Autor
|
Wtek: BIEGANIE (Przeczytany 3912711 razy)
|
Daniel
Go
|
Przy intensywności 50% maksymalnego poboru tlenu następuje wzrost wydzielania noradrenaliny, a przy obciążeniu na poziomie 70% - adrenaliny. Po zakończeniu wysiłku adrenalina po kilku minutach wraca do poziomu wyjściowego, noradrenalina zaś utrzymuje się na podwyższonym poziomie jeszcze przez kilka godzin.
Noradrenalina pobudza neurotransmitery w układzie nerwowym, a szczególnie czynność mózgu. Wysiłek przed spaniem jest więc nie wskazany. Moim zdaniem najlepsza pora są wczesne godziny ranne, albo popołudniowe gdy już jesteśmy lekko zmęczeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Dla wszystkich forumowych biegaczy Na pewno nie jeden z was miał podobne przemyslenia jak autor tej piosenki Maratończyk -TSA Wciąż biegnę i biegnę, dobrze mi z tym Nic co biegnące nie jest mi obce Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim Biegnę, choć czasem brakuje mi sił Dokąd biegnę, dokąd biegnę Nie wie nikt, nie wie nikt Dokąd gnam?! Przed nikim nie uciekam, po prostu gnam Nikogo nie gonię, biegnę więc nie stoję W tym swoim biegu mam własny styl Kto biegnie nie grzeszy, uwierzcie mi Dokąd biegnę, dokąd biegnę Nie wie nikt, nie wie nikt Dokąd gnam?! Dokąd tak ciągle biegnę Biegnę! Dokąd tak ciągle biegnę Biegnę! A tu wersja dla "usznych" w stereo i kolorze http://pl.youtube.com/watch?v=h0GHoYlWRfoPanowie juz nie najmłodsi ale nadal w dobrej formie
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ale klimaty .Moje ucho tego nie zniesie
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... bo zaczęli grodzić teren przez który biegła ścieżka.
Tak.Tak to się najczęsciej zaczyna...najpierw grodzą,potem zwożą jakieś materiały budowlane,a potem stawiają kolejny hipermarket,albo coś w tym rodzaju
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
kolejny hipermarket,albo coś w tym rodzaju No u mnie na wsi, to takich rzeczy na szczęście nie budują ... .
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Toan.Nie zdziw się jak stacja benzynowa powstanie,albo jakiś bank
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Ale klimaty .Moje ucho tego nie zniesie bo to prosta muza dla prostych ludzi - czyli w sam raz dla mnie
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Blackend.Ty mnie nie wpieniaj Tu nie chodzi,że to "prosta muza" . Posłuchałam teraz fragment i mnie osobiście takie brzmienia podnoszą ciśnienie i tętno i zyły mi się wybrzuszają na czole i oczy zachodzą krwią i żółci mi się ulewa. PS.Lubisz słuchać "Tool" ?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
PS.Lubisz słuchać "Tool" ?
no nie za bardzo - za "inteligentne" dla mnie i za daleko od rock'n'rolla
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Edyta -naprawde ci sie to podoba nerwicy bym sie nabawiła słuchając tego jazgotu no ale kazdy ma inny odbiornik
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
jakie to wspaniałe byc w połowie i czuć, że jeszcze możesz
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
jakie to wspaniałe byc w połowie i czuć, że jeszcze możesz NO
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
W połowie czego?
Biegniemy zawsze aby pokonać innych, a jak się nie da, to choć swoje słabości.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...W połowie czego?...
Pewnie kazdy sobie dopasowal co lubi bardziej A co "tygryski" uwielbiaja? ............
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ponoć ruch jest bardzo szkodliwy.Do tej pory uwazało się,że aby zachować witalność,ogólnie zdrowie,trzeba było dbać o dostateczną dawkę codziennego ruchu. Teraz naukowcy odkryli,że jest zupełnie na odwrót.Poprzez ruch(bieganie,jazda na rowerze,pływanie,pielenie grządek,zrywanie owoców z drzew,przynoszenie węgla ,schodzenie z i wychodzenie po schodach,przynoszenie zakupów,mycie okien,podłóg i wiele innych czynności dnia codziennego) eksploatujemy nadmiernie swoje organizmy i poprzez to szybciej dochodzi do niszczenia komórek naszego organizmu. Okazuje się,ze nasi przodkowie wcale nie musieli biegać za zdobyczą,łowić by móc coś zjeść.Wykopaliska wskazują,że dysponowali oni tzw."inteligentnymi sieciami",które same wabiły ofiarę,a oni siedzieli i czekali,aż ofiara sama wpadnie do tych sieci. My również chcąc żyć w zgodzie z naturą powinniśmy siedzieć i czekać,aż nam zakupy przyniosą do domu.Teraz i tak jest to łatwe ,bo możemy robic zakupy poprzez Internet-człowiek intuicyjnie chce sobie pomóc,dlatego doszło do "stworzenia" Internetu. Większość dnia powinniśmy siedzieć przed TV ,dawniej kobiety miały gorzej,nie było TV,dlatego siedząc musiały coś dziergać,a teraz nie trzeba.To samo tyczy się mężczyzn,dawniej się bardzo męczyli,dlatego umierali przedwcześnie ,a teraz z piwem ,przed TV dostatecznie odpoczywają. Zmywać naczyń już nie potrzeba,bo są zmywarki.Naukowcy mają nadzieję,że wkrótce pojawi się na rynku specjalny zmywak do mycia okien i podłóg. W dalekiej perspektywie leży wyburzanie schodów z budynków piętrowych ,a na ich miejsce wstawiać schody ruchome,bądź windy. Rowery i wszelki sprzęt ,który wymaga naszej aktywności fizycznej wyrzucamy na śmietniki,jeśli chcemy zachować młodość. Hasło na dziś-"mało ruchu-dużo zdrowia".
|
|
|
|
|
|
|
|
|