forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 05:21:54

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Witam
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Witam  (Przeczytany 136969 razy)
anakin
Go

Email
Odp: Witam
« Odpowiedz #260 : 2013-09-17, 18:06:08 »

Bez żadnego białka to nie jest nawet żółtkownica. Ja daję 1:4...

Hmm. Bardzo niemądrze robię zjadając tylko żółtka? Optymalnie lepiej będzie zjeść przynajmniej jedno całe jajo?
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

« Odpowiedz #261 : 2013-09-17, 18:14:58 »

Hmm. Bardzo niemądrze robię zjadając tylko żółtka? Optymalnie lepiej będzie zjeść przynajmniej jedno całe jajo?
Cześć, w porównaniu z końcem świata, to pikuś Wink
A może kompromis?
Ja jem żółtka na surowo jednego dnia, innego mam ochotę na same gotowane, wydłubywane kulki, a jajecznicę robię z całych, z lenistwa Very Happy
Ale jeśli się dobrze na tym czujesz, to luz...
anakin
Go

Email
« Odpowiedz #262 : 2013-09-17, 18:19:16 »

Pewnie, że warto, a jak kto trenuje, to i z całych jaj jest lepiej.  Very Happy

Hmm. I to dotyczy każdego przypadku. Jak mam młodszego brata, który waży tylko 59 kg i zaczął ćwiczyć, coby nabrać masy mięśniowej, ale póki co jest jeszcze słaby, więc wykonuje ćwiczenia z masą własnego ciała lub z dość małym obciążeniem (dwie sztangielki max do 14 kg na jednej), no więc białka na dzień nie tak wiele mu w sumie trzeba, to w takim wypadku też lepiej, żeby samych żółtek nie jadał, tylko całe jaja?
anakin
Go

Email
« Odpowiedz #263 : 2013-09-17, 18:20:53 »

Zjadłem znak zapytania w pierwszym zdaniu. Razz
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #264 : 2013-09-17, 18:27:49 »

Pewnie, że warto, a jak kto trenuje, to i z całych jaj jest lepiej.  Very Happy

Hmm. I to dotyczy każdego przypadku. Jak mam młodszego brata, który waży tylko 59 kg i zaczął ćwiczyć, coby nabrać masy mięśniowej, ale póki co jest jeszcze słaby, więc wykonuje ćwiczenia z masą własnego ciała lub z dość małym obciążeniem (dwie sztangielki max do 14 kg na jednej), no więc białka na dzień nie tak wiele mu w sumie trzeba, to w takim wypadku też lepiej, żeby samych żółtek nie jadał, tylko całe jaja?
Dr Kwaśniewski całe jaja zaleca przy odchudzaniu, dla młodych, przy treningach i w każdym przypadku gdy białka winno być więcej, np. przy przebudowie organizmu, po operacjach itp.
Same żółtka to dla schorowanych babć i dziadków, na rosołku czy w budyniu Laughing
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235

« Odpowiedz #265 : 2013-09-17, 20:06:25 »

Chodziło mi raczej o sprawy "techniczne", a nie zdrowotne. Nie mam nic przeciwko samym żółtkom, ale żółtkownica bez białka to się nie trzyma, to są żółtka a nie żółtkownica. Tak to widzę...

Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #266 : 2013-09-17, 20:30:58 »

Ja jem czasami same zoltka ale w "przysmaku"

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #267 : 2013-09-17, 20:38:11 »

Ten Twój przysmak mi chodzi po głowie.
Na zimę to bardziej rozgrzewające niż moje surowizny z rana.
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #268 : 2013-09-17, 20:43:11 »

Hehe a jak. Ja otwieram okna, bo mi goraco a moj kolezka syczy, ze zimno  Laughing

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member

« Odpowiedz #269 : 2013-09-17, 21:05:09 »

Też jem (teraz rzadko) same żółtka smażone (leciutko, tak, że są rzadkie w środku) na maśle. Przez dłuższy czas jadłam je codziennie aż mi się znudziły i wróciłam do żółtkownicy i omletów.

anakin
Go

Email
« Odpowiedz #270 : 2013-09-18, 11:50:21 »

Same żółtka to dla schorowanych babć i dziadków, na rosołku czy w budyniu Laughing

Hmmm.
Organizm młody, zdrowy (od urodzenia), ćwiczę z wolnym ciężarem (sztangielki, kettlebells/giria) 3 razy w tygodniu po 45 minut. Zjadam 5 żółtek codziennie.  Białko jaja kurzego z pięciu jaj spuszczam w sedesie.

Czy jedząc tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego mogę przez następne 120 lat funkcjonować i żyć na wysokich obrotach? Czy od niejedzenia całych jaj coś mi grozi? Moje zdrowie w jakiś sposób na tym ucierpi? Skutek tego będzie śmiertelny?

Proste pytanie, więc i o prostą odpowiedź proszę.
anakin
Go

Email
« Odpowiedz #271 : 2013-09-18, 12:03:17 »

I jeszcze przy okazji o coś chcę spytać...

Będąc na ŻO smażę na słoninie. Rano na patelni smażę - na uprzednio wytopionej słoninie - żółtka. Na obiad tak samo smażę wątrobę wieprzową lub karkówkę.

Czy to moje smażenie grozi nowotworem?

http://www.menshealth.pl/forum/index.php?/topic/5473-kontrowersje-wokół-diety-tłuszczowej/?p=1045204856

Czy ta osoba dobrze mi radzi? Czy na ŻO unika się smażenia potraw?
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #272 : 2013-09-18, 12:09:31 »

Gavro "wszystko" je na surowo Wink ,szczególnie z rana (żółtka,twaróg, ser żółty) Wink Laughing
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #273 : 2013-09-18, 12:18:19 »

Hmmm.
Organizm młody, zdrowy (od urodzenia), ćwiczę z wolnym ciężarem (sztangielki, kettlebells/giria) 3 razy w tygodniu po 45 minut. Zjadam 5 żółtek codziennie.  Białko jaja kurzego z pięciu jaj spuszczam w sedesie.

Czy jedząc tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego mogę przez następne 120 lat funkcjonować i żyć na wysokich obrotach? Czy od niejedzenia całych jaj coś mi grozi? Moje zdrowie w jakiś sposób na tym ucierpi? Skutek tego będzie śmiertelny?

Proste pytanie, więc i o prostą odpowiedź proszę.
A na które pytanie?
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #274 : 2013-09-18, 12:19:55 »

Gavro "wszystko" je na surowo Wink ,szczególnie z rana (żółtka,twaróg, ser żółty) Wink Laughing
Ja tez jem moj przysmak na surowo Very Happy Ale chyba go musze zmniejszych nieco, bo duzo tego, wieczorem nie chce mi sie jesc. A glipio tak trenowac i jesc raz dziennie, no jak to tak, zaraz mnie koledzy pakerzy skrzycza, ze katabolizm mnie zezre Very Happy

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #275 : 2013-09-18, 12:21:11 »

I jeszcze przy okazji o coś chcę spytać...

Będąc na ŻO smażę na słoninie. Rano na patelni smażę - na uprzednio wytopionej słoninie - żółtka. Na obiad tak samo smażę wątrobę wieprzową lub karkówkę.

Czy to moje smażenie grozi nowotworem?

http://www.menshealth.pl/forum/index.php?/topic/5473-kontrowersje-wokół-diety-tłuszczowej/?p=1045204856

Czy ta osoba dobrze mi radzi? Czy na ŻO unika się smażenia potraw?
Może nie rób sobie jaj, tylko poczytaj coś o diecie na której jesteś?
Czy trenując girją, wysyłasz maile do Caculina z pytaniem, którą część kettla ująć w dłoń?
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #276 : 2013-09-18, 12:24:41 »

Rady z forum mh..hehe no pamietam bylo tam pare dyskusji ale mi sie znudzily  Laughing Pamietam, ze staniol chyba byl w miare konkretny  Cool Laughing

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member

« Odpowiedz #277 : 2013-09-18, 14:06:57 »

Mam takie "coś"..."Przede wszystkim należy jeść dużo jajek, a szczególnie żółtek. Żółtko zawiera wszystkie rodzaje potrzebnych organizmowi białek. (...) Trzeba pamiętać, że jeśli jemy całe, białko jajka trzeba "pokryć" tłuszczem, gdyż chemicznie jest ono czystym białkiem"...Koniec cytatu... Cool

Czyli białka też można jeść. Ale z czasem przestają one smakować... Confused

renia
Hero Member

« Odpowiedz #278 : 2013-09-18, 14:08:42 »

Źródło: Żywienie Optymalne, s. 13 - 14.

renia
Hero Member

« Odpowiedz #279 : 2013-09-18, 14:22:11 »

Jeszcze o jajkach w ŻO: "Można zjadać je w różnych postaciach i dowolnych ilościach. Przeciętnie zjada się 3-5 jajek dziennie. Są one podstawowym składnikiem większości potraw. Gotowanie jajek, smażenie, pieczenie - zwiększa ich wartość biologiczną.Nie powinno się zjadać jajek na surowo, gdyż białka zawarte w surowym białku jajka wiąże się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami, których organizm nie może wówczas przyswoić. Jeśli jajka będą zjadane z małą ilością węglowodanów i z odpowiednia ilością tłuszczu, nie będą miały ani właściwości miażdżycorodnych, ani nie powstanie z nich w organizmie cholesterol".

Strony: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.