renia
|
Dostałam taki przepis od Teresy Pokorskiej - Doradcy(czyni) Żywieniowego z Ustki. Ponoć chlebek jest smaczny, puszysty, bez zakalca. Chlebek optymalny Składniki: Żółtka jaj – 10 szt Białka jaj - 5szt Masło 82% - 100g Mąka orkiszowa - 100g Mąka jaglana – 20g Siemię lniane – 20g Kminek -5g (ok. 1 łyżka) Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka Wykonanie Masło rozpuszczam i studzę. Do dwóch oddzielnych naczyń przekładam białka i żółtka, Białka ubijam na pianę. Żółtka na puszystą masę, do której miksując dodaję stopniowo wystudzone masło. Mąki (orkiszową i jaglaną) mieszam z sodą oczyszczoną. Mieszając delikatnie łyżką dodaję stopniowo do ubitej piany z białek masę żółtkową, przesypując wymieszanymi mąkami. Delikatnie mieszam, następnie dodaję siemię lniane i kminek. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka smaruję białkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C 30 minut. Zawartość BTW w 100 g Białko 10,77 Tłuszcz 25,75 Węglowodany 16,38 B:T:W 1:2,39:1,52 1 kromka chlebka waży średnio 20g. Wybornie smakuje z masłem! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c12279edd7df7f84.html
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
W pracy Nie jesz chleba, masz (za)długie zęby na chleb? Chwilę po zagryzieniu masła następuje pełna konsternacja Dobrze,że koledzy są wyrozumiali ,tolerancyjni i węglowodanami się dzielą-pomidorami Chleb, afffffeeeeeeeeeeeee
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W pracy Nie jesz chleba, masz (za)długie zęby na chleb? Chwilę po zagryzieniu masła następuje pełna konsternacja Dobrze,że koledzy są wyrozumiali ,tolerancyjni i węglowodanami się dzielą-pomidorami Chleb, afffffeeeeeeeeeeeee Pewnie, chleb to syf. Ja na kolację zjadłem dwa pączki przekrojone na pół, na każdej połówce 1/8 kostki masła I co, lowcarbowcy?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
W pracy Nie jesz chleba, masz (za)długie zęby na chleb? Chwilę po zagryzieniu masła następuje pełna konsternacja Dobrze,że koledzy są wyrozumiali ,tolerancyjni i węglowodanami się dzielą-pomidorami Chleb, afffffeeeeeeeeeeeee Pewnie, chleb to syf. Ja na kolację zjadłem dwa pączki przekrojone na pół, na każdej połówce 1/8 kostki masła I co, lowcarbowcy? Nic, na zdrowie
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I czy Wam można jakiś przepis dać? Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy...
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Oj taki chleb to bys bochenkami wsuwala
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
renia
|
A "wacław" czuwa! I będzie na mnie! Przynajmniej ma zajęcie... Taki chleb ma służyć nieoptymalnym domownikom, którzy bez chleba żyć nie potrafią. Na pewno taki jest zdrowszy nić kupny. Optymalnym dwie kromki takiego chleba też krzywdy nie zrobią.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Chleb to stan umyslu
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Tutaj jest jeszcze zdjęcie jego w przekroju...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tutaj... [załącznik usunięty przez administratora]
|
|