Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wątek: Kapusta kiszona (Przeczytany 19053 razy)
|
adampio
Gość
|
Idzie zima wiec czas na kapuste kiszona. To, ze kiszonki sa zdrowe, nie trzeba chyba nikomu mowic ani udowadniac. Poza tym ma duzo witaminy C, malo kaloryczna jezeli ktos patrzy na kalorie no i ma bardzo malo weglowodanow.
W Polskiej kuchni jest raczej malo przepisow, gdzie kapusta kiszona odgrywa glowna role, standardowa to chyba: kapusta kiszona, utarta marchew, pokrojona cebula sol, pieprz troche cukru i oliwa. No msa jeszcze tacym ktorzy dodaja jablko. Nie dziw, ze po paru dniach, no gora tygodniu mamy takiej surowki dosyc, po prostu przejadla nam sie.
Odwiedzilem kilka stron niemieckich, gdzie wiadomo, ze Niemcy jedza sauerkraut do prawie kazdego posilku i stwierdzilem, ze mozna sobie kapuche urozmaicic. Urozmaicic do tego stopnia, ze mozna ja mieszac naprwde ze wszystkim od owocow po jogurt.
Zauwazylem, ze standardowym dodatkiem jest ananas, rodzynki, banany, jablka, gruszki. Mozna tez zrobic na ostro z chili albo slodko ostro dodajac chili do kazpusty z owocami. Mozna wszystko zalac sosem tatarskim albo po prostu jogurtem, kwasna smietana czy tez majonezem.
Najbardziej usmialem sie z niemieckiego tzatziki, gfdzie zamiast w wydaniu greckim ogorka dodaja kapuste kiszona, ktora zalewaja greckim jogurtem.
Krotko mowiac tylko fantazja stawia granice a kapusta i zdrowa i dobra.
Proponuje sprobowac:
300 gr kapusty kiszonej ( najlepiej w bialym winie) jedno czerwone chili z pestkami, drobnom pokrojone 5 sztuk suszonych pomidorow w oleju drobno pokrojonych w paski jedna marchew obrana i utarta 100 gr utartego selera 3 kregi ananasa sok z cytruny Oliwa z oliwek albo mieszanka majonezu z kwasna smietana oczywiscie sol i pieprz do smaku
Robimy jak standardowa surowke
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Brzmi apetycznie. Te skĹadniki powinny siÄ dobrze komponowaÄ... Teraz, jasienia kapusta kiszona jest najsmaczniejsza...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ciezko kupic dobrego ananasa zeby nie mial tablicy mendelejewa i tony pestycydow. Oprocz bananow najbardziej pryskane owoce podobno
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Bez ananasa teĹź sie obejdzie. Papryczka zdominuje wszystkie smaki...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ciezko kupic dobrego ananasa zeby nie mial tablicy mendelejewa i tony pestycydow. Oprocz bananow najbardziej pryskane owoce podobno
proponuje ananasa z puszki, nie pryskany, bo nie ma potrzeby byc pryskanym ale pewnie massa Eeeeeemulatorow, no tak!!! Zalej kapuste smietana z majonezem!! Bardzo dobre
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zawsze tak zalewam Dodaje jablko pokrojone w kostke, cebule pkrojona w kostke, mnostwo kminku albo kminu rzymskiego, lyzke oliwy, pietruszke, lyzeczke cuku, lyzeczke octu winnego i jest superos
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
No goralska!!! Olczanska przeciez, nie? Pozdrawiam z mokrej, zimnej i mocno jesiennej Danii
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Polska, bo... gĂłralska "OlczaĹska" nasza. PrzecieĹź nie duĹczyka.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
JeĹli uda mu siÄ wrĂłciÄ- to Jego jest Prawda!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Uda, uda
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
PrzepĹyniesz rzekÄ!!! W grudniu? Przed poĹudniem? Ale mnie poniosĹo!!! Znaczy, myĹl DOpiero mi poniosĹo.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
To dobry objaw Radzio, nie przejmuj sie tym tak bardzo. Najpierw mysli a pozniej ciebie poniesie. Taka juz jest kolej rzeczy, za najpierw powinno sie mysle a pozniej dopiero dzialac. Wszyscy Ci, ktorzy robia to odwrotnie zaluja.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
PrzepĹyniesz rzekÄ!!! W grudniu? Przed poĹudniem? Ale mnie poniosĹo!!! Znaczy, myĹl DOpiero mi poniosĹo. A rzeka, do ktorej wracasz, jest nie do przeplyniecia. W dalszym ciagu.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
PrzepĹyniesz rzekÄ!!! W grudniu? Przed poĹudniem? Ale mnie poniosĹo!!! Znaczy, myĹl DOpiero mi poniosĹo. A rzeka, do ktorej wracasz, jest nie do przeplyniecia. W dalszym ciagu. Nic siÄ nie staĹo. Lata spÄdzone na ĹťO zrobiÄ
swoje.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
JuĹź zrobiĹy wiele, a mogÄ
znacznie wiÄcej. PĹywasz w Mastersach- duĹskich?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|