Diogenes z Synopy
Go
|
Jak zwykle, gorąco i woda b ciepła. Dzieciaki po szkole zaczynają przychodzić, albo zamiast. Gimnazjalistki częstowały mnie wafelkami, zaznaczając, że się nie odmawia, bo słodkości ludziom brakuje. Odrzekłem, że mnie - nie.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Zamiast biegania 1,5h kosz pod chmurką bo zaniedbałem się koszykarsko, acz źle nie jest, a nawet prawie dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U mnie dzisiaj bez biegania i bez kosza...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
U mnie dzisiaj bez biegania i bez kosza... Jutro, jutro...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A karmienia komarów nie było?
|
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Dziś biegaliśmy nad rzeką, psiura się wymoczyła w wodzie (nauczyła się nurkować), ja pokłułam sobie ręce zbierając owoce dzikiej róży (witamina c na zimę) , fajnie, że pogoda się utrzymuje
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale nie ma róży bez kolców.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I całe szczęście, bo co to za róża by była...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dziś biegaliśmy nad rzeką, psiura się wymoczyła w wodzie (nauczyła się nurkować).
Choć psi kanał słuchowy zbudowany jes w "L" i woda podczas nurkowania nie powinna się dostawać do tej poziomej odnogi, to zawsze warto psa zachęcać do otrzepywania (my mamy komendę "otrzep się") i przez kilka dni sprawdzać czy uszy lub ucho, nie są zbyt ciepłe, nie pachną dziwnie (powinny ciepłym woskiem, a nie drożdżami czy miedzią) i nie ma za dużo wydzieliny. Psie uszy czyszczą się przez otrzepywanie i dzięki florze bakteryjnej, nie czyścimy ich bez potrzeby, żeby nie podrażniać, a na pewno nie dalej niż małżowinę i nie wkraplamy nic "zapobiegawczo". A jaka będzie Arya, ostroucha, kłapoucha czy w 3/4? Jacy byli rodzice? Wstają jej już uszy?
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Jedno ucho ma na sztorc, drugie oklapniete. Matka ma uszy ostre, ojca nie widziałam. Z otrzepywaniem nie ma problemu bo sama od siebie otrzepuje się po kilka razy po wyjściu z wody. Z uszami nie ma problemu, niestety oczy są kłopotliwe. Często muszę jej czyścić wydzielinę, podejrzewam że to na tle alergicznym. Drób poszedł w odstawkę i jest trochę lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Generalnie na surowym jedzeniu/BARFie jest więcej wydzieliny z oczu, uszu, sromu i więcej surowiczego płynu z nosa. A jak pies lubi kopać i myszkować w chaszczach to jeszcze więcej. Po dorośnięciu to trochę się zmniejsza, ale generalnie "psy na suchym żarciu są suchsze". Ja uważam to za zaletę, to błony śluzowe powinny być mokre, jak sama nazwa wskazuje. Z tymi uszami to może się jeszcze 5 razy zmienić, zanim chrząstka i mięśnie się zdecydują. Mnie się bardzo podobają colie ze stojącymi uszami, piękna rasa, australijska kelpie pochodzi właśnie od ostrouchych colie przywiezionych ze starego kraju: http://www.101dogbreeds.com/wp-content/uploads/2014/12/Australian-Kelpie.jpg
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Ona ma ojca Australijczyka (Sperma przyleciała samolotem ), ale jest przy tym puchata jak duży pompon
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
I dziękuję za wyjaśnienia, uspokoiłeś mnie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Przy kontaktach z weterynarzami też trzeba brać poprawkę na dietę psa, większość norm i procedur medycznych jest dla psów karmionych ryżem z kurczakiem lub suchą karmą, której podstawą jest zboże. Surojady niektóre cechy mają odmienne.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A wybiegana ta psiura? Może powinna się wybiegać.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A wybiegana ta psiura? Może powinna się wybiegać.
Młody border nie może być niewybiegany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|