forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-19, 23:50:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
659884 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  wątróbka czosnkowo - sezamowa
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: wątróbka czosnkowo - sezamowa  (Przeczytany 22240 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #20 : 2013-07-31, 16:03:17 »

Tak zalecała Zofijeczka, ja jak za Panią Matką Smile  Prawie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70419


Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #21 : 2013-07-31, 16:51:12 »

Oj Teresa to jest niewskazane, konformistyczne zachowanie... Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70419


Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #22 : 2013-07-31, 16:53:16 »

A jest jakaś różnica w smaku czy w kruchości?
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #23 : 2013-07-31, 16:58:35 »

W tej kombinacji wątróbka jest mięciutka Smile  W innych mogę sprawdzić przy okazji Smile   
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70419


Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #24 : 2013-07-31, 17:06:25 »

Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? Rolling Eyes
Zapisane

RG
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #25 : 2013-07-31, 18:18:43 »

Reniu, wiemy, że wątróbka ma trochę wody w sobie (czy coś w tym stylu), w każdym razie bardzo strzela podczas smażenia, jeśli wrzucisz ją na patelnię bez tłuszczu to postrzela trochę ciepłą wodą i koniec a jak wrzucisz ją do smalcu i zacznie strzelać to strzela wrzącym tłuszczem a to grozi brzydkim poparzeniem...

Ja też wrzucam na rozgrzany tłuszcz ale przykrywam pokrywką i daje jej się wystrzelać do końca, dopiero wtedy zdejmuję pokrywkę...

w/g mnie to jest chyba jedyne rozwiązanie tej zagadki Smile

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70419


Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #26 : 2013-07-31, 19:00:08 »

Dzięki. Nie wpadłabym na to...  Rolling Eyes
Zapisane

zofijeczka
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #27 : 2013-07-31, 19:05:01 »

jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód.
Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #28 : 2013-07-31, 19:13:50 »

aaaa... ja gulasz wątróbkowy robie tak, że od razu kroję wątróbkę w kawałki 2 na 3 centymetry, wrzucam na duży ogień na smalec, smaże nie więcej jak 2 minuty i zdejmuję z patelni, następnie na tym tłuszczu smażę cebulę i na chwilkę dodaję wątróbkę... wszystko gotowe w 3, 4 minuty i nic mi się nie rozpada... Wątróbkę w całości (duże kawałki) smażę odrobinę dłużej ale wtedy już ich nie kroję tylko podaję w formie takiego "kotleta" w całości.

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70419


Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #29 : 2013-07-31, 19:17:32 »

jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód.
Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.


Coraz więcej jest plusów tej metody... Very Happy
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #30 : 2013-07-31, 22:58:00 »

Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? Rolling Eyes


Smakuje inaczej niż ta z cebulą Smile  Każda dobra. Czosnek i sezam to ciekawe połączenie.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #31 : 2013-08-01, 08:00:29 »

Właśnie pytałem Żonę, co sądzi o ...  Rolling Eyes
I stwierdziła tak: "im prostsze jedzenie, tym zdrowiej" i trudno nie przyznać racji.  Cool
Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki.  Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #32 : 2013-08-01, 08:16:56 »

Zdrowiej dla tych co "ją" i dla tych, co karmią tych co "ją". jąją  Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55828


Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #33 : 2013-08-01, 09:09:20 »

Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki.  Very Happy

Normalnie hotel nie mieszkanie  Confused
Moja żona też ma takie zapędy i czasami muszę lekko "temperować" - kochane te kobiety  Very Happy
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #34 : 2013-08-12, 11:30:19 »

5 różnych śniadań ! - podziwiam
i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o

Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy.
Raz w tygodniu - najczęściej w sobotę - wielkie gotowanie obiadów, deserów, jak są wliczone, na cały tydzień - czyli zajmuje to ok 3-4 h
I potem tylko dorabiam śniadania. a obiady odgrzewam lub ładuje w pojemniczki na wynos do pracy.

A wątróbkę czosnkowo-sezamową w wersji szybkiej robi się migiem - bez zabawy w ładne kawałki Smile - 15 min i gotowa porcja dla 4 -5 osób. - ziemniaki się dłużej gotują

Więc mam nadzieję, że "im prościej tym lepiej" nie znaczyło nie! Smile
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #35 : 2013-08-13, 07:51:29 »

...
i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o

Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy.
...

O to to! Sam przy garach staję. Very Happy
A dla przykładu sam jeszcze jaja znoszę Cool, bowiem wiadomo- tak krawiec kraje jak mu materiału zniosą. Wink Laughing Laughing
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #36 : 2013-08-18, 14:52:24 »

Jak długo trzeba podsmażać ziarna sezamu aby były zjadliwe?

Nie było wątróbki wieprzowej, więc musiałem kupić cielęcą a ta podobno bardzo szybko się smaży...
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #37 : 2013-08-18, 15:36:12 »

Ja dodałam sezam na dwie minuty przed końcem - http://www.stachurska.eu/?p=14279 .
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #38 : 2013-08-18, 15:40:17 »

Dziękuję za potwierdzenie przepisu Smile

Właśnie rozpakowałem sezam i spróbowałem i jestem w szoku, że jest zjadliwy od razu Smile

Podsmażę go z cebulą aby wydobyć pełnię smaku sezamu, potem dodam czosnek. Wątróbkę usmażę oddzielnie na smalcu i zastanawiam się czy jak to na chwilę połączę przed podaniem to czy można zalać to jeszcze śmietaną 30% i zrobić taki fajny sosik?!

Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: wątróbka czosnkowo - sezamowa
« Odpowiedz #39 : 2013-08-18, 15:42:17 »

Ja coś na kształt sosiku zrobiłam przed wątróbką i się podobało Smile 
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 19 zapytaniami.