forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 23:23:10

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kapusta kiszona
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kapusta kiszona  (Przeczytany 19059 razy)
adampio
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #20 : 2013-11-08, 10:24:39 »

NIe, w Speedo amerykanskich.
Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #21 : 2013-11-09, 06:01:30 »

Cudowny strój. Very Happy
Szkoda.

A! Przypomniałem sobie. Smile
...
A rzeka, do ktorej wracasz, jest nie do przeplyniecia. W dalszym ciagu. Very Happy

O tu. Very Happy
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4976.msg170649#msg170649

Ale to w dalszym ciągu nic nie szkodzi. Wink

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #22 : 2013-11-09, 09:07:49 »

Oj Radzio, Radzio. Ja myslalem, ze  z szacunku dla samego siebie poprosiles admina o to, aby ten Twoj wpis skasowal a Ty go jeszcze przytaczasz. Az tluszcz jelczeje jak sie to czyta. Daj sobie spokoj Patrz do przodu nie do tylu i zrzuc z siebie ten cieazr zawisci, zazdrosci czy co tam Ci jeszcze ciazy. Wowczas bedziesz mial naprawde dobru nastroj Very Happy
Zycze Ci milego weekendu
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #23 : 2013-11-09, 09:18:58 »

Ale w lustrze, spójrz w lustro, wygląda to odwrotnie. Very Happy
Zamiast 10-ciu piw, trzy diabliki zobaczysz. Wink Laughing

Kapustka, ogólnie rzecz biorąc, z kolagenem bardzo mi smakuje. Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #24 : 2015-08-01, 15:50:02 »

Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #25 : 2015-08-01, 16:53:44 »

kiszona czy kwaszona ?  autor traktuje to jako słowo zamiennik, a tak nie jest.

dużo witaminy C ?   dużo też wymyśla, tak pewnie napisał ten artykuł  Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #26 : 2015-08-01, 17:47:27 »

Mnie też kiedyś pani z zieleniaka próbowała wmówić, że kwaszona to kwasem, a kiszona bakteriami. Very Happy
Guzik prawda, samo dodanie kwasu nie zmieni struktury, charakterystycznego smaku czy barwy kapusty, bo kwaszonych/kiszonych ogórków chyba nikt przy zdrowych zmysłach w ten sposób nie rozdziela? Laughing
Kwaszona to z niemieckiego, a kiszona to nasza.

A witaminy C ma 15-20mg to nie tak mało przecież, tyle ma cytryna. Wink
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #27 : 2015-08-01, 18:06:38 »

cytryna ma mało vit C



http://infogr.am/kiszenie_a_kwaszenie


Kiszenie natomiast to w pełni naturalny proces, przebiegający pod wpływem czasu i kwasu mlekowego. Wytwarza się on z własnych soków. Bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę przewodu pokarmowego ułatwiając trawienie i zapobiegając procesom gnilnym w jelicie. Kiszonki dostarczają cennych składników odżywczych : witaminy C, E, B i liczne pierwiastki wspomagające nasz organizm. Jak widać to dwa zupełnie różne produkty o zupełnie innych właściwościach.

Zdecydowanie to dwa odrębne procesy, nie mające ze sobą nic wspólnego. Kwasimy za pomocą kwasu octowego, który trafia do warzyw poprzez ocet. Otrzymujemy – wbrew powszechnej opinii – niezdrowy produkt. Wspomniany wyżej kwas octowy negatywnie wpływa na nasze czerwone krwinki, a sam produkt posiada mało składników odżywczych.

W sklepach niestety najczęściej znajdziemy produkty kwaszone. To proces dużo szybszy i tańszy, a zatem opłacalny dla producentów. Ludzie z reguły i tak nie widzą różnicy. Najgorszy jest fakt, że często Panie w warzywniakach są niedoinformowane


Polskie normy opisują dokładnie czym jest produkt kiszony jednak nie obliguje to polskich przetwórców, mogą się oni trzymać tej definicji z własnej woli. Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie: kwaszony / kwaszone. Zgodnie z danymi w  literaturze nazwy kiszona/kwaszona powinny oznaczać to samo (w literaturze używa się ich zamiennie) jednak rzeczywistość a może być inna.

---ja smakowo rozróżniam już teraz  kiszone i kwaszone, nie nabiorę się, a tym bardziej moja zupa ogórkowa Smile

teoria swoje,  a praktyka swoje. Teoretycznie wędzone powinny być w dymie wędzone, a praktycznie są pryskane sprayem  - i to w najlepszym wypadku !!!




http://biokurier.pl/aktualnosci/3088-kiszone-czy-kwaszone-gdzie-tkwi-roznica-i-jak-kupowac

http://warto-nie-warto.pl/kiszenie/




Smile

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #28 : 2015-08-01, 18:13:46 »

Nie mamy niestety żadnego wpływu na radosną twórczość nazewniczą producentów, handlowców itp., stąd potem takie kwiatki, jak słynny ryż "paraboliczny" czy nagminne wypuszczanie na rynek plafonier (oświetlenie przysufitowe) pod nazwą plafonów, choć plafon to nic innego jak malowidło na suficie. Po prostu trzeba zachować pewną czujność i nie wierzyć ślepo sprzedawczyni, a nawet producentowi, któremu przed skierowaniem towaru do handlu nie chciało się zajrzeć do słownika. Pytanie w wątku było, czym "kiszony" różni się od "kwaszonego". Otóż wg językoznawców niczym, poczytaj Miodka czy Bralczyka. A że pani ze spożywczaka lub autor artykułu uważa inaczej, to już insza bajka. Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #29 : 2015-08-01, 18:17:27 »

W "Panu Tadeuszu, we fragmencie o gotowaniu bigosu, wieszcz mówi o kapuście kwaszonej. Raczej watpie, że miał na mysli taką potraktowaną octem czy też kwaskiem, którego wtedy nie było raczej.  Razz

"Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada

Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.

Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,

Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;"

Kwaszenie, a w zasadzie zakwaszanie to wg towaroznawstwa zupełnie odrębny proces, dający sałatki konserwowe lub ogórki korniszony, tylko jak to się ma do kapusty kiszonej, to nie wiem... Very Happy
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #30 : 2015-08-01, 18:17:56 »

ja mam ''swojego'' ulubionego producenta, mogę je jeść bez ograniczeń prosto ze sklepu bez efektów ubocznych, czego nie mogę powiedzieć o wszystkich.  Trza być czujnym. Śmietany też sprzedają z białka mleka i soi oraz oleju roślinnego.


Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Kapusta kiszona
« Odpowiedz #31 : 2015-08-01, 18:20:33 »

tak, kiedyś być może to był synonim. Na pewno nie jest nim teraz , przynajmniej dla mnie. Parę razy spieprzyłem potrawę i się nauczyłem odróżniać, dobro od zła Wink
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.036 sekund z 20 zapytaniami.