forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-19, 03:48:40

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
657704 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Na czym smażyć
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Na czym smażyć  (Przeczytany 15319 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Na czym smażyć
« : 2013-10-27, 16:31:09 »

Zapisane
friga
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #1 : 2013-10-29, 22:34:49 »

A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #2 : 2013-10-29, 22:41:59 »

A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna
Czego?
Bo raczej wszystko uzasadnione.
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25494

pindżar ryskow wyszy


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #3 : 2013-10-30, 08:17:07 »

A na beztluszczowym sprayu do smazenia wolno?
Zapisane

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 69991


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #4 : 2013-10-30, 08:51:55 »

Jeśli masło ściemniej przy smażeniu, to jest to szkodliwe? Na pewno jest mniej smaczne i mniej apetyczne, ale czy szkodzi?
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #5 : 2013-10-30, 19:36:35 »

A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna


Niską wartością biologiczną. Nie ma powodu by obciążać sobie przewód pokarmowy itd bezwartościowymi produktami. Może być?
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #6 : 2013-10-30, 23:00:30 »

 Laughing
dopiero pozniej doczytalam ze to napisal Toan  Laughing
Tak , ale ja znajde to wrzuce tu wiecej inf na ten temat, bardzo ciekawcyhz uzadnieme szkodliwosci smazenia na olejach roslinnych, bo o to mi chodzila ze to nie tylko zawartosc biologiczna ale tez temperatura smazenia ma znaczenie no i na czym sie smazy wtedy sie wyjasnia.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #7 : 2013-10-31, 07:22:21 »

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #8 : 2013-10-31, 07:32:36 »

Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74oC!
Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił.  Very Happy
Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!  Wink
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #9 : 2013-10-31, 07:40:22 »

Lub wędzić. Wink lublub Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 69991


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #10 : 2013-10-31, 07:41:31 »

Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74oC!
Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił.  Very Happy
Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!  Wink

Dzięki. Dobrze wiedzieć...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #11 : 2013-10-31, 07:51:22 »

Prawidłowa segregacja śmieci to podstawa!  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 69991


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #12 : 2013-10-31, 08:16:52 »

 Laughing Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... Rolling Eyes
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25494

pindżar ryskow wyszy


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #13 : 2013-10-31, 08:18:15 »

Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu  Cool Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #14 : 2013-10-31, 08:19:20 »

Laughing Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... Rolling Eyes

No jak? A słynna sentencja zdrowia:
"jesteś tym, czym śmiecisz"?  Shocked
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #15 : 2013-10-31, 08:20:10 »

Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu  Cool Laughing

No jak nie ma?
A żywy błonnik w kolektorze ściekowym?  Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25494

pindżar ryskow wyszy


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #16 : 2013-10-31, 08:21:33 »

 Shocked faktycznie, tyle dobrego sie marnuje. Ale mozna od razu na talerz, zalac oliwa i znowu gotowe do konsumpcji  Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 69991


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #17 : 2013-10-31, 08:21:55 »


Laughing Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... Rolling Eyes

No jak? A słynna sentencja zdrowia:
"jesteś tym, czym śmiecisz"?  Shocked

Albo: pokaż mi swoje śmieci, a powiem ci kim jesteś... Very Happy Laughing
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #18 : 2013-10-31, 08:23:32 »

Shocked faktycznie, tyle dobrego sie marnuje. Ale mozna od razu na talerz, zalac oliwa i znowu gotowe do konsumpcji  Laughing Laughing
Confused
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Na czym smażyć
« Odpowiedz #19 : 2013-10-31, 09:50:42 »

No, ale i na to jest powiedzienie.
Cyt. dosłownie:
"Jedzcie gówno, miliardy much nie mogą się przecież mylić"!  Shocked  Cool
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 20 zapytaniami.