Autor
|
Wtek: Witam (Przeczytany 136962 razy)
|
anakin
Go
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #260 : 2013-09-17, 18:06:08 » |
|
Bez żadnego białka to nie jest nawet żółtkownica. Ja daję 1:4...
Hmm. Bardzo niemądrze robię zjadając tylko żółtka? Optymalnie lepiej będzie zjeść przynajmniej jedno całe jajo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #261 : 2013-09-17, 18:14:58 » |
|
Bez żadnego białka to nie jest nawet żółtkownica. Ja daję 1:4...
Hmm. Bardzo niemądrze robię zjadając tylko żółtka? Optymalnie lepiej będzie zjeść przynajmniej jedno całe jajo? Cześć, w porównaniu z końcem świata, to pikuś A może kompromis? Ja jem żółtka na surowo jednego dnia, innego mam ochotę na same gotowane, wydłubywane kulki, a jajecznicę robię z całych, z lenistwa Ale jeśli się dobrze na tym czujesz, to luz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #262 : 2013-09-17, 18:19:16 » |
|
Pewnie, że warto, a jak kto trenuje, to i z całych jaj jest lepiej. Hmm. I to dotyczy każdego przypadku. Jak mam młodszego brata, który waży tylko 59 kg i zaczął ćwiczyć, coby nabrać masy mięśniowej, ale póki co jest jeszcze słaby, więc wykonuje ćwiczenia z masą własnego ciała lub z dość małym obciążeniem (dwie sztangielki max do 14 kg na jednej), no więc białka na dzień nie tak wiele mu w sumie trzeba, to w takim wypadku też lepiej, żeby samych żółtek nie jadał, tylko całe jaja?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #263 : 2013-09-17, 18:20:53 » |
|
Zjadłem znak zapytania w pierwszym zdaniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #264 : 2013-09-17, 18:27:49 » |
|
Pewnie, że warto, a jak kto trenuje, to i z całych jaj jest lepiej. Hmm. I to dotyczy każdego przypadku. Jak mam młodszego brata, który waży tylko 59 kg i zaczął ćwiczyć, coby nabrać masy mięśniowej, ale póki co jest jeszcze słaby, więc wykonuje ćwiczenia z masą własnego ciała lub z dość małym obciążeniem (dwie sztangielki max do 14 kg na jednej), no więc białka na dzień nie tak wiele mu w sumie trzeba, to w takim wypadku też lepiej, żeby samych żółtek nie jadał, tylko całe jaja? Dr Kwaśniewski całe jaja zaleca przy odchudzaniu, dla młodych, przy treningach i w każdym przypadku gdy białka winno być więcej, np. przy przebudowie organizmu, po operacjach itp. Same żółtka to dla schorowanych babć i dziadków, na rosołku czy w budyniu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #265 : 2013-09-17, 20:06:25 » |
|
Bez żadnego białka to nie jest nawet żółtkownica. Ja daję 1:4...
Hmm. Bardzo niemądrze robię zjadając tylko żółtka? Optymalnie lepiej będzie zjeść przynajmniej jedno całe jajo? Chodziło mi raczej o sprawy "techniczne", a nie zdrowotne. Nie mam nic przeciwko samym żółtkom, ale żółtkownica bez białka to się nie trzyma, to są żółtka a nie żółtkownica. Tak to widzę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #266 : 2013-09-17, 20:30:58 » |
|
Ja jem czasami same zoltka ale w "przysmaku"
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #267 : 2013-09-17, 20:38:11 » |
|
Ja jem czasami same zoltka ale w "przysmaku"
Ten Twój przysmak mi chodzi po głowie. Na zimę to bardziej rozgrzewające niż moje surowizny z rana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #268 : 2013-09-17, 20:43:11 » |
|
Hehe a jak. Ja otwieram okna, bo mi goraco a moj kolezka syczy, ze zimno
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #269 : 2013-09-17, 21:05:09 » |
|
Ja jem czasami same zoltka ale w "przysmaku"
Też jem (teraz rzadko) same żółtka smażone (leciutko, tak, że są rzadkie w środku) na maśle. Przez dłuższy czas jadłam je codziennie aż mi się znudziły i wróciłam do żółtkownicy i omletów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #270 : 2013-09-18, 11:50:21 » |
|
Same żółtka to dla schorowanych babć i dziadków, na rosołku czy w budyniu Hmmm. Organizm młody, zdrowy (od urodzenia), ćwiczę z wolnym ciężarem (sztangielki, kettlebells/giria) 3 razy w tygodniu po 45 minut. Zjadam 5 żółtek codziennie. Białko jaja kurzego z pięciu jaj spuszczam w sedesie. Czy jedząc tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego mogę przez następne 120 lat funkcjonować i żyć na wysokich obrotach? Czy od niejedzenia całych jaj coś mi grozi? Moje zdrowie w jakiś sposób na tym ucierpi? Skutek tego będzie śmiertelny? Proste pytanie, więc i o prostą odpowiedź proszę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #271 : 2013-09-18, 12:03:17 » |
|
I jeszcze przy okazji o coś chcę spytać... Będąc na ŻO smażę na słoninie. Rano na patelni smażę - na uprzednio wytopionej słoninie - żółtka. Na obiad tak samo smażę wątrobę wieprzową lub karkówkę. Czy to moje smażenie grozi nowotworem? http://www.menshealth.pl/forum/index.php?/topic/5473-kontrowersje-wokół-diety-tłuszczowej/?p=1045204856 Czy ta osoba dobrze mi radzi? Czy na ŻO unika się smażenia potraw?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #272 : 2013-09-18, 12:09:31 » |
|
Gavro "wszystko" je na surowo ,szczególnie z rana (żółtka,twaróg, ser żółty)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #273 : 2013-09-18, 12:18:19 » |
|
Same żółtka to dla schorowanych babć i dziadków, na rosołku czy w budyniu Hmmm. Organizm młody, zdrowy (od urodzenia), ćwiczę z wolnym ciężarem (sztangielki, kettlebells/giria) 3 razy w tygodniu po 45 minut. Zjadam 5 żółtek codziennie. Białko jaja kurzego z pięciu jaj spuszczam w sedesie. Czy jedząc tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego mogę przez następne 120 lat funkcjonować i żyć na wysokich obrotach? Czy od niejedzenia całych jaj coś mi grozi? Moje zdrowie w jakiś sposób na tym ucierpi? Skutek tego będzie śmiertelny? Proste pytanie, więc i o prostą odpowiedź proszę. A na które pytanie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #274 : 2013-09-18, 12:19:55 » |
|
Gavro "wszystko" je na surowo ,szczególnie z rana (żółtka,twaróg, ser żółty) Ja tez jem moj przysmak na surowo Ale chyba go musze zmniejszych nieco, bo duzo tego, wieczorem nie chce mi sie jesc. A glipio tak trenowac i jesc raz dziennie, no jak to tak, zaraz mnie koledzy pakerzy skrzycza, ze katabolizm mnie zezre
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #275 : 2013-09-18, 12:21:11 » |
|
I jeszcze przy okazji o coś chcę spytać... Będąc na ŻO smażę na słoninie. Rano na patelni smażę - na uprzednio wytopionej słoninie - żółtka. Na obiad tak samo smażę wątrobę wieprzową lub karkówkę. Czy to moje smażenie grozi nowotworem? http://www.menshealth.pl/forum/index.php?/topic/5473-kontrowersje-wokół-diety-tłuszczowej/?p=1045204856 Czy ta osoba dobrze mi radzi? Czy na ŻO unika się smażenia potraw?Może nie rób sobie jaj, tylko poczytaj coś o diecie na której jesteś? Czy trenując girją, wysyłasz maile do Caculina z pytaniem, którą część kettla ująć w dłoń?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #276 : 2013-09-18, 12:24:41 » |
|
Rady z forum mh..hehe no pamietam bylo tam pare dyskusji ale mi sie znudzily Pamietam, ze staniol chyba byl w miare konkretny
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #277 : 2013-09-18, 14:06:57 » |
|
Mam takie "coś"..."Przede wszystkim należy jeść dużo jajek, a szczególnie żółtek. Żółtko zawiera wszystkie rodzaje potrzebnych organizmowi białek. (...) Trzeba pamiętać, że jeśli jemy całe, białko jajka trzeba "pokryć" tłuszczem, gdyż chemicznie jest ono czystym białkiem"...Koniec cytatu... Czyli białka też można jeść. Ale z czasem przestają one smakować...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #278 : 2013-09-18, 14:08:42 » |
|
Źródło: Żywienie Optymalne, s. 13 - 14.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Witam
« Odpowiedz #279 : 2013-09-18, 14:22:11 » |
|
Jeszcze o jajkach w ŻO: "Można zjadać je w różnych postaciach i dowolnych ilościach. Przeciętnie zjada się 3-5 jajek dziennie. Są one podstawowym składnikiem większości potraw. Gotowanie jajek, smażenie, pieczenie - zwiększa ich wartość biologiczną.Nie powinno się zjadać jajek na surowo, gdyż białka zawarte w surowym białku jajka wiąże się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami, których organizm nie może wówczas przyswoić. Jeśli jajka będą zjadane z małą ilością węglowodanów i z odpowiednia ilością tłuszczu, nie będą miały ani właściwości miażdżycorodnych, ani nie powstanie z nich w organizmie cholesterol".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|