Teresa Stachurska
Go
|
Może białka 54 g byłoby za dużo? Czas przebudowy minął. Wystarczy pilnować proporcji 1 : 3 - 4 : do 0,6 jo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Może białka 54 g byłoby za dużo? Czas przebudowy minął. Wystarczy pilnować proporcji 1 : 3 - 4 : do 0,6 jo?
Nie chodze głodny, nie mniej trochę się zastanawiam czy przypadkiem nie robie błędów Strachu nie ma, i tak więcej się nie zmieści
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?
Najlepiej w intermarche. Mają je ładnie upiłowane w niewielkie kawałki i zapakowane na tackach. Mają tam więcej takich różnych "dziwadeł" za grosze. Na miejscu półtusze kroją i porcjują. Stópki tam kupowałam ładnie w talarki pocięte bez tych "kopytek". Wywar z tego jak ta lala... Robota z takim wywarem to prawie żadna...samo się gotuje...ale często go nie robię. Zupę mam teraz zawsze raz w tygodniu i z tego odkładam mały garnek dla wnuka. Synowa mu z tego porcyjki mrozi....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może białka 54 g byłoby za dużo? Czas przebudowy minął. Wystarczy pilnować proporcji 1 : 3 - 4 : do 0,6 jo?
Nie chodze głodny, nie mniej trochę się zastanawiam czy przypadkiem nie robie błędów Strachu nie ma, i tak więcej się nie zmieści Jak się umie liczyć to łatwo się upilnować, chyba że pozwala się sobie (wyjątkowo ) na ekscesy, ot tak codziennie, bo każdy dzień jest inny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WOZIKX
Go
|
nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?
Doberek Wszystkim ! Tak czytam o tych kosciach szpikowych ... i mysle czy nie lepiej i smaczniej byloby wrzucic do garczka 2 goloneczki swinskie ( nie z bociana ) z wloszczyzna i tymi smiesznymi kulkami i liscmi ... i potem te miekka skorke ociekajaca tluszczykiem z musztardka oczywiscie a i zoltka tez czemu nie ? Przez Was jestem juz o 7.30 po sniadanku i nawet listka mietowego nie zmieszcze Milego dzionka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pewnie, że goloneczki są dobre na wywar.....i do jedzenia....Ale typowy szpik jest w kościach wołowych...chyba
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?
Najlepiej w intermarche. tzn przez internet czy jak?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Nie, tradycyjne zakupy. W Twoim mieście nie ma intermarche?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
eeee, pierwszy raz slysze te nazwe, pewnie nie
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Golonka ma za dużo mięsa, nie wiedziałbym co z tym zrobić. Goleń wołowa ma mniej mięsa a więcej tłuszczu i powięzi a przy okazji jest razem z kością szpikową, więc szpik ładnie się wytapia do wywaru. Po długim gotowaniu można mieć nawet centymetrową warstwę tłuszczu na wywarze a mięsko przeznaczyć jako dodatek do flaków lub zrobić galarete. Wywar jest tak gęsty od żelatyny, że sam się ścina w garnku na galaretę. Prawie tak samo jak z nóżek wieprzowych Ja kości szpikowe kupuję w realu ale trzeba poprosić bo nie ma ich oficjalnie Teresa, ja nie muszę pilnować białka bo w zasadzie żywię się samymi żółtkami i masłem. Więc w takiej konfiguracji ciężko jest przekroczyć granicę bo brzuch nie pozwala, czasami dodaję ser żółty ale nie więcej jak 4 plasterki, to jest max 80g. Więc przy 6, 7 lub max 8 żółtek nie ma możliwości przekroczenia granicy 50g na dobę. Not a bene dlatego teraz tak mało piszę w kąciku szamana bo nie ma fajerwerków w mojej kuchni od dawna. Po niedzieli będę robił galarete z tego wywaru i goleni wołowej z dużą ilością czosnku... może się pochwalę jakimś zdjęciem Na razie wszystko zamrożone i czeka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ojej, to jakas markietowa sieciowa, pewnie etos nie pozwolilby mi przestapic tych progow
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
WOZIKX
Go
|
No tak bialeczko ! Ale ta skorka, m i e c i u t k a, r o z p l y w a j a c a sie w ustach ( czasem z pieczatka jeszcze ) z m u s z t a r d k a , raz na jakis czas przeciez nikomu jeszcze nie zaszkodzila no chyba, ze z chlebkiem powszednim Po golonce tez mam ok 1cm tluszczu ...az mdli
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
RG
Go
|
No tak bialeczko ! Ale ta skorka, m i e c i u t k a, r o z p l y w a j a c a sie w ustach ( czasem z pieczatka jeszcze ) z m u s z t a r d k a , raz na jakis czas przeciez nikomu jeszcze nie zaszkodzila no chyba, ze z chlebkiem powszednim Po golonce tez mam ok 1cm tluszczu ...az mdli Mam złe doświadczenia... wystarczy, że w ustach poczuję jednego, nie ogolonego włosa i mam załatwioną golonkę conajmniej na dwa lata Z golonki zawsze wyjadam tylko tłuszcz z wewnętrznej strony skory ale teraz jakieś te golonki bez tłuszczu są w sklepach... pewnie świnie są na diecie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?
Ja w mięsnym na bazarku świeże wieprzowe kupuję - to te grube udowe - z takimi główkami Jedynie proszę o przerąbanie na pół Raz kupiłam w 'tesko' (bo na bazarek nie zdążyłam) taki worek z upiłowanymi ale za długie i niezbyt świeże były - to i potem zupa śmierdzi blee
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Jeśli ta zupa ma być jedynym posiłkiem w ciągu dnia to musi być "większa". Węglowodany też można w niej pomieścić - praktyczne. Będzie smacznie.
Mnie się zdarzało dodawać uduszoną na maśle cebulę, albo cebulę z pieczarkami.
hmm, coś ok 4x - tak mniej więcej wychodzi przy schodzeniu z wagą na 90kg ze 102kg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudzik
Go
|
tyle już zszedłeś z wagi, Mirku????? czy tyle masz w planach?? Ale sposób niezły tylko nie wiem czy wszystko co naszemu organizmowi potrzebne dostarczymy w ten monotonny sposób. Chociaż i dr Kwaśniewski pisał , że właściwie można jeść dobrze zbilansowaną potrawę cały dzień, ale czy cały tydzień naprzykład....?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|