Już podawałem ten przepis w innym wątku, ale teraz jest on już przeze mnie wypróbowany,
więc mogę go z całą odpowiedzialnością polecić...
Lekka, smaczna pianka, w sam raz na ciepłe dni - a co ważne - nie trzeba jej piec w piekarniku.
Deser pianka:
Składniki 1 litr śmietanki 36% (ja miałam 30%)
1 opakowanie galaretki czerwonej (wiśniowej lub truskawkowej)
1 opakowanie galaretki jasnej (agrestowej, cytrynowej lub brzoskwiniowej)
Galaretkę przygotowujemy z mniejszą o 1/3 ilością wody niż jest w przepisie na opakowaniu
(każdy smak w osobnym naczyniu). Ubijamy 0,5 litra śmietanki i delikatnie miksując dodajemy czerwoną galaretkę. Masę wylewamy na blachę i wkładamy do lodówki.
Pozostałą część śmietanki znów ubijamy i łączymy z jasną galaretką. Masę wylewamy na schłodzoną masę (piankę czerwoną) i ponownie wkładamy do lodówki. Między warstwy można wkładać owoce sezonowe.
Ja dałam 300 g jagód leśnych.
Do każdej z galaretek dodałam po łyżeczce żelatyny, aby mieć pewność, że w tym upale stężeje
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4469846541f71330.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f1eb1cf09b6e37ab.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05fd58a574891c53.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf923a357fae8137.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35cb7c614528d452.htmlPianka musi być smaczna, gdyż nawet nasza córka ją pochwaliła, a to jest rzadkością...
(przepis otrzymany od Pani Zuzanny Rzepeckiej - Prezes Poznańskiego Oddziału OSO)