administ
Go
|
Lepszy z powidłami śliwkowymi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Najpierw spróbuj, a później wyraź opinię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Pasuje, pasuje, a keczup to niby co, jak nie słodzony przecier owocowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Żurawina? Wino i winogrona do sera? Mnie ostatnio smakuje żółtkownica na smalcu z dżemem truskawkowym mamusi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
A, zapomniałam o tym, że lubię omleta z dżemem, albo z jabłkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale mniej słodki.
Zobacz jak się robi prawidłowo powidła, a nie dżem, bo ketchup jest słodki, a powidła kwaśne. Powidła do mięs są wyśmienite, tylko ludzie o tym nie wiedzą, bo im się teoretycznie "nie komponuje". A trzeba tylko spróbować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
OK, wierzę Ci na słowo... Ale kiedyś spróbuję...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nawet chroni przed nowotworami, a jeszcze niedawno czerwone mięso je "wywoływało"... Dzisiaj na obiad mieliśmy zrazy wołowe. Nie planowałam kupowania wołowiny, ale była taka ładna, że się skusiłam. Wiem (od niedawna) jak robi się zrazy soczyste, bo dotąd wychodziły mi one suche, "wiórowate". Otóż surowe zrazy (tudzież rolady) kładzie się na skwierczący smalec (nie na ledwo roztopiony) i obsmażamy na brąz, potem zalewamy wrzącą wodą, albo wrzącym wywarem, jeśli takowy posiadamy. A je zalewałam zimną, albo letnią wodą czy wywarem. I to był błąd. Mięso musi się szybko ściąć, pory zamknąć i sok nie ucieka. Są lepsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
madre
Go
|
.... pory zamknąć i sok nie ucieka....
Najwyższy czas, choć roz pory zamknąć i sok nie ucieka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiem (od niedawna) jak robi się zrazy soczyste, bo dotąd wychodziły mi one suche, "wiórowate". Otóż surowe zrazy (tudzież rolady) kładzie się na skwierczący smalec (nie na ledwo roztopiony) i obsmażamy na brąz, potem zalewamy wrzącą wodą, albo wrzącym wywarem, jeśli takowy posiadamy. A je zalewałam zimną, albo letnią wodą czy wywarem. I to był błąd. Mięso musi się szybko ściąć, pory zamknąć i sok nie ucieka. Są lepsze. Nie ma to jak dokonać czegoś odkrywczego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie wymyśliłam tego, tylko powiedziała mi to właścicielka "Dobrych Czasów". Może dr Kwaśniewski też to pisał, ale wszystkiego nie pamiętam... I ta zadada dotyczy wszystkich pieczeni i gulaszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
madre
Go
|
Ale czy dochowano braku ogłuszenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
czy dochowano braku ogłuszenia? ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|