Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Zupa czosnkowa Adama (Przeczytany 4859 razy)
|
adampio
Gość
|
Ktos madry kiedy powiedzial, ze jedzenie powinno byc naszym lekarstwem. Zainspirowany tym zdaniem postanowilem skomponowac skaldniki do zupy, ktore sa nieodzowne w zimne wieczory jesienne i zimowe.
Sklad: - 2 litry dobrego wywaru ( u mnie z kosci z kregoslupa swinskiego) - 200 gr boczku - jedna duza cebula - 3 cm imbiru - 2 glowki czosnku - 100 gr marchwi - 100 gr selera - kozi ser ( moze byc kazdy inny albo wcale ale z serem jest super ) - kwasna smietana 38% - pol lyzeczki suszonegotymianku
Boczek kroimy na mniejsze czesci i smazymy na smalcu az bedzie chrupki. W polowie zmazenia dodajemy do niego cebule. Marchew i seler kroimy na drobne ( jakie lubimy) kawalki Czosnek siekamy, ucieramy, wyciskamy co kto woli i jak kto woli. Ja starlem na miazge z sola na desce. Imbir kroimy drobno. Wszystkie skladniki wkladamy do garnka z goracym wywarem, posypujemy tymiankiem i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Goraca zupe nalewamy na talez, do ktorego dodajemy lyzke smietany i mieszamy az smietana sie rozpusci i na sam koniec posypujemy swierzo utartym serem.
Bardzo dobra i rozgrzewajaca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
I bardzo fajna!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
A wody? Czy wody duĹźo potrzeba, czy tyle co w wywarze. Bo zaĹ kto rozwodni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Tylko tyle ile w wywarze. Proponuje zaczac od 1,5 litra wywaru i po ugotowaniu zupy ewentualnie dolac aby nie byla za gesta ......albo zostawic taka jaka wyjdzie. KWESTIA GUSTI I KWESTIA SMAKU.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chill
Gość
|
@adampio nowy awatar konkretny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|