Autor
|
Wtek: BIEGANIE (Przeczytany 3907864 razy)
|
Daniel
Go
|
Badam się profilaktycznie co roku u lekarza sportowego, aby otrzymać zaświadczenie zdolności do biegu. Nikt co prawda tego ode mnie nie wymaga, ale tak dla własnej pewności. Z samochodem jedzie się na przegląd, to i siebie też się powinno przeglądnąć. Oczywiście nic mi nie jest, ale dla spokojności rodziny mam zgodę na pół roku. Jest to specjalistyczna przychodnia sportowa i badają tam też dużo młodzieży uprawiających sport. Z rozmowy z lekarzem dowiedziałem się, że stan zdrowia młodych jest coraz gorszy. Spotyka się coraz częściej młodych z wadą serca. Nie dziwię się więc, że podczas maratonu takie ułomności doprowadzają nawet do zgonu. Jest to ekstremalny wysiłek i bez wcześniejszego przygotowania mało komu udaje się maraton ukończyć. Ale jak to młodzi, mierzą siły na zamiary, a i starym to się zdarza.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Gdyby biegli w dużej wilgotności i temperaturze powietrza np: powyżej 30oC, ale w 5oC - tylko chory lub trawożerny może się zagonić.
admin jaki jest mechanizm niewydolności krążenia przy zbyt wysokiej wilgotności powietrza i zbyt wysokiej temperaturze podczas zbyt forsownego biegu?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Głównie chodzi o przegrzanie u drapieżników, a u trawożernych - serce zaczyna przepalać zawałowo WKT i wykorzystywać mostek jabłczanowo-asparaginowy. Jest tu gdzieś link do świetnego tekstu w PDF wyjaśniający fizjologiczne dostosowanie człowieka do odprowadzania ciepła (znacznie wydajniej niż reszta gatunków) w trakcie wysiłku fizycznego, więc nie będę się powtarzał. Jak znajdę, to podam. A na temat paliw dla serca i chorób z tym związanych jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=70
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Przegrzanie. Jest tu gdzieś link do świetnego tekstu w PDF wyjaśniający ten mechanizm, więc nie będę się powtarzał. Jak znajdę, to podam.
Ale Ty biegasz niezależnie od wilgotności i temperatury...czy w Polsce nie ma takich warunków klimatycznych o których pisałeś? wiem że np w Chicago np. jest ten niekorzystny klimat związany z obecnością jeziora Michigan.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
czyli kwasy tłuszczowe są odpowiednim zródłem paliwa ale nie jako źródło energii, energia z ATP....
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Serce, to jedyny mięsień, który się nie odkwasza glikolizą beztlenową. I to dużo wyjaśnia. Nie wyjaśnia? A to szkoda.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Serce, to jedyny mięsień, który się nie odkwasza glikolizą beztlenową. I to dużo wyjaśnia. Nie wyjaśnia? A to szkoda. a skąd wiesz ze nie wyjasnia?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7158953,Tragiczny_maraton_w_Detroit__Trzy_ofiary.html?skad=rss Jak na dłoni widać, że bieganie jest groźne dla życia! To "miażdżenie czerwonych krwinek prowadzące do anemii", "obrywanie narzadów", "zacieranie stwaów" - no sam sobie nie zdawałem sprawy, że propaguję ... Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina! PS pozdowienia dla wszystkich świadomie biegających dla zdrowia ( godzina na betaoksydacji - w moim przypadku około 15km/h, z interwałem trzydniowym) Za prawdę trzeba mieć "pecha", gdy dobre szkodzi! BIEGAJ Adminie! Czytam Cię jednym tchem, bez znaków przestankowych. Świadomie radujący się pozdrawia Cię.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
admin a powiedz czy na diecie optymalnej, gdy człowiek będzie mało się ruszał, deficyt b oxydacyjny, czy istnieje zagrożenia serca chorobą wieńcową?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Serce... Zapomniałem dopisać: Zdrowe ... czy istnieje zagrożenia serca chorobą wieńcową "Przy niedostatku związków fosforowych dla mózgu i serca organizm wytwarza dla tych narządów tzw. ciała ketonowe, które są lepszym „paliwem” od kwasów tłuszczowych." - ale to bardzo duże uproszczenie, aby nie komplikować tematu, Czytelnikom książki z której pochodzi cytat.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Ja też Czytam Cię tu i tam i muszę przyznać, że jest dobrze...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
tu i tam i muszę przyznać, że jest dobrze... O! ........dyskretny Prowokatorze To luksus umieć czytać Wasze książki, .............na który mnie stać. YUUUPI :emotik pt. człowieczek:
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Serce... Zapomniałem dopisać: Zdrowe ... czy istnieje zagrożenia serca chorobą wieńcową "Przy niedostatku związków fosforowych dla mózgu i serca organizm wytwarza dla tych narządów tzw. ciała ketonowe, które są lepszym „paliwem” od kwasów tłuszczowych." - ale to bardzo duże uproszczenie, aby nie komplikować tematu, Czytelnikom książki z której pochodzi cytat. to faktycznie, ciała ketonowe mi umknęły...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
...tylko, że je trzeba samodzielnie utlenić! I tu się sprawy komplikują przy fizjologicznym lub chorobowym niedoborze tlenu!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
przypomnienie: tylko na krążenie mózgowe nie ma wpływu stres wysiłkowy, bo większość energii (ATP) wytwarzanej przez mózg idzie na utrzymanie potencjału pompy sodowo-potasowej w obrębie CUN, a ATP wątrobowe dostępne mózgowi w określonych warunkach służy zupełnie czemuś innemu niż tylko "potencjałowej kontroli biegania". Tyle energii to mózg sam sobie wytworzy. PS ponoć z najnowszych doniesień: już nawet 160g glukozy nie starcza mózgowi!
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
...tylko, że je trzeba samodzielnie utlenić! I tu się sprawy komplikują przy fizjologicznym lub chorobowym niedoborze tlenu! admin, no rozwiń to prosze....
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A bardzo proszę: spalanie 1g ciał ketonowych w bombie kalorymetrycznej daje następujące wartości: ciepła w kcal - 7,43, ml CO2 - 1157,2, ml tlenu niezbędna do spalenia - 1542,9 RQ - 0,75, kcal/l O2 - 4,82, kcal/l CO2 - 6,42. Ale organizm to nie jest bomba kalorymetryczna, więc podane wartości są czysto teoretyczne i aby je urealnić, również czysto teoretycznie powstało wiele równoważników kcalorycznych (Rubnera, Awartera, Gautinera, Sandstroma, MRC... i Kwaśniewskiego) Oststniego autora nie były publikowane.
Od strony biochemicznej wygląda zaś to tak: z ciał ketonowych jedynie betahydroksymaślan po dehydrogenacji (<->) i acetooctan po "tiolowaniu" (wyłącznie tiolazą mięśniową (i) lub mózgową*) mogą się utlenić przez cykl kwasu cytrynowego, transport elektronów w łańcychu oddechowym i fosforylację oksydacyjną dając odpowiednio z mola: acetooctan - 23 moli ATP, beta-hydroksymaślan - 26 moli ATP. Pozostaje jeszcze kwestia acetonu, który powstaje nieodwracalnie (<-) z acetooctanu po dekarboksylacji. Energenycznie w organizmie nie ma możliwości jego utlenienia i musi być koniecznie wydalony jako produkt wybitnie szkodliwy albo (i) przez górne drogi oddechowe, albo (i) przez skórę, albo (i) najczęściej z moczem w postaci "krzyżyków" na papierku do pomiaru "ciał ketonowych". Przy dużym wzroście poziomu acetonu we krwi wątroba go rozkłada (nie znam dokładnie tego procesu, ale mogę go odszukać w razie potrzeby). W zależności ile powstanie acetonu (w syndromie cukrzycowym pochodzi on z glukozy) - są różne energetyczne wartości "ciał ketonowych".
Przypuszczam, że tylko więcej pytań się rodzi? Zapraszm w takim razie do studiowania biochemii.
* tiolaza mitochondrów hetapocytów może jedynie kondensować 2 cząsteczki acetylo-CoA do acetoacetylo-CoA i dlatego wątroba nie ma możliwości utleniania ciał ketonowych.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
A bardzo proszę: spalanie 1g ciał ketonowych w bombie kalorymetrycznej daje następujące wartości: ciepła w kcal - 7,43, ml CO2 - 1157,2, ml tlenu niezbędna do spalenia - 1542,9 RQ - 0,75, kcal/l O2 - 4,82, kcal/l CO2 - 6,42. Ale organizm to nie jest bomba kalorymetryczna, więc podane wartości są czysto teoretyczne i aby je urealnić, również czysto teoretycznie powstało wiele równoważników kcalorycznych (Rubnera, Awartera, Gautinera, Sandstroma, MRC... i Kwaśniewskiego) Oststniego autora nie były publikowane.
Od strony biochemicznej wygląda zaś to tak: z ciał ketonowych jedynie betahydroksymaślan po dehydrogenacji (<->) i acetooctan po "tiolowaniu" (wyłącznie tiolazą mięśniową (i) lub mózgową*) mogą się utlenić przez cykl kwasu cytrynowego, transport elektronów w łańcychu oddechowym i fosforylację oksydacyjną dając odpowiednio z mola: acetooctan - 23 moli ATP, beta-hydroksymaślan - 26 moli ATP. Pozostaje jeszcze kwestia acetonu, który powstaje nieodwracalnie (<-) z acetooctanu po dekarboksylacji. Energenycznie w organizmie nie ma możliwości jego utlenienia i musi być koniecznie wydalony jako produkt wybitnie szkodliwy albo (i) przez górne drogi oddechowe, albo (i) przez skórę, albo (i) najczęściej z moczem w postaci "krzyżyków" na papierku do pomiaru "ciał ketonowych". Przy dużym wzroście poziomu acetonu we krwi wątroba go rozkłada (nie znam dokładnie tego procesu, ale mogę go odszukać w razie potrzeby). W zależności ile powstanie acetonu (w syndromie cukrzycowym pochodzi on z glukozy) - są różne energetyczne wartości "ciał ketonowych".
Przypuszczam, że tylko więcej pytań się rodzi? Zapraszm w takim razie do studiowania biochemii.
* tiolaza mitochondrów hetapocytów może jedynie kondensować 2 cząsteczki acetylo-CoA do acetoacetylo-CoA i dlatego wątroba nie ma możliwości utleniania ciał ketonowych.
thank you wery much niby to wszystko pisze w harperku, ale Ty admin zawsze dołożysz jakieś zdanie ponad, które konkluduje treści harpera....
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Bo "Harperek" przeważnie pisze o faktach, ale czasem błędnie wnioskuje... No, ale jemu wolno, bo to prof...?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Nadszedł okres bicia rekordów, bo pogoda idealna 5-7st.C i mżawka na dokładkę. A do tego idealne warunki do zahartowania ... Ale biegam dla zdrowia, a nie rekordów. BIEGAJ
|
|
|
|
|
|
|
|
|