forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-23, 13:56:26

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669716 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Zupa cebulowa
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zupa cebulowa  (Przeczytany 6202 razy)
adampio
Gość


Email
Zupa cebulowa
« : 2013-11-16, 20:03:35 »

Rozgrzewa i dobrze smakuje.

skladniki:

1kg cebuli
1 glowka czosnku
1 czerwona chili
100-150 gr masla
oliwa z oliwek
2 litry dobrego wywaru ( miesny albo z kosci)
Dobry ser

Cebule kroimu w piorka
czosnek kroimy jak lubimy
chili kroimy w drobna kostke

W garnku rozgrzewamy maslo z oliwa i wkladamy cebule pokrojona w piorka
smazymy na wolnym ogniu do lekkiego jej zbrazowienia / skarmelizowania
pod koniec dodajemy czosnek i chili
wszystko zalewamy wywarem i calosc gotujemy 30 min

Te zupe podaje sie w miseczkach, ktore mozna wlozyc do piekarnika. Do kazdej miseczki wkladamy kronke bagietki i posypujemy suto seremi zapiekamy.

Ja jednak chleba nie jem, wiec wlewam goraca zupe na taled i posypuje utartym serem. Tez dobra. A po plywaniu z odrobina weglowodanow w formie cebuli....rewelacja.

Smacznego!
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomości: 57185


Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #1 : 2013-11-16, 20:20:39 »

Na dobrym wywarze wszystko smacznie wychodzi.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72237


Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #2 : 2013-11-16, 20:23:31 »

Wszystko OK. Bagietkę wyrzuciłeś i bardzo dobrze. Ale wytłumacz mi, dlaczego dajesz do smażenia oliwę a nie smalec?
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #3 : 2013-11-16, 20:26:40 »

Delikatna zupa cebulowa na smalcu? Nieeeee.
Maslo i oliwka. Oliwka aby podniesc temperature smazenia maslu!!! Very Happy
Do 150 gr masla dodalem odrobine oliwy a Ty sie pytasz dlaczego smaze na oleju? Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72237


Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #4 : 2013-11-16, 20:29:44 »

Bo można dodać do masła trochę smalcu i też podnosi temperaturę smażenia. Mi takie połączenie by lepiej odpowiadało niż z oliwą. Nie lubię smaku oliwy. Ale każdy jest inny i dobrze... Very Happy
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #5 : 2013-11-16, 20:47:46 »

OK. Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72237


Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #6 : 2013-11-16, 20:58:37 »

Pewnie trafiłam na Twój dobry humor... Cool
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #7 : 2013-11-16, 22:03:09 »

Nie rozumie. Humor mam ok. Po prostu nie mieszam masla ze smalcem. Albo smalec albo maslo. Ale jak mowisz ; kazdy jest inny.

Nie mniej jednak sprobuj zupe. Jest bardzo delikatna a jednoczesnie fajnie pikantna. Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72237


Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #8 : 2013-11-16, 22:05:13 »

Nie wiem czy się na nią skuszę. Aż kilo cebuli? Boję się... Cool Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #9 : 2013-11-16, 22:13:55 »

 Laughing  Smile 
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Zupa cebulowa
« Odpowiedz #10 : 2013-11-17, 14:15:41 »

 Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 19 zapytaniami.