Autor
|
Wtek: wchłanialność węgli (Przeczytany 72419 razy)
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Jaśli tak na ciebie jedzenie optymalne działa to biorę dokładkę
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Doradźcie mi proszę jak teraz jeść. Mam tą niby insulinomę i jeszcze znaleźli polip na woreczku, w poniedziałek mam mieć TG a operację za parę tygodni (kolejka :?0 Chcąc utrzymać cukier na poziomie blisko 100 chyba nie będę w stanie utrzymać proporcji? I co teraz, nie mam za bardzo chęci wracać do żywienia pastwiskowego już czuję nawroty dolegliwości żołądka. Czy te węglowodany które zjadam i są tak szybko rozkładane przez insulinę w pełni są przerabiane przez organizm(głupie pytanie) skoro nie ma w moczu to są. Jesteście w stanie mi coś doradzić?
Dziś zjadłem 3 zółtka 1 jajo 80g masła 100g ziemniaków i ich wystarczy mi pewnie do 12h.
Chyba trochę przyszalałem z tłuszczem, ale dopiero teraz zobaczyłem że masło jest dużo tłuściejsze od podgardla.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Doradźcie mi proszę Możemy. Zawsze noś przy sobie cukierka, najlepiej krówkę (karmelową), bo to 10g glukozy, która może uratować Ci życie. PS i żeby zaś jakiś idiota typu "hanniuś" nie rozpowszechniał na wuwuwu, że "Kwaśniewski każe jeść wszystkim krówki, czyli wołowinę", to wyraźnie piszę, że jest to rada wyłącznie dla MarekaS, chorego na...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie mam do tego pewności, czy nie napisać wyraźnie kiedy zjeść tę krówkę? Dlatego napiszę: tylko w przypadku, gdy pojawiają się pierwsze objawy hipoglikemii - natychmiast rozpakować i wsadzić do jamy gębowej i przeżuwać jak najdłużej się da, przełykając ślinę, a objawy hipoglikemii powinny szybko minąć.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
witam.
Już jestem po operacji 3tyg szpitala i nic nie jedzenia. Schudłem 12kg a co najgorsze muszę przestrzegać diety trzustkowej. Próbowałem jeść jajka,'ale źle się czułem albo może pieczywo wywołało złe samopoczucie. Poradźcie jak uzupełnić szybko białko i czy jest sens w moim stanie pilnować proporcji.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
witam.
Już jestem po operacji 3tyg szpitala i nic nie jedzenia. Schudłem 12kg a co najgorsze muszę przestrzegać diety trzustkowej. Próbowałem jeść jajka,'ale źle się czułem albo może pieczywo wywołało złe samopoczucie. Poradźcie jak uzupełnić szybko białko i czy jest sens w moim stanie pilnować proporcji.
Pytasz ludzi na forum czy masz być na Diecie Optymalnej czy nie? Ja nie jadłem kiedyś 49 dni i schudłem 17 kilo, czyli podobnie. Nie da się przyspieszyć odkładania azotu, chyba, że sterydami Jedz BTW w każdym posiłku wg apetytu, a decyzję co do diety podejmij raczej sam, np. rzucając monetą
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Co do diety to nie mam wątpliwości, ale podobno tłuszcz mocno obciąża trzustkę a w mojej sytuacji nie chcę tego robić. Jeszcze mam dreny w brzuchu. Mam wątpliwości bo coś tam poczytłem i wydaje mi się że to węgle obciążają trzustkę. Niestety jestem sam z tym wszystkim i trochę się pogubiłem. Z resztą sporo ludzi na diecie wie jak to jest z ignorancją i nie akceptowaniem diety przez innych.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Może ktoś ma linki do artykułów na temat diety trzustkowej Nie chcę narobić sobie kłopotów już mam dosyć strachu po moich przygodach w szpitalu.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Może ktoś ma linki do artykułów na temat diety trzustkowej Nie chcę narobić sobie kłopotów już mam dosyć strachu po moich przygodach w szpitalu.
Ale takiej oficjalnej? To użyj googla. Czy DO? Użyj szukajki forumowej, wywali Ci ze 100 pozycji na hasło "trzustka" Musisz się na coś zdecydować, bo form pośrednich brak.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na pewno ten chleb nie jest wskazany po operacji trzustki...
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
No właśnie teksty na temat trzustki są związane z cukrzycą a nie znalazłem nic związanego z częściowym usunięciem. Oczywiście teksty z google przeczytałem, ale mnie nie przekonują. Stąd moje rozdarcie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No właśnie teksty na temat trzustki są związane z cukrzycą a nie znalazłem nic związanego z częściowym usunięciem. Oczywiście teksty z google przeczytałem, ale mnie nie przekonują. Stąd moje rozdarcie.
Jak Ci pomóc?
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
szukam podobnych doświadczeń, lub informacji jakie proporcje są optymalne przy mojej chorobie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
szukam podobnych doświadczeń, lub informacji jakie proporcje są optymalne przy mojej chorobie.
Choroby nabawiłeś się na dotychczasowej diecie, więc coś zmienić trzeba, jeśli myślisz logicznie. Na DO stany zapalne, autoagresja i wydzielanie insuliny są najmniejsze z możliwych. Na razie jesteś po operacji i głodówce, więc jesz do syta pilnując tylko węglowodanów. 1:3:0,5 będzie ok. Może Admin się wypowie...
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Już jestem po operacji 3tyg szpitala i nic nie jedzenia. Schudłem 12kg a co najgorsze muszę przestrzegać diety trzustkowej.
"Dieta trzustkowa" oparta jest na "poglądach naukowych". Co do diety to nie mam wątpliwości, ale podobno tłuszcz mocno obciąża trzustkę a w mojej sytuacji nie chcę tego robić.
Na pastwisku, wokół koryta i przy samym korycie - podobno tak się dzieje, choć niekoniecznie winowajcą jest tłuszcz egzogenny.
|
|
|
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Marek, dobrze Cię widzieć między swemi Co do diety, dieta dr Kwaśniewskiego, ale w wersji dla odchudzających się, czyli w wersji z niskim tłuszczem. Będzie dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
ale w wersji dla odchudzających się, czyli w wersji z niskim tłuszczem.
Będzie dobrze.
Na pewno dobrze go przeczytałaś? Chłop ma 12 kg w plecy.
|
|
|
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Na pewno. Chłopak ma lekko przetrąconą trzustkę, a ona również produkuje enzymy trawiące tłuszcze, nie tylko węglowodany.
Czyli białka mało, ale żeby starczyło na rekonwalescencję, węglowodany, wiadomo 30-50g na dobę, a tłuszczu ok. 2x razy więcej niż białek. Ze wsłuchiwaniem się w reakcję organizmu na wrzucane pokarmy na ruszt. Zjadać niewielkie ilości, poczekać, ewentualnie dołożyć.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Na pewno. Chłopak ma lekko przetrąconą trzustkę, a ona również produkuje enzymy trawiące tłuszcze, nie tylko węglowodany.
Czyli białka mało, ale żeby starczyło na rekonwalescencję, węglowodany, wiadomo 30-50g na dobę, a tłuszczu ok. 2x razy więcej niż białek. Ze wsłuchiwaniem się w reakcję organizmu na wrzucane pokarmy na ruszt. Zjadać niewielkie ilości, poczekać, ewentualnie dołożyć.
Insulinoma to guz komórek B wysp trzustkowych. Skoro niewiele białka to dlaczego 1:2, a nie przynajmniej 1:3 do syta? Chłopak jest niezaadaptowany do tłuszczówki, będzie odzyskiwał wiele z niepotrzebnych enzymów. Do rekonwalescencji potrzeba przede wszystkim energii, na to nakłada się przebudowa i odzyskanie wagi i poczucia wartości. Zima też jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|