Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna
Czego? Bo raczej wszystko uzasadnione.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
A na beztluszczowym sprayu do smazenia wolno?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Jeśli masło ściemniej przy smażeniu, to jest to szkodliwe? Na pewno jest mniej smaczne i mniej apetyczne, ale czy szkodzi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna
Niską wartością biologiczną. Nie ma powodu by obciążać sobie przewód pokarmowy itd bezwartościowymi produktami. Może być?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
dopiero pozniej doczytalam ze to napisal Toan Tak , ale ja znajde to wrzuce tu wiecej inf na ten temat, bardzo ciekawcyhz uzadnieme szkodliwosci smazenia na olejach roslinnych, bo o to mi chodzila ze to nie tylko zawartosc biologiczna ale tez temperatura smazenia ma znaczenie no i na czym sie smazy wtedy sie wyjasnia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74 oC! Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160 oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił. Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Lub wędzić. lublub
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74 oC! Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160 oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił. Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej! Dzięki. Dobrze wiedzieć...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Prawidłowa segregacja śmieci to podstawa!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... No jak? A słynna sentencja zdrowia: "jesteś tym, czym śmiecisz"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu No jak nie ma? A żywy błonnik w kolektorze ściekowym?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... No jak? A słynna sentencja zdrowia: "jesteś tym, czym śmiecisz"? Albo: pokaż mi swoje śmieci, a powiem ci kim jesteś...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No, ale i na to jest powiedzienie. Cyt. dosłownie: "Jedzcie gówno, miliardy much nie mogą się przecież mylić"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|