Gavroche
|
A tak. Sójka potrafi naśladować wiele dźwięków. Któregoś dnia usiłowałem wypatrzyć miauczące kocię wysoko, wśród sosnowych konarów- w głębokim lesie, znaczy tam, gdzie ponoć więcej drzew. Koty za to umio naśladować niemowlęta wyrzucone w krzaki
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A za nimi i sójki. Ale weź i wyrzuć niemowlę na wysokość 8m w gałęzie, chyba że jaki jastrząb je porwie i tam zostawi.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A za nimi i sójki. Ale weź i wyrzuć niemowlę na wysokość 8m w gałęzie, chyba że jaki jastrząb je porwie i tam zostawi. Łatwiej kondom Znaczy, kondorowi łatwiej, o!
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Masz tam kruki?! Przepiękne ptaki Wspaniałe.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Podjąłem trop. Gawrony raczej kupy się trzymają, a ja za parką ganiam bezmyślnie. Coby tematu nie przerżnąć.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A na deszczu, to tylko... parasolki mokną. +3km DO emerytury. Już dawno powinienem sandały założyć, ale mi kobieta je schowała, bo- ...co sobie normalni ludzie pomyślą. Nie bardzo wiem, jakim cudem mieliby tego dokonać.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A tak miałem pobiec upragnienie, a tak się zbierałem. I co? Śladu nie ma po moim przesmyku, tak gorliwie spawują. Odpuszczam bieżnię teraz, w takich warunkach nie idzie się rozwijać. Nie przeczę jednak że z nadzieją wyczekuję piłkarzy.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A tak miałem pobiec upragnienie, a tak się zbierałem. I co? Śladu nie ma po moim przesmyku, tak gorliwie spawują. Odpuszczam bieżnię teraz, w takich warunkach nie idzie się rozwijać. Nie przeczę jednak że z nadzieją wyczekuję piłkarzy. Trudne czasy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I tu i tam i tu i tam... (taka piosenka była )
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Sójka. Zdolności dźwiękonaśladowcze tego ptaka są bez wątpienia jego cechą charakterystyczną. To, że potrafi, siedząc na gałęzi około 8m nad ziemią, naśladować głos kotka, udającego kwilące, ludzkie dziecko, mogłem się przekonać- korzystając z dostępnego mi lasu. Dałem się zwieść. Jednak głos myszołowa, który też ta ptaszyna "podrabia", już nauczyłem się rozpoznawać. Sójka robi to znacznie bardziej ... "płaczliwie" i musi robić to zagrzebana wśród gałęzi, ponieważ w locie nieco różni się od drapieżnika. Uknułem sobie wniosek, że podrabianie smętnych nutek lepiej jej wychodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Kruki. Dopadłem parkę w odległości około 3km od zwartej zabudowy. Od innej części skraju lasu pojedyncze chałupy stoją w odległości około 2km, ale stamtąd na spacery raczej nikt już się nie wypuszcza. Natomiast z miasta __ z miasta wycieczkowicze w 90% docierają jedynie na 2km w głąb upraw leśnych i jest to pewien, przekazywany z pokolenia na pokolenie, rytuał. Aby dać sobie szansę na bliższe poznanie ptaków namówiłem swoje Kochanie na realizację wspólnego marzenia z przed lat, bodajże dwudziestu, jakim było zakupienie protezy ocznej zwanej lornetką. Poszło to aktualnie niezwykle gładko, po dokonaniu podziału i udziału w nowym przedsięwzięciu. Żona nie kracze, a ja tylko płaczę. Wybrałem dla domu taką kobyłę, że przy braku bicka i choć paru naramiennych aktonów trzeba będzie opierać ją o statyw. (RafałS- ponoć nadaje się do wypatrywania gwiazd oczywiście na niebie ) Taka lupa zachęca nieznacznie do podwojenia przedemerytalnych wysiłków w lesie. I pewnie "... o to kundlom chodzi...".
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Dobra lornetka, to nie mały wydatek, podobnie jak obiektyw, ale szkła zawsze były w cenie.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Szklane szkła.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Mnie bardzo pomógł nasz Mariusz- dobry chłopak.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
No i takie ciekawe rzeczy w biegabiu, a ja tak ignorowałam wątek....
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Foruma trzeba czytać w całości aby sie połapać o co biega.
|
|
|
|
|
|
|
|