kasara1991
Gość
|
U siebie mam do wybrania albo 38% smietanke, albo 35% smietane kwasna o konsystencji joghurtu.
100 gr kwasnej smietany (konsystencja joghurtu) albo smietanka deserowa 36% Piatnicy 20 gr rozpuszczonej czekolady 70%
Wymieszac w miseczce az zrobi sie mus o jednolitym kolorze. Mniam! Zamiast czekolady dawalam tez maliny... MNIAM! Proste i pyszne.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mieszkasz w Polsce?
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Niestety (albo na szczescie) nie. Mieszkam w Norwegii.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I jacy ci Norwedzy sÄ
? Ĺťyczliwi ludzie?
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Nie lubie generalizowac, bo zdazaja sie wypadki.
Wiekszosc jest zyczliwa, ale jednak czesto bywa to falszywe. Sa zimni jak klimat, sasiedzi sie zamykaja u siebie, mozna powiedziec Dzien dobry, ale czesciej jednak ignoruja sie nawzajem. Przez imigracje i hindusow/muzulmanow/obcokrajowcow, ktorzy sie trzymaja bardzo ze soba, i nie zawsze sie integruja/chca sie uczyc norweskiego, norwegowie rowniez zamykaja sie w sobie i sa w ukryciu dumnymi nacjonalistami, ale boja sie tego powiedziec na glos.
Cenia sobie nature, las, chodzenie na nartach, trening, pokazac, ze sa z kraju ktory jest bardzo bogaty i ryby. Sa dosc plytcy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To jest podobna mentalnoĹÄ jak w Szwajcarii. Oni sÄ
tam mili dla cudzoziemcĂłw, uĹmiechajÄ
siÄ, kĹaniajÄ
, ale siebie uwaĹźajÄ
za lepszych i dla swoich robiÄ
przywileje i ulgi...
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
No wlasnie. I za plecami beda mowili, jacy to nie jestesmy.
Wydaje mi sie, ze to dlatego, ze sie boja. Nie sa na tyle silni, by postawic na swoim. Norwegia ma historie, vikingow, itd, ale bardzo szczyca sie faktem, ze ich kraj jest bogaty, a tak naprawde nic nie zrobili dla kraju. Ropa nagle zostala odnaleziona, i przez noc Norwegia zostala bogata. Teraz mlodzi ludzie szczyca sie pieniedzmi swoich rodzicow, a niczym sobie na nie nie zapracowali. Niewiele osob pamieta czasy, jak Norwegia byla biednym krajem, i sie zylo od wyplaty do wyplaty i ledwo co starczalo na chleb. Od dobrobytu im sie w glowach poprzewracalo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W jednej ksiÄ
Ĺźce czytaĹam, jak tam w biedzie piekli chleb z mÄ
ki zmieszanej ze sproszkowanÄ
korÄ
drzew... Nie maja sprzyjajÄ
cych warunkĂłw Ĺrodowiskowych. My mamy piÄkne i tak sĹabo je wykorzystujemy, ale to wszystko przez tÄ
naszÄ
"wspaniaĹÄ
" wĹadzÄ... juĹź prawie nie maja co rozprzedawaÄ...ale jeszcze ulgi dla cudzoziemcĂłw robiÄ
. Brak sĹĂłw...
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Polityka w Polsce sie nie interesuje za bardzo, ale zawsze i wszedzie jest na co narzekac, i wszystkim sie na raz nie dogodzi. Jednak nauczylam sie, ze wole aby kraj byl kierowany tak jak tu, gdzie w mediach sie nie slyszy codziennie o tym ktory polityk zrobil co, itd. Jest wladza, kraj jest kierowany w porzadku i politycy nie sa tak stawiani w swietle medialnym jak w Polsce.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dlatego nie oglÄ
dam TV...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Gość
|
Dlatego nie oglÄ
dam TV...
DopadĹa mnie podobna choroba, nie liczÄ
c meczykĂłw i kabaretu w TVP2......
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
jak jest infekcja i choroba to znaczy, ze jest zdrowie!
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Dlatego nie oglÄ
dam TV...
DopadĹa mnie podobna choroba, nie liczÄ
c meczykĂłw i kabaretu w TVP2...... Ja wywaliĹem ĹşrĂłdĹo infekcji ParÄ lat temu i nie ĹźaĹujÄ. Minus jest taki, Ĺźe czasem nie czajÄ o czym do mnie rozmawiajÄ
...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Gość
|
Wal ĹmiaĹo, przyjmÄ na klatÄ
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Gavroche
|
Eeee, myĹlaĹem, Ĺźe Ania Przybylska
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
nie wiem kto to. powinienem?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
nie wiem kto to. powinienem? Absolutnie nie Tak jak ja Twoich nazw nie rozszyfrowaĹem.
|
|
|
|
|
|
|
|