Teresa Stachurska
Go
|
Tak zalecała Zofijeczka, ja jak za Panią Matką Prawie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Oj Teresa to jest niewskazane, konformistyczne zachowanie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A jest jakaś różnica w smaku czy w kruchości?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W tej kombinacji wątróbka jest mięciutka W innych mogę sprawdzić przy okazji
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Reniu, wiemy, że wątróbka ma trochę wody w sobie (czy coś w tym stylu), w każdym razie bardzo strzela podczas smażenia, jeśli wrzucisz ją na patelnię bez tłuszczu to postrzela trochę ciepłą wodą i koniec a jak wrzucisz ją do smalcu i zacznie strzelać to strzela wrzącym tłuszczem a to grozi brzydkim poparzeniem... Ja też wrzucam na rozgrzany tłuszcz ale przykrywam pokrywką i daje jej się wystrzelać do końca, dopiero wtedy zdejmuję pokrywkę... w/g mnie to jest chyba jedyne rozwiązanie tej zagadki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzięki. Nie wpadłabym na to...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód. Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
aaaa... ja gulasz wątróbkowy robie tak, że od razu kroję wątróbkę w kawałki 2 na 3 centymetry, wrzucam na duży ogień na smalec, smaże nie więcej jak 2 minuty i zdejmuję z patelni, następnie na tym tłuszczu smażę cebulę i na chwilkę dodaję wątróbkę... wszystko gotowe w 3, 4 minuty i nic mi się nie rozpada... Wątróbkę w całości (duże kawałki) smażę odrobinę dłużej ale wtedy już ich nie kroję tylko podaję w formie takiego "kotleta" w całości.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód. Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.
Coraz więcej jest plusów tej metody...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? Smakuje inaczej niż ta z cebulą Każda dobra. Czosnek i sezam to ciekawe połączenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Właśnie pytałem Żonę, co sądzi o ... I stwierdziła tak: "im prostsze jedzenie, tym zdrowiej" i trudno nie przyznać racji. Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Zdrowiej dla tych co "ją" i dla tych, co karmią tych co "ją". jąją
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki. Normalnie hotel nie mieszkanie Moja żona też ma takie zapędy i czasami muszę lekko "temperować" - kochane te kobiety
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
5 różnych śniadań ! - podziwiam i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy. Raz w tygodniu - najczęściej w sobotę - wielkie gotowanie obiadów, deserów, jak są wliczone, na cały tydzień - czyli zajmuje to ok 3-4 h I potem tylko dorabiam śniadania. a obiady odgrzewam lub ładuje w pojemniczki na wynos do pracy. A wątróbkę czosnkowo-sezamową w wersji szybkiej robi się migiem - bez zabawy w ładne kawałki - 15 min i gotowa porcja dla 4 -5 osób. - ziemniaki się dłużej gotują Więc mam nadzieję, że "im prościej tym lepiej" nie znaczyło nie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o
Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy. ...
O to to! Sam przy garach staję. A dla przykładu sam jeszcze jaja znoszę , bowiem wiadomo- tak krawiec kraje jak mu materiału zniosą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Jak długo trzeba podsmażać ziarna sezamu aby były zjadliwe?
Nie było wątróbki wieprzowej, więc musiałem kupić cielęcą a ta podobno bardzo szybko się smaży...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Dziękuję za potwierdzenie przepisu Właśnie rozpakowałem sezam i spróbowałem i jestem w szoku, że jest zjadliwy od razu Podsmażę go z cebulą aby wydobyć pełnię smaku sezamu, potem dodam czosnek. Wątróbkę usmażę oddzielnie na smalcu i zastanawiam się czy jak to na chwilę połączę przed podaniem to czy można zalać to jeszcze śmietaną 30% i zrobić taki fajny sosik?!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja coś na kształt sosiku zrobiłam przed wątróbką i się podobało
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|