu dobiedz do mety maratonu?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Gdyby nie DO o maratonie nawet bym nie pomyślał. Na razie mam zakwasy w nogach i jak dojdę do siebie to napiszę więcej.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,mam pytanie;czy zanim zacząłeś ten długi bieg ,robiłeś jakieś rozgrzewki,chodzi mi o rozpietość w czasie. Bo np. ja kiedyś "porwałam" się na długi bieg ,po latach przerwy w biegu .I co się okazało...nadwyrężyłam stawy,potem je "doprawiłam" jazdą na rolkach i dziś mnie bolą. Nigdy przedtem nie miałam takich problemów . Toan,czy zakwasy w mięśniach można porównać do ich przeciążenia, tak jak w przypadku przeciążenia stawów skokowych? Bo myślę ,że u mnie ten ból stawów spowodowany jest tym ,że za szybko,bez rozgrzewek "porwałam" się na bieg-nie byłam przygotowana. Jak coś wiesz więcej o nadwyręzeniu stawów to napisz ,jestem tym zainteresowana
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
Bardzo dobrze sie biega w grach najlepiej zespolowych .Kiedys gralem w tenisa ziemnego z kolega , marzy mi sie znow tak! ,albo w "klipe " do tysiaca hehe nie wspominajac o pilce noznej fiu fiu Pozdrawiam wszystkich ktorzy uprawiaja sport .Albo uczestniczyc w zawodach strazackich tez jest niezly wycisk
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Albo uczestniczyc w zawodach strazackich tez jest niezly wycisk Oj tak Lutonn Właśnie wczoraj sobie myślałam o tenisie Pamiętam jak nie mogłam udźwignąć rakiety tenisowej
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Albo uczestniczyc w zawodach strazackich tez jest niezly wycisk Oj tak Lutonn Właśnie wczoraj sobie myślałam o tenisie Pamiętam jak nie mogłam udźwignąć rakiety tenisowej Widocznie miałaś za dużą rakiete dla chłopa
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Widocznie miałaś za dużą rakiete dla chłopa tak,nie była dziecięca ale dawałam radę
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Danielu! Czy jeszcze jesteś "zakwaszony"?. Teorię i praktykę "zakwaszenia" u osób stosujących ŻO mogę już "zapodać", ale chciałbym najpierw zapoznać się z Twoimi praktycznymi doświadczeniami .
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Daniel! Pisz! bo czekam z niecierpliwością na post Toana. Toan luknij jak możesz do wątku o masie. Może przynajmniej zapodaj linka dla mnie pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Masa , to nie problem. Wydolność się liczy .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ja też miałam pytanie dla Toana ,na temat przeciążenia stawów ,ale jakoś odpowiedzi jak nie mam , tak nie mam Może jakiś link-chociaż .
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
ale z masy też może byc energia . Einstein to juz dawno udowodnił
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Bo wszystko względne jest , jeśli nie prowadzi do "blackenda" . Temat się rozwinie, tylko spokojnie. Biochemia i inne nauki podstawowe są bezlitosne dla nieuków. A Tobie Blackend zależy bardziej na "masie" (wyglądzie), czy na "wydolności"?, bo da się połączyć rozsądnie jednego z drugim, ale... jeśli masa, to węglowodany, jeśli wydolność - to tłuszcze, jeśli masa i wydolność, to tłuszcze i ciężka praca
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Temat się rozwinie...
...a o przeciążeniu stawów napiszesz coś?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Mam niedowagę - 180cm/64kg. Zawsze tak miałem, więc ciała hmm... chyba by się trochę przydało Co do kondychy to też by się trochę przydało Jak mam ochotę to macham 30 kilosów na rowerku, ale nie codziennie. Dawno, dawno nie biegałem,(raz w tygodniu tylko piłka nożna przez 2 godziny na hali) ale sprawdzę się z ciekawości
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Blackend,tylko się nie sprawdź tak jak ja ,ja też mam niedowagę i się tak sprawdziłam ,że przeciążyłam staw.Teraz muszę czekać na poprawę. Jak dawno nie biegałeś, to nie zaczynaj od nadmiernego wysiłku,bo jazda na rowerze,to nie to samo co bieganie
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
...a o przeciążeniu stawów napiszesz coś? Elmo! "Kurczaczku" - poszłaś za ostro jak na początek Trzeba dostosować wysiłek do wydolności własnego organizmu
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Jak dawno nie biegałeś, to nie zaczynaj od nadmiernego wysiłku,bo jazda na rowerze,to nie to samo co bieganie To prawda - na rowerku łatwiej IMHO. Zacznę spokojnie od 5do6 km
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Na rower w Twoim przypadku szkaoda jest czasu. Lepiej zacznij marszobiegi ... godzinę dziennie! Jeśli upierasz się przy rowerze, to musiosz poświęcić dwukrotnie więcej czasu niż na bieg.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
o'k spróbuję pobiegać. Nie mam za dużo czasu dla siebie - sam sobie zgotowałem taki los Zaczne od jutra, dzisiaj mam mecz
|
|
|
|
|
|
|
|