ania12345
Go
|
Witam forumowiczów! Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Okaże się że nikt nie piekł? Ja nie. Obchodzę się bez pieczywa. Na potrzeby blogu upiekłam w ciągu 2,5 roku po jednym: chleb orzechowy, chleb migdałowy i chleb makowy. Spróbowałam, ok. Poszły (rozdałam) między ludzi jako ciekawostki. Jadłam dziś salceson (wyrób własny) z sałatką - czerwona cebula (100 g) duszona na maśle, tymianek, pieprz, sól, śmietana 30% i... 20 g czarnej porzeczki mrożonej. Pieczywa wcale. Może się przyda?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja piekłam chleb biszkoptowy nieraz i różnie też mi wychodził. Nieraz ładnie wyrósł a nieraz był trochę zakalcowaty. Nie mam na niego opracowanego "patentu". Też przestałam piec chlebki. Jak na podróż robiłam ostatnio kanapki, to z placków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
-zawsze b. dokładnie oddziel białka od żółtek -ubij same białka na b. sztywną pianę [ tak, że jak odwrócisz miskę, masa nawet nie drgnie] -dodaj żółtka i ubijaj 3-4 minuty aż masa wyraźnie się podniesie -właściwie to zaczynasz od masła, na najmniejszym możliwym ogniu topisz je i odstawiasz na bok by przestygło, i zaczynasz ubijanie jaj -zmniejszasz obroty miksera i do jaj wlew przestudzone masło, i łączysz przez chwilę masło z masą jajeczną -na tych samych obrotach łączysz z mąką -ja piekę w 160 stop. z termoobiegiem 40-50 minut -proszku do pieczenia nie używam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
a ta śmietana to ubita czy dodana jako sos? to był Pani obiad? Ja spokojnie mogę się obejść bez chleba ale dokładam go do śniadania od kilku dni do jajecznicy bo same 2 jajka to za mało dla mnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
ja roztopiłam masło, ostygło dodałam żółtka, potem wlałam to na ubite na sztywną pianę białko i dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Jeśli zrobisz wszystko ściśle! według moich wytycznych, sukces gwarantowany.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I żeby było jasne: u mnie w domu ciast na słono się nie jada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
Ciekawe dla kogo jest ten "chleb". Może Dr Kwaśniewski tego nie napisał? Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Dla 2 jajka to za mało dla mnie i w okresie przejściowym dla tych , co bez chleba obejść się nie mogą....... Naleśniczki śmietankowe o wiele,wiele lepsze som- tak stwierdził mój siostrzeniec,lepsze niż Babci Posiadają błonnik, kt obniża choresterola
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>
Nie wiem, co masz rozumieć, ja natomiast wiem, że chleb jest niejadalny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ciasto na słono również.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>
Nie wiem, co masz rozumieć, ja natomiast wiem, że chleb jest niejadalny. Aha...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ciasto na słono również. solonych nie mieszam z rodzynkami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Witam forumowiczów! Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?
jezeli zaczynasz od chleba to slabo to widze.....
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Piecz, piecz Ania ten chlebek biszkoptowy. Jak zrobisz wedle mojego przepisu to Ci wyjdzie. Panowie chcą Ci powiedzieć, że ten erzac zbędny jest. Ale zabroniony, też nie jest
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
No tak mi się właśnie wydaje. Nie można od razu zakładać, że będę go jeść tak jak tradycyjny chleb po kilka kromek na dzień i że na nim mój posiłek będzie się opierał. To ma być jedynie okrasa do śniadania. A tak poza tym, to w ciągu mojego całego życia prawie wcale chleba nie jadłam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
Witam forumowiczów! Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?
jezeli zaczynasz od chleba to slabo to widze..... Zaczynam od jajka ;D
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|